У центрі Луцька планують відреставрувати пам’ятку архітектури

У центрі Луцька планують відреставрувати пам’ятку архітектури

У Луцьку планують реставрувати фасад будинку, який є пам’яткою архітектури, на вулиці Лесі Українки, 37.

Про це йшлося у середу, 24 жовтня, під час засідання комісії міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, ЖКГ, екології, транспорту та енергозбереження, – Інформаційне агентство ВолиньPost

Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури міської ради Петро Троневич розповів, що будинок на Лесі Українки, 37 дуже цінний, адже таких є лише кілька у місті. Тому вкрай необхідно проводити його реставрацію.

«Підприємці зробили ремонти, перекрили дах після пожежі на третьому поверсі, уже не падає цегла, однак зараз постало питання про реставрацію фасаду», - сказав посадовець.

Загалом реставрація обійдеться у 500 тисяч гривень. Підприємцям пропонують розробити проектно-кошторисну документацію та відреставрувати бічні фасади. Роботу над головним фасадом можуть профінансувати з бюджету Луцька.

«Екстер’єр вулиць Луцька є дуже цінним завдяки фасадам таких будинків. Якщо проводити реконструкцію, це значно збільшить кількість туристів. Вони не їдуть на 33-ій чи Завокзальний ринок, вони їдуть побачити історичну частину міста», - наголосив Троневич. 

Підприємець Ігор Третяк, котрий працює на третьому поверсі будинку, витратив близько 2 мільйонів гривень на перекриття даху. Він готовий вкласти кошти на реставрацію, однак за умови співфінансування з бюджету.

Ще одна підприємиця, яка орендує перший поверх будівлі, відзначила, що раніше будинок не був архітектурною пам’яткою. Жінка вклала в його ремонт 300 тисяч гривень. До того ж, там трапилася пожежа у приміщенні, які належать міськраді, люди також відремонтували їх за власний кошт.

Головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Леонід Герасимюк наголосив, що загалом у будинку – 17 співвласників, і під час приватизації їм ставили умову підтримувати будівлю в належному стані. 

«На старому фото біля будинку стоять підпиті танки. Дві будівлі поряд не збереглися до наших днів. А ця, як зачарована, вціліла. Будинок необхідно зберегти», - додав Герасимюк.

Голова комісії Андрій Козюра запропонував попрацювати над питанням та напрацювати спільний проект фасаду.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Хочемо собі такий Воротнів», - львів'яни і рівняни переймали досвід у волинських лісівників. ФОТО
Наступна новина Деталі осені: фотограф з Луцька показав атмосферні світлини. ФОТО
Останні новини
Схожі новини