У Центрі зайнятості допомагають пройти профнавчання. Як це працює

У Центрі зайнятості допомагають пройти профнавчання. Як це працює

Волинський обласний центр зайнятості організовує навчання людей для професій, які особливо активно шукають волинські підприємства.

Як це працює – розповідає начальник відділу організації профнавчання Волинського обласного центру зайнятості Раїса Мельник.

Раїса Мельник

Що таке профнавчання?

Фахівці служби зайнятості допомагають безробітним, які звертаються до служби зайнятості, пройти професійне навчання за професіями і спеціальностями, що користуються попитом на ринку праці регіону.

Чи багато роботодавців потребує нових працівників?

За інформацією волинської служби зайнятості станом на 1 травня 151 роботодавець має потребу у навчанні 446-ти фахівців різних професій.

Хто такі кар’єрні радники?

Це нова посада у Центрах зайнятості, яка уведена з початку 2019 року.  Кар’єрні радники, спілкуючись із пошукачами роботи, враховують їх професійні інтереси та пропонують послугу професійного навчання. Безробітні можуть за короткий час здобути нову професію або підвищити кваліфікацію.

Хто на Волині проводить профнавчання?

Цьогоріч служба зайнятості області співпрацює з 8-ма професійно-технічними і трьома вищими навчальними закладами області.

У роботі активно використовуємо навчальні бази партнерів, а саме: Львівського та Рівненського центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Скільки вже людей пройшло чи проходить профнавчання?

Загалом із початку 2019-го, до професійного навчання вже залучили 1359 осіб. За аналогічний період минулого року їх кількість зросла на 154 особи.

Від Нового року вже 136 осіб навчалися, аби здобути тринадцять професій.

Для яких професій проходять профначання?

Серед поширених професій – верстатник деревообробних верстатів, верстатник широкого профілю, електрозварник ручного зварювання, кравець, кухар, лісоруб, перукар, продавець непродовольчих товарів та низка інших.

Скільки людей після профначання отримали роботу?

Відсоток працезакріплення пошукачів роботи, які пройшли професійне навчання за сприяння служби, становить 84,9 % в області, тоді як по Україні – 81,1 %.

Що робити, якщо професію маєш, а диплом  - ні?

Є можливість пройти так зване неформальне навчання.

Ця послуга буде цікава для людей з робітничими професіями, які мають великий досвід роботи за професією, але не проходили попередню підготовку у навчальному закладі та не мають документа державного зразка з присвоєнням робітничої кваліфікації.

Окрім того, це може бути потрібне тим, хто має  присвоєну кваліфікацію, але з різних причин втратив підтверджуючі документи і хоче їх відновити. Або ж людям, які мають присвоєну кваліфікацію та відповідні документи, але прагнуть підвищити розряд.

Цю послугу оплачує або роботодавець, який зацікавлений у отриманні підтверджуючого документа своїм працівником, або безпосередньо сам працівник.

Людина повинна заявити про потребу пройти неформальне навчання у центр зайнятості. Після анкетування людину направляють у заклад, який має право видавати свідоцтва державного зразка з відповідною робітничою кваліфікацією.

Підтвердження результатів триває три дні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пофарбували луцького слоника
Наступна новина Героїня квітня на «Першому» – школярка Софія Золотопупова
Останні новини
Схожі новини