У селі Колодяжне руйнується будинок Лесі Українки. Коли буде реконструкція?

У селі Колодяжне руйнується будинок Лесі Українки. Коли буде реконструкція?

У селі Колодяжне Ковельського району руйнується будинок, де жила Леся Українка.

Керівниця Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко розповіла Суспільному, що реконструкцію обидвох будиночків родини Косачів, ймовірно, розпочнуть за пів року.

“Білий” будиночок у Колодяжному збудований понад 120 років тому. Після Другої світової війни його відновили, на території колишнього родинного обійстя Косачів заснували музей. Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко каже, що два будинки потребують термінового ремонту.

Другий рік поспіль “білий” і “сірий” будиночки родини Косачів не опалюються. Газова система перебуває в аварійному стані. Газовики заборонили музейникам взимку вмикати опалення. Аби зберегти будиночки взимку працівники музею встановлюють електричні конвектори.

Ольга Чубара, керівниця обласного управління культури каже: вартість реконструкції двох будинків становить 11 мільйонів гривень. Зі слів посадовиці, проєкт реконструкції подали до Державного Фонду регіонального розвитку.

Уже проведені дослідження, складена проєктно-кошторисна документація для проведення ремонтних робіт. У шматках тинькування, яке відпадає видно, що деревина, яка під ним, вже трухлява, - розповідає Оксана Важатко: "це свідчить про те, що якщо зараз не вжити негайних заходів, то Волинь може назавжди втратити цей будинок".

Ремонтні роботи в садибі родини Косачів у Колодяжному можуть розпочатися влітку 2021-го року, - розповіла Суспільному Ольга Чубара, керівниця обласного управління культури.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У «Феофанії» розповіли, скільки витрачають на лікування Зеленського від COVID-19
Наступна новина Як правильно вибрати запчастини: поради фахівців
Останні новини
Схожі новини