Україна не допомогла волинянці, яка втратила руку в Польщі

Україна не допомогла волинянці, яка втратила руку в Польщі

Лучанці Альоні Романенко, яка втратила руку на заробітках, допомагають польські чиновники та активісти, натомість українська влада допомоги навіть не пропонувала.

Про це «Волинь24» розповів чоловік Альони Андрій Романенко.

Нагадаємо, 15 грудня 2017 року поблизу міста Познань, що у Польщі, з лучанкою трапився жахливий нещасний випадок - її рука застрягла у гарячій прасувальні і пробула там 40 хвилин. На жаль, руку врятували не вдалося.

РАНИ ВСЕ ЩЕ НЕ ЗАГОЇЛИСЬ

Зі слів чоловіка, Альону виписали з лікарні, однак культя все ще не загоїлась.

«Шкіра червона ще. Рани були, то тільки посходили. Альона ходить на массаж, а з квітня піде на повноцінну реабілітацію», - каже Андрій Романенко.

«Про протез ще рано говорити. Треба, щоб рана повністю зажила. Зрозуміло, що це дуже дорого, тому збираємо гроші через благодійний фонд Вітольда», - зазначає чоловік.

Він розповідає, що польська інспекція праці уже завершила слідство у справі про нещасний випадок, також триває слідство прокуратури.

«Чекаємо на суд. Але відомо одне – працедавець винен на 100%, доказів більше, ніж достатньо», - переконує Андрій Романенко.

Якщо роботодавця Альони визнають винним у тому, що жінка втратила руку, йому загрожує кримінальна відповідальність і відшкодування збитків. Нагадаємо, власник пральні не дозволяв рятувальникам розрізати машину, саме тому рука жінки і пробула в ній 40 хвилин. Наразі роботодавець не йде на контакт і відмовляється спілкуватись з журналістами.

ВІД УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ ЖОДНОЇ ДОПОМОГИ

Андрій Романенко наголошує – відтоді, як трапилась трагедія, українська влада ніяк не намагалась допомогти: «Тиша повна!!!».

«А від Польщі якраз допомога в усьому. Грошима допомагає дуже багато людей, міністр взяв під особистий контроль нашу справу і прості люди дуже сильно допомагають. Наприклад, до Альони на перев'язку більше місяця приходила спеціаліст з дуже відомого приватного госпіталя, при чому безкоштовно. Нам влаштували консультацію у дуже відомого професора, на реабілітацію можемо потрапити позачергово», - розповідає чоловік.

«В цілому можу сказати, що нас дуже підтримують і не забувають. Саме польська держава і громада. Альона отримує лікарняне від держави, нами опікується почесний консул України в Познані Вітольд Хоровський (це товариство спільне польсько-українське і до політики не має жодного відношення)», - переконує Андрій Романенко.
Наразі Андрій працює в Познані на будівництві, а Альона вчить польську, хоче стати перекладачем.

Попри те, що подружжя приїхало до Польщі нещодавно. Альона – лише в листопаді минулого року, Андрій – трохи раніше, повертатись в Україну пара не планує.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Нарешті обласну раду почули, дороги будуть
Наступна новина Для Луцька пропонують зробити мульфільм-запрошення
Останні новини
Схожі новини