«МХП-Баффало» – на варті продовольчої безпеки, або Як волинське підприємство працює в умовах війни

«МХП-Баффало» – на варті продовольчої безпеки, або Як волинське підприємство працює в умовах війни
Директор підприємства «МХП-Баффало» Руслан Паш’ян

Як в умовах війни згуртувати колектив, сплатити податки та втримати фінансово-економічні показники і продовжувати допомагати мешканцям громади. Про це та інше розповідає директор підприємства «МХП-Баффало», Руслан Паш’ян.

– Руслане Гургеновичу, розкажіть, як ваше підприємство зустріло звістку про повномасштабну війну? Якими були ваші перші дії?

– Звістка про війну вплинула на всіх в першу чергу психологічним напруженням, адже ніхто не знав, чи очікувати нападу зі сторони білорусі. Одразу для підприємства постало наступне важливе завдання - зберегти робочі місця й стабільні виплати для всіх наших працівників. І його ми виконали успішно. Якщо говорити саме про роботу підприємства, то тут великих змін не відбулось. Хоча на сьогодні у нас мобілізовано 19 працівників, які пішли практично з перших днів добровольцями. Ми їх усіх чекаємо, зберігаємо за ними робочі місця і в виплачуємо їм заробітні плати.

– Які виклики постали перед підприємством в умовах війни, та як вам вдалося їх подолати?

– Одним із таких викликів для нас було питання збуту ВРХ (велика рогата худоба). Реалізувати її нам вдалось лише у другій половині року, у серпні-вересні, хоча планували значно раніше. Оскільки ми багато продавали ВРХ на експорт, в цьому році нам довелось частково переорієнтуватись на внутрішній ринок.

У 2022 році через війну відмінили державну програму, яка допомагала українським господарствам здійснювати закупівлю племінної ВРХ, і це значно звузило пошук потенційних клієнтів на внутрішньому ринку. До кінця року ситуація стабілізувалась, і вдалось вийти на заплановані показники.

Також у минулому році ми зібрали хороший врожай кукурудзи і вчасно та в повному обсязі зробили заготівлю кормів для нашої худоби, досягли високих приростів при відгодівлі телят. Проте на 2023 рік у нас є амбітні плани. Саме задля підвищення ефективності та покращення показників у наступному році був створений Західний хаб, до складу якого ввійшло «МХП-Баффало», а також три інших підприємства напряму агро: ТОВ «Захід-Агро МХП», філія «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП» та філія «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП».

– Скільки податків сплатило підприємство у 2022 році?

– Наше господарство «МХП-Баффало» здійснює прозору фінансово-економічну діяльність задля продовольчої безпеки країни. А заодно забезпечує працівників робочими місцями, а громади – вчасно сплаченими податками і зборами.

У 2022 році ми сплатили понад 21 млн 900 тис грн податків та зборів до бюджетів всіх рівнів, це на 20% більше ніж 2021 року. Для нас це важливо, адже вчасна та прозора сплата податкових зобов’язань є запорукою виконання соціальних програм і виплат, а також фінансової стабільності нашої держави, особливо у цей непростий час. Це заробітні плати лікарів, вчителів, пенсії та субсидії. Зазначу, що МХП продовжує інвестувати в економіку України в умовах повномасштабного російського вторгнення. У 2022 році підприємства компанії перерахували до бюджетів всіх рівнів майже 4,6 млрд грн у вигляді податкових нарахувань, внесків і зборів. До загальнодержавного бюджету за рік перераховано 1,026 млрд грн. До місцевих бюджетів перераховано 2,038 млрд грн. Сума єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування робітників компанії становила 1,534 млрд грн.


–  Які проєкти вдалось реалізувати підприємству для підтримки громад протягом минулого року? Чи вчасно розрахувалися з пайовиками? Чи є у вас додаткові програми для них?

– Банк землі «МХП-Баффало» зі всіма випасами становить 7 300 га. Нам свої паї довірили понад 2000 орендодавців, які на нас розраховують, і ми маємо вчасно виконувати перед ними наші фінансові зобов’язання. Проте це не лише орендна плата. Ми сплачуємо податок за землю, яку орендуємо, надаємо необхідні офіційні документи при потребі, виплачуємо фінансову допомогу на юридичні послуги з переоформлення землі, на поховання тощо. 

Як соціально-відповідальний бізнес, ми також займаємось волонтерством: надали зерно для випікання хліба на фронт, допомагаємо виготовляти тушківки, заправляємо транспорт для перевезення продовольства та гуманітарної допомоги, проводимо щорічні толоки.

Спільно з благодійним фондом «МХП-громаді» ми змогли реалізувати низку національних та регіональних проєктів. Серед національних слід відзначити конкурс бізнес-ідей «Роби своє», метою якого є підтримка малого підприємництва у регіоні. Переможцями в цьому проєкті на Волині стали: підприємець зі Слов’янська (Донецька обл.) та мешканка Колківської громади.

Читайте також: «Ми б і до ядерної війни пристосувалися». Переселенець зі Слов’янська готує волинську шаурму

У конкурсі мікрогрантів «Час діяти, Україно!» експертна комісія БФ «МХП-Громаді» та підприємство «МХП-Баффало» підтримали дуже корисні та цікаві проєкти, які подавали громади, серед них: впровадження системи роздільного збирання твердих побутових відходів та фінансування ремонту даху пам’ятки архітектури національного значення Свято-Преображенського храму в с. Четвертня.

– Розкажіть, яким бачите 2023 рік для підприємства?

– Компанія МХП загалом, частиною якої є «МХП-Баффало», ще з 2019 року розпочала трансформацію в кулінарну, і цей процес невпинно триває. Місія компанії полягає у тому, щоб годувати людей і пропонувати їм якомога більше якісних та смачних страв, виготовлених із використанням найсучасніших харчових технологій.

Один із напрямів трансформації МХП в кулінарну компанію є робота у сегментах HoReCa та ритейлу. Вже зараз МХП спільно з партнерами пропонує українцям смачну й безпечну шаурму та інший стритфуд у понад 100 точках мережі вуличної їжі Doner Маркет. А завдяки роботі понад 200 магазинів «М'ясомаркет» по всій Україні у споживачів є доступ до гарного асортименту мʼяса, мʼясо-ковбасних виробів, кулінарії та інших продуктів харчування.

У Волинській області на сьогодні працюють 9 «М'ясомаркет» та 5 Döner Маркети. Зараз команда МХП спільно з нашими партнерами активно працює над тим, щоб у області зʼявилося більше таких точок, і мешканці регіону могли приходити до нас за якісним мʼясом та смачною кулінарією. Хочемо, щоб вони менше часу витрачали на приготування їжі й інвестували його у важливе для себе — роботу, родину, хобі, навчання, дозвілля. Для нас чим менше наш споживач витрачає ресурсів на приготування їжі, тим краще. Тому в нас досить широкий портфель кулінарних продуктів, включаючи наш мʼясо-ковбасний напрям. І зараз, в умовах частих відключень світла та води й з усіма супутніми проблемами, така продукція особливо затребувана.

Вікторія Матвіюк, провідний фахівець з комунікацій «МХП»

* На правах реклами


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку 96 генераторів передали комунальним підприємствам та закладам освіти
Наступна новина У Луцьку презентуватимуть книжку про справжній український Донбас. Він існує
Останні новини
Схожі новини