У Рівненсько-Волинській єпархії скасували «рабів Божих» і «матушок»

У Рівненсько-Волинській єпархії скасували «рабів Божих» і «матушок»

У Рівненсько-Волинській єпархії ПЦУ внесли зміни до звертань до окремих категорій вірян. Із 21 листопада у єпархії не буде «рабів Божих» та «матушок».

Про це повідомили на сторінці єпархії у фейсбуці.

«Від сьогодні у нашій Божій Рівненсько-Волинській єпархії УПЦ (ПЦУ) нема ані «рабів Божих» (будуть «діти Божі», навіть - 90-літні); ані «матушок» (такі є в Московській Церкві), у нас будуть «матінки» - згідно нашої давньої української православної традиції»,– написав керуючий єпархією єпископ Гавриїл (Кризина). 

Замість слова «матушка» дружин священників називатимуть «матінками».

Довідково:

Рівненсько-Волинська єпархія — єпархія Православної церкви України на території Рівненської та Волинської областей. Єпархіальний центр — місто Рівне.

Рівненсько-Крем´янецька єпархія Української Автокефальної Православної Церкви була утворена після того, як у 1942 р. з благословіння предстоятеля автокефальної Польської Православної Церкви Блаженнішого митрополита Дионісія (Валединського) почалося канонічне формування єпископату і єпархіальних структур Української Автокефальної Православної Церкви. Нею протягом 1942-1943 рр. керував єпископ Платон (Артем´юк). Але після приходу Радянської армії єпархія була антиканонічно приєднана до Російської Православної Церкви.

Після легалізації Української Автокефальної Православної Церкви в Україні, 10 жовтня 1990 р. було відновлено й православну єпархію на теренах Рівненської області під назвою — Рівненсько-Острозька єпархія УАПЦ (7 липня 1990 р. було освячено перший на Рівненщині храм УАПЦ — першомучен. і архідияк. Стефана на Грабнику м. Рівне). Нею протягом 1990-1992 рр. керували — єпископ Антоній (Масендич) і архієпископ Роман (Балащук). Але зі створенням у 1992 р. Української Православної Церкви Київського Патріархату архієрей і переважна більшість парафій Рівненсько-Острозької єпархії УАПЦ перейшли до складу УПЦ КП і утворили Рівненсько-Острозьку єпархію УПЦ КП.

У зв’язку зі зменшенням числа парафій УАПЦ на теренах Волинської області згідно зі статутом УАПЦ, ухвалою Архієрейського собору УАПЦ від 4 жовтня 1997 р., рішенням Патіаршої ради УАПЦ від 25 червня 1997 р. — було утворено єдину Рівненсько-Волинську єпархію (правонаступницю Рівненсько-Острозької єпархії УАПЦ), чия юрисдикція поширилася на Рівненську та Волинську області України; керуючим нею було призначено архієпископа Львівського Макарія Малетича.

25 липня 2018 р. рішенням Патріаршої ради і ухвалою Архієрейського собору УАПЦ єпископом Рівненським і Волинським, керуючим Рівненсько-Волинською єпархією був обраний Гавриїл (Кризина).

15 грудня 2018 р. єпископ Гавриїл зі всіма парафіями і священнослужителями Рівненсько-Волинської єпархії УАПЦ увійшов до складу новоутвореної автокефальної Православної Церкви України.

Нагадаємо, сьогодні, 22 листопада Служба безпеки України проводить контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві.

Читайте також: СБУ перевіряє жіночий монастир Волинської ікони. ФОТО


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина СБУ перевіряє жіночий монастир Волинської ікони. ФОТО
Наступна новина Сміх не гріх. Як волиняни реагують на обшуки в Києво-Печерській лаврі
Останні новини
Схожі новини