Учені розповіли, коли може початися друга хвиля коронавірусу і якою вона буде

Учені розповіли, коли може початися друга хвиля коронавірусу і якою вона буде
Фото ілюстративне

Британські епідеміологи заявили про значний потенціал для виникнення другої хвилі Covid-19, але прогнозують, що вона буде менш масштабною і небезпечною.

Про це повідомляє Захід.net із посиланням на BBC.

Фахівець з математичного моделювання інфекційних захворювань з Уорікського університету в Англії Майкл Тілдеслі пояснив, що чіткого поняття «другої хвилі» в науці не існує, а всі значні стрибки захворюваності можуть бути лише етапами першої хвилі.

Завершенням першої хвилі можна буде вважати лише ситуацію, за якої розповсюдження вірусу у всьому світі буде повністю взяте під контроль. Натомість початком другої хвилі можна вважати стійке і зростання нових випадків зараження після тривалого спаду пандемії.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

За словами науковців, існує значний потенціал для виникнення другої хвилі Covid-19, оскільки вірус досі не мутував у менш заразну форму, робота над вакциною не дала чітких результатів, а перехворіла на коронавірус занадто мала частина людства.

Стати причиною другої хвилі можуть помилки у послабленні карантинних обмежень і занадто повільна реакція на нові масові спалахи. Проте скоріш за все потенційна друга хвиля не буде такою ж масштабною.

Учені поясюють, що індекс репродукції вірусу (R) – середнє число людей, яким один інфікований передає вірус – на початку епідемії дорівнював «3». Це означало, що вірус поширювався занадто швидко. Але посткарантинна поведінка людей змінилася, і вони підсвідомо пам'ятають про соціальну дистанцію та основні правила гігієни, і в цій ситуації складно уявити, що R знову так сильно виросте.

Крім того, вірус може стати менш небезпечним, хоча процес ослаблення Covid-19 може зайняти тривалий час. Нинішня пандемія триває більше пів року, і поки не було свідчень того, що вірус мутував для швидшого чи повільнішого поширення.

Тож якщо кількість нових випадків інфікування знову рухатиметься вверх – це буде відносно повільне зростання. На думку Адама Кучарського з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, локальні спалахи можуть з'явитися вже в найближчі тижні або місяці після значного ослаблення карантинних заходів – ймовірно у серпні-вересні.

Сценарій із початком другої хвилі на початку осені є більш реалістичним, оскільки взимку коронавіруси поширюються суттєво швидше і навіть невеликий спалах в цю пору може призвести до другої хвилі.

Загалом у світі станом на ранок вівторка, 23 червня, виявили 9 108 670 заражень. Померли 472 703 хворих, вилікувались – 4 540 947.

Найбільше випадків зафіксовано у США – 2 310 786, Бразилії – 1 106 470, Росії – 591 465, Індії – 425 282 і Великій Британії – 306 761.

На цей момент найскладнішою є ситуація в Північній і Південній Америках, а також у деяких країнах Азії.

З огляду на це, ВООЗ заявила про прискорення темпів пандемії Covid-19. На думку гендиректора ВООЗ, найбільшу загрозу зараз несе не сам вірус, а «нестача глобальної солідарності та глобального лідерства».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «У дитини не було симптомів пневмонії». Лікарі прокоментували смерть 5-річної дівчинки у Луцьку
Наступна новина У Горохівському районі люди протестують проти будівництва сміттєвого полігону
Останні новини
Схожі новини