У Стамбулі почався Собор Константинопольської церкви, де розглянуть автокефалію для України

У Стамбулі почався Собор Константинопольської церкви, де розглянуть автокефалію для України

У Стамбулі розпочався Архієрейський собор Константинопольської церкви, головною темою якого є надання українській Православній церкві автокефалії.

Про це повідомляє кореспондент Громадського зі Стамбула.

Читайте також: Повідомили, якою буде дитяча церква у Луцьку

На Собор прибули понад сто єпископів з усього світу. Собор відкрив патріарх Константинополя Варфоломій.

Собор триватиме до 3 вересня. Питання України планують розглянути 2 вересня у другій половині дня. Якщо під час обговорення ідею надання автокефалії Україні підтримає більшість ієрархів — тоді для надання Томосу Києву не буде жодних процедурних перепонів.

1 вересня ієрархи, що прибули до Стамбула, відзначили початок церковного року (у православних церквах новий літургійний рік починається 1 вересня).

Очікується, що після консультацій з єпископами з усього світу, Константинопольський патріархат може остаточно визначити терміни надання Томосу — грамоти, яка оголосить про незалежність Української православної церкви.

Зранку 31 серпня московський патріарх Кирило прибув до Стамбула на зустріч з Константинопольським патріархом Варфоломієм. Константинопольський патріарх повідомив патріарху Кирилу про впровадження автокефалії в Україні.

У Російській православній церкві відреагували на заяви президента України Петра Порошенка про «твердий намір розрубати зв’язки» з церквою РФ. У РПЦ Московського патріархату заявили, що це було «відчайдушною спробою утримати владу».

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що після отримання Українською церквою Томоса про автокефалію частина Московського патріархату (МП), яка не захоче приєднуватися до єдиної помісної православної церкви, має перейменуватись у «Російську православну церкву в Україні».

Читайте також: «Наша Церква – автокефальна, помісна, велика», – Патріарх Філарет у Луцьку

Помісна церква — це об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави і зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Ковельщині відкрили унікальний центр для особливих діток. ФОТО
Наступна новина Асфальт піднявся хвилями: показали стан дороги Луцьк-Маневичі. ФОТО
Останні новини
Схожі новини