У Раді пропонують повністю заборонити торгівлю з Росією

У Раді пропонують повністю заборонити торгівлю з Росією

Думки висловлюють різні, але експерти підказують, що часткові обмеження були б доцільними.

Услід за санкціями дипломатичними у Верховній Раді хочуть запровадити проти Російської Федерації ще й ВРУ хоче обмежити діяльність в Україні компаній з РФ нові економічні санкції, бо вважають, що шпигунів під прикриттям достатньо і у бізнесі. Адже й досі на теренах України працює чимало державних компаній РФ, які можуть мати приховані політичні мотиви, пише ТСН.

.За чотири роки агресії торгівля із Росією досі не припинена. Нардеп Олександр Шевченко каже, що свого часу наполягав на розриві будь-яких зв-язків з Росією, протее цього законопроекту так і не підтримали. "Чи немає можливості купувати нафтопродукти в Саудівській Аравії, Америці чи деінде", - задається питанням він.

Російські фірми почуваються в Україні цілком вільно, діють навіть дочки компаній, що претендують на оборонні замовлення РФ, а деякі торговельні центри через офшори належать друзям Путіна. Не пасуть задніх і українські, котрі продають російський товар під виглядом європейського і на цьому заробляють. Як працює така схема, на прикладі із вугіллям розповів експерт Андрій Герус. "Одна компанія купує в Росії дешево вугілля, потім завозить до нас під виглядом європейського і ще й доставку рахує, як із Європи. І, як наслідок, ми маємо дорогу енергію для економіки, для бізнесу", - пояснив він. Причому напряму з ЄС купувати було б вигідніше, але держава або не робить, або робить дуже повільно.


Російські дипломати, яких висилає Україна, є співробітниками спецслужб – МЗС

Для виправлення ситуації потрібно змінювати правила гри. "Проти такого бізнесу, коли Росія заробляє на нас. Закінчиться війна – тоді будемо думати. А зараз з агресором торгувати неможна у будь-яких формах", - переконаний співавтор законопроекту депутат Шевченко. Його документ пропонує забороняти роботу державним і приватним компаніям, які були засновані й зареєстровані в РФ – це і російські банки, і торговельні мережі, і автозаправні станції. Під санкції пропонують відправити і російських підприємців, і осіб, що мають із ними спільний бізнес.

Економісти такі ініціативи поділяють частково. Мовляв, у критичному для України імпорті співпрацю припиняти не слід, або ж варто робити це поступово, щоб фінансова шкода від санкцій для України не перевищила шкоду для Росії. Втім, обмежувати присутність державних структур усе ж  необхідно. Фінансовий аналітик Сергій Фурса пояснює, на що слід звертати увагу в першу чергу. "Якщо ми говоримо про державні інвестиції, то зрозуміло, що це неприйнятно. Тому що вони можуть використовувати їх у політичних інтересах, тому тут – максимальне обмеження, яке тільки можливе, є цілком логічним", - розповів він.

А от із обмеженням приватного капіталу треба бути уважнішими, бо це може дати негативний сигнал іншим інвесторам, але логічно було б обмежити частку для російського капіталу, аби той не домінував. Ще один варіант – обмежити виведення російського капіталу з України. "Ми судимося в міжнародних арбітражах, щоб відшкодувати шкоду від того, що був анексований Крим, і від того, що йде агресія на сході. І в той же час наша влада дозволяє російському бізнесу виводити капітал", - наголошує нардеп Віталій Купрій.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 28 березня
Наступна новина «Це був підпал»: що затримані розповіли про пожежу в Кемерові
Останні новини
Схожі новини