У Володимирі проголосували за перейменування міста

У Володимирі проголосували за перейменування міста

У Володимирі ввечері 9 вересня розпочалися громадські слухання щодо повернення місту історичної назви.

Про проведення обговорень раніше було анонсовано на сайті міста, – пише БУГ.

Участь у обговореннях взяли мешканці міста. Перед початком голосувань володимирчани, показавши свій паспорт, змогли отримати мандати для голосування. Всього мандати отримали більше 200 осіб, які мали прописку у місті.

Перед присутніми виступили міський голова Ігор Пальонка та керівник місцевої єпархії ПЦУ Матфей Шевчук.

До участі в заході запросили істориків та діячів, так на відеозв’язку спостерігав за обговореннями Віталій Скальський, Святослав Терський та інші. Приїхав у Володимир і Віталій Коцур, який займався і перейменуванням Переяслава.

Виступив автор проєкту рішення щодо перейменування Андрій Гнатюк, який розповів про те, як роками у місті обговорювали тему перейменування. Зазначив, що була раніше петиція щодо повернення місту назви, рішення молодіжної ради, громадської ради і створено робочу групу.

Проте Максим Климюк, який раніше був головою молодіжної ради зазначив, що молодіжна рада пропонувала вивчити питання перейменування, але цього було зроблено недостатньо.

Віталій Коцур, науковець та ініціатор перейменування Переяслава розповів про історію перейменування міста.

“Це довгий тернистий шлях, але він правильний. Громадяни в мене не згадують стару назву міста. Для людей стало легше. У вас назва забирає тисячолітню історію. Перейменування – дуже правильна ініціатива і як історик це відчуваю”, – сказав Коцур.

“Студенти кажуть, що є Володимир. А не Володимир-Волинський, цю назву не вживають. Ми робимо це не для себе, ми робимо це для нащадків. Подумайте і відкиньте амбіції. Хай живе Володимир“, – сказав викладач Східноєвропейського університету.

Як сказав історик Віталій Скальський, є багато казусів в історії, офіційні і народні назви. Задачею законодавства є узгодити це поєднання.

Святослав Терський зазначив, що Володимир прожив найвидатніший період свого існування, коли він був столицею Галицько-Волинського князівства і тоді він був Володимиром.

“Саме під таким іменем місто увійшло в історію Європи і логічно, що саме ця назва має очевидно належати цьому місту. Я розумію людей, які на рівні емоційному народилися у Волинському, але треба розуміти значення цього. Відновлення місць історичної пам’яті і перейменування позитивно вплине на туризм”, – сказав Терський.

Як зазначив перший заступник міського голови, Ярослав Матвійчук, питання перейменування піднімали давним давно.

“Патріотично налаштовані групи піднімали це питання. Люди бояться питання того, скільки це буде коштувати. Ми давали інформацію, що для пересічного мешканця це нічого не буде коштувати. Це буде коштувати для бюджетних установ. Є сформовані кошториси. Це видатки у межах сотень тисяч гривень, але невже заради повернення місту історичної назви цього не можна зробити. Ця приставка Волинський була додатка за часів російської влади, щоб ідентифікувати місто. Це питання не політичне. Давайте разом об’єднаємося і повернемо місту історичну назву”, – сказав Матвійчук.

Як відзначив Андрій Кандиба, в нього є два розпорядження про проведення опитування. Електронне опитування не мало чіткої системи і можна було проголосувати кілька разів. Інформації про опитування не було оприлюднено.

На його думку треба зробити електронне голосування з ідентифікацією, щоб люди могли проголосувати. Також, за його словами, хтось має відповісти за перше зірване голосування.

Начальниця відділу з питань охорони здоров’я виконавчого комітету міськради Ірина Ліщук розповіла, що треба керуватися законами при перейменуванні: “На жаль, ми не підпадаємо про закон про декомунізацію, але ми будемо перейменовуватися згідно закону про географічні назви. І там говориться, що береться думка громади, яка проживає на території міста. І пише більшість береться шляхом референдуму. Це суб’єктивні думки істориків, немає жодного документу інституції, яка займається історією. Якщо ініціює влада, то це за кошти громади”.

Тоді відбулося голосування за перейменування. 137 проголосували за перейменування. Проти були 4 людини. Обговорення тривали майже 4 години.

Читати також: Депутати проти будівництва готелю хасидів у Володимирі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Портал «Дія» тимчасово не працює. Чому
Наступна новина У Луцьку перекриють центр міста: як курсуватиме транспорт
Останні новини
Схожі новини