У волинській школі роблять скульптури з моху і вирощують баобаби. ФОТО

У волинській школі роблять скульптури з моху і вирощують баобаби. ФОТО
Скульптура з моху городоцьких школярів

Замість сидіння за партою – похід у ліс, замість мобільних ігор – вирощування тропічних рослин.

У школі села Городок Маневицького району проводять незвичні уроки. Під час них учасники місцевого шкільного лісництва виростили вже стільки екзотичного, що вазонами заставлені усі підвіконня і столи.

Метелики і бонсаї з… моху

Рік тому школярі побачили в інтернеті м’які яскраво-салатові подушечки. Виявилось, що це мох, зібраний у скандинавських країнах і оброблений так, що може зберігатись від 5 до 10 років. Ним зараз модно прикрашати ресторани і офіси.

Юні лісники замовили стабілізований мох в інтернеті і зробили перший бонсай (фігуру у вигляді японського дерева). Витратити на неї довелось більше тисячі гривень. Тож далі у школі взялись думати, як здешевити процес.

«Ми почали збирати мох у лісі. Звичайний, по якому всі ходять: оленячий ягель, ісландський і зозулин мох. Далі спробували його стабілізувати у водно-гліцериновому розчині. Вийшло, бо гліцерин працює, як консервант. Тоді – стали думати, як його пофарбувати. Пробували різні види фарбників. В результаті найкраще підійшла водоемульсійна фарба для внутрішніх робіт. Харчова теж добра, але вона значно дорожча. Ми все робимо експериментальним шляхом», - розповідає директорка школи Ніна Терещенко.

Мох, який роблять городоцькі школярі, тепер нічим не відрізняється від «фабричного». Хіба, ціною. Очільниця школи каже, саморобний – в рази дешевший.

Коли діти навчились стабілізувати мох, почали ліпити з нього скульптури. Тепер їх у школі десятки: метелики, собаки, сови, їжаки, бонсаї, квіти і навіть пожежна машина. Це, кажуть, натяк на те, що ліс не можна палити.

Плани – ще масштабніші. З моху тут хочуть зробити карту світу та еко-графіті з «городоцьким» розписом.

Майбутня пожежна машина
Мох, замочений у водно-гліцериновому розчині
В шкільному лісництві займаються учні 7-8 класів
Директорка школи Ніна Терещенко

Скульптури з моху у городоцькій школі

Маракуйя і манго на підвіконні

Окрім скульптур з моху, юні лісники у Городку мають й інше хобі – вирощування тропічних рослин.

«Ми виписали в інтернет-магазинах фрукти, про існування яких навіть не знали. Це маракуйя, манго, авокадо, папайя, гранаділа, кумкват, ківано. Дістали насіння і посадили. Коли перші почали сходити, емоцій було море», - пригадує Ніна Терещенко.

Зараз екзотичні фрукти розставлені по усій школі: в коридорах, у класах, в кабінеті директорки. Місця заледве вистачає. На жаль, для того, щоб ці рослини цвіли і давали плоди, їм потрібні висока температура і вологість. У школі забезпечити такі умови неможливо.

Окрім фруктових рослин, у школі вирощують й іншу екзотику. Наприклад, жакаранду (дерево, яке цвіте синіми квітами) та баобаб. Всього – близько 30 видів рослин.

«Зараз діти так захоплені інтернетом, що їх дуже важко вирвати з нього. А тут їм цікаво – вони працюють з великим задоволенням. Ми ж їздимо болотами, лісами, а не просто сидимо у класах», - каже очільниця городоцької школи.

До 1 вересня тут планують облаштувати зимовий сад – приміщення, в якому хочуть розмістити усі екзотичні рослини. Також у школі мріють вирощувати цитрусові: мандарини, лимони, грейпфрути, апельсини.

Текст і фото: Віта Сахнік

Екзотичними рослинами тут заставлені усі підвіконня

Екзотичні рослини у городоцькій школі

Городоцька школа

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Які маршрутки в Луцьку почали їздити по-новому. СХЕМИ РУХУ
Наступна новина Хірург з Волині Валіхновський похвалився іменною маркою від «Укрпошти». ФОТО
Останні новини
Схожі новини