Україна уклала лише один договір на закупівлю вакцини проти COVID-19 — очільник «Медзакупівель»

Україна уклала лише один договір на закупівлю вакцини проти COVID-19 — очільник «Медзакупівель»
Фото ілюстративне

Директор держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров'я Максима Степанова в неправомірній вимозі погоджувати всі закупівлі вакцин проти COVID-19 із МОЗ. За його словами, це призвело до того, що Україна наразі має лише один договір, а ціна на препарат вища, ніж могла бути.

Про це Жумаділов написав у Facebooк, пише Громадське.

Він розповів, що станом на 18 грудня «Медзакупівлі» вели перемовини з кількома виробниками щодо закупівлі вакцин. Водночас 21 грудня Степанов на нараді в прем'єр-міністра Дениса Шмигаля нібито заявив про можливий зрив переговорів із виробниками вакцин, бо ДП вимагало в них банківську гарантію на передоплату. Після цього Шмигаль доручив ДП працювати з ринком виключно через МОЗ.

Як зазначив Жумаділов, Степанов говорив про одного з виробників, з яким «Держзакупівлі» були на фінальних етапах перемовин щодо укладання угоди. Директор ДП переконує, що виробник того ж дня повідомив про готовність виконати вимогу щодо банківської гарантії. Крім того, постачальник теж надав банківську гарантію на всю суму передоплати.

«Чи то через нерозуміння специфіки функціонування фінансових інструментів, чи то з умислом усунути ДП від прямих переговорів, міністр видав цю нашу вимогу до постачальників як загрозу зриву», — написав Жумаділов.

Він каже, що станом на 21 грудня «достукатись до прем'єр-міністра з метою роз’яснення реальної ситуації йому не вдалось», а «вступати у конфронтацію зі Степановим щодо його зловживання службовим становищем» означало б відтермінування підписання першого контракту на лютий місяць.

«Тож, виконуючи усне доручення міністра, в наступні дні ми надіслали в МОЗ наші пропозиції правок до договорів про закупівлю вакцини з кількома постачальниками на погодження, як того вимагав Степанов», — розповідає Жумаділов і додає, що в результаті договір уклали з одним виробником.

У «Медзакупівлях» зазначають, що в тих умовах укладення договору було правильним, однак в межах цієї закупівлі не було дотримано принципу розділення функцій політичного органу (МОЗ) та закупівельної агенції (ДП) задля уникнення зловживань повноваженнями.

«Міністр, по суті, сам визначив постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну щонайменше на 1 долар США нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника. Станом на сьогодні ми дійсно могли мати вже два контракти, а не один, по двох різних вакцинах», — переконує Жумаділов.

І каже, що з січня «Медзакупівлі» більше не збираються погоджувати закупівлі з МОЗ.

У МОЗ цю інформацію поки не коментували.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина МОЗ додав Польщу в список «червоних» країн для українців
Наступна новина Центр Луцька через аварію залишився без гарячої води та опалення
Останні новини
Схожі новини