У Польщі визнають, що «антибандерівський» закон могли написати в Москві

У Польщі визнають, що «антибандерівський» закон могли написати в Москві

Польський експерт, радник глави МЗС Польщі Пшемислав Журавський вел Граєвський вважає, що український фрагмент у законі про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі міг бути написаний у Москві.

Таку думку польський експерт вислови в інтерв'ю "Укрінформу".

"Є досить значні побоювання, що це дійсно так. Це стосується як експертів, які були допущені до роботи над цією поправкою, так і змісту самої поправки", - зазначив радник глави МЗС Польщі.

Він підкреслив, що по-перше, часові рамки діяльності українських націоналістів в 1925-1950 роках, про які йдеться у законі, не мають жодного значення для польсько-українських відносин.

"У 1925 і подальших роках нічого не сталося у відносинах між українцями і поляками. Натомість, цей рік є поворотним моментом у підходах до дій радянських спецслужб щодо українців на Заході. Натомість 1950 рік - це смерть Шухевича, хоча польсько-український конфлікт завершився в 1947 році, і після цього у відносинах між народами не було жодної боротьби. Тому, навіть ці часові рамки (1925-1950 рр. - ред.) підкреслюють саме радянські і російської дії, а не польські чи українські", - підкреслив експерт.

По-друге, як зауважив Журавський вел Граєвський, у поправці є досить значні історичні помилки.

"Якщо в законі є згадка про українських націоналістів, які були колаборантами Третього рейху, а потім вказуються часові рамки 1925-1950 років, то це знущання над польським законодавцем, оскільки Третій рейх існував в 1933-1945 роках, а в 1925-1933 роках і 1945-1950 роках ніхто не міг з ним колаборувати, адже тоді він не існував", - зазначив радник глави МЗС РП.

Крім того, за його словами, у цій поправці ставиться під сумнів правовий порядок у Другій Речі Посполитій (1918-1939 роки), оскільки злочини українських націоналістів, які скоювалися в цей період, не були злочинами "геноциду", а тільки злочини "геноциду" не мають терміну давності. Тому, за злочини у період до 1939 року ніхто не може переслідуватися, адже давно минув їх термін давності.

"Ще одна правова вада - у законі йдеться про злочини на території окупованої Польщі лише українських націоналістів. Відтак виникає питання: а чому немає згадки про злочини на території Польщі націоналістів та колаборантів інших національностей? У Польщі в цей період діяли військові формування власівців, східні легіони, наприклад, азербайджанські, які придушували Варшавське повстання (1944 рік), діяли литовські націоналісти тощо", - підкреслив Журавський вел Граєвський.

Він наголосив, що варто було б створити список різних національних військових формувань, які колаборували з Третім рейхом, і вчинили ці злочини на території Польщі.

Експерт назвав невипадковим те, що у закон вписали лише українців.

"Це був очевидний крок з політичною мотивацією. Його ціль - створити напругу в польсько-українських відносинах, що було зроблено з порушенням польського законодавства", - констатував радник глави польського зовнішньополітичного відомства.

Зважаючи на ці причини, "український" фрагмент є юридична, історична, моральна та політична помилка.

"Дуже сподіваюся, що Конституційний суд країни зверне увагу на ці помилки, і український фрагмент змінять. Нормальна держава характеризується тим, що вона вміє виправляти власні помилки. У мене складається враження, що в польських владних елітах вже усвідомили масштаби непорозуміння і є сподівання, що ці помилки справді виправлять", - резюмував Журавський вел Граєвський.

Як інформувалося, президент Польщі Анджей Дуда на початку лютого підписав зміни до закону про ІНП Польщі і направив його для оцінки в Конституційний суд. Законом, передбачається покарання, зокрема у тюремним ув'язненням, за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі у період з 1925 по 1950 роки. Дуда попросив КС вивчити конституційність у тому числі й "української" поправки.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У ЖК «Юпітер» почали зведення третього будинку. ФОТО
Наступна новина Стартував новий телепроект облради «Відкрита рада. Область». ФОТО
Останні новини
Схожі новини