У школах холодно і темно: селяни на Волині страждають через щоденне відключення світла

У школах холодно і темно: селяни на Волині страждають через щоденне відключення світла
Фото: Інший Квасилів

Жителі кількох сіл на Волині обурені через щоденне відключення світла. Із настанням холодів енергетики затіяли позаплановий ремонт електролінії.

Йдеться про села Стобихівка, Карпилівка, Карасин та Радошинка, – пише газета «Полісся».

Сільський голова Карасина Марина Мартинюк розповіла, що відключення електроенергії у населених пунктах Карасинської сільської ради працівники РЕМу пояснюють проведенням ремонтних робіт.

Скасовують уроки через холод і темряву в школах

«Якби проблема була лише в організації харчування дітей у навчальних закладах, ми б шукали вихід із ситуації: знайшли б газову плиту, балон газу та й варили б дітям їсти. Однак є значно більша проблема — опалення закладів. Через відсутність електроенергії не працюють насоси шкільної котельні. За ніч, поки є світло, єдиний котел, який уже зношений, не нагріває класні кімнати так, щоб вистачило тепла на весь день навчання. А дитячий садочок села Карасин взагалі опалюється електрокотлом. Окрім того у деяких жителів села і вдома стоять котли, які без електроенергії належно не нагріють оселю. Тож замерзлі діти, коли повертаються із школи та садочка, не можуть і вдома нагрітися. Адже це вже пізня осінь!» — наголосила Марина Мартинюк.

Непроста ситуація через вимкнення світла склалася і у Стобихівці. Навчання у школі тут відбувається у кілька змін. І у деяких класах не можуть відбуватися уроки, якщо вони припадають на той час, коли на вулиці вже сутеніє чи темно, а світла електрики ще не увімкнули. Виходить, хоч засвічуй каганець чи пали лучину.

У холодильниках псуються продукти, не працює мобільний зв’язок

Обурюються селяни й тому, що вдома у них через відсутність електроенергії не працюють холодильники та псуються продукти.

«Люди якраз колять свині, ріжуть птицю, м’ясо заморожують, а воно, виходить, щодня розмерзається. Що з нього буде? Це ж не на 3-4 години знеструмлюють села. Кілька днів підряд світло вимикали з 9-ої години до 18-ої», — каже Марина Андріївна.

Окрім того через вимкнення електроенергії у селі не працює вежа мобільного зв’язку. Тож люди потерпають і через відсутність зв’язку.

Енергетики кажуть: на лінії — позаплановий ремонт

У Камінь-Каширській філії ПрАТ «Волиньобленерго» пояснили, що причиною відключень світла є позаплановий ремонт. Головний інженер Богдан Козак розповів, що електроенергія вимикається у зв’язку з проведенням ремонтних робіт на лінії.

«З метою покращення якості напруги на лінії 10 кВт ми проводимо позаплановий капремонт. Він включає в себе заміну провода з меншого перерізу на більший переріз (тобто на товстіший). Він буде мати більшу пропускну здатність потужності. Цю реконструкцію ми проводимо вже більше двох тижнів. Змогли замінити приблизно 1,1 км дроту. А щоб завершити справу, нам потрібно ще багато часу, бо всього треба замінити 8 км дрот. Все залежатиме, звичайно, від погодних умов. Сподіваємося, що до Нового року нам вдасться закінчити із заміною провода. Щоб пришвидшити роботи, залучаємо бригади із Любешова та Ковеля», – розповів Козак.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як у Володимирі-Волинському відновлюють русло річки. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина Чому онлайн кредити – це безпечно?
Останні новини
Схожі новини