Україна — в «жовтій» зоні. Чи допоможе вакцинація уникнути обмежень

Україна — в «жовтій» зоні. Чи допоможе вакцинація уникнути обмежень
Фото ілюстративне

З 23 вересня на всій території України запровадили «жовтий» рівень епідемічної небезпеки через ситуацію з COVID-19.

Це означає введення додаткових обмежень — але не всі з них поширюватимуться на вакцинованих людей, – пише Громадське.

Які обмеження вводяться?

  • Масові заходи можна проводити, якщо заповненість залів не перевищує 2/3 або якщо на одну людину відведено не менш як 4 квадратних метрів площі.
  • Заклади харчування можуть працювати, якщо відстань між столиками становить не менш як 1,5 метра, а за кожним із них сидить не більше чотирьох людей.
  • Кінотеатри та інші заклади культури можуть працювати лише з наповненістю менше 2/3 місць або 50% місць у кожному залі.
  • Спортивні зали й фітнес-центри можуть працювати, лише якщо на одного відвідувача відведено не менш як 10 квадратних метрів площі.
  • Водночас залишається обов'язкове носіння масок у громадських місцях, транспорті, дотримання соціальної дистанції. Громадський транспорт у «жовтій» зоні працюватиме без обмежень.

Чи існують бонуси для вакцинованих?

Так, і стосуються вони навчальних і громадських закладів.

  • Заклади освіти зможуть працювати без обмежень, якщо там вакциновані принаймні однією дозою не менш як 80% персоналу. Йдеться не лише про викладачів і вчителів, а й, приміром, прибиральників. Але на дитсадки, початкову школу й заклади спеціальної освіти ця норма не поширюється.
  • Театри, кафе, концертні майданчики, кінотеатри тощо зможуть працювати без обмежень, якщо принаймні 80% їхніх працівників і відвідувачів вакциновані принаймні однією дозою або якщо вони мають негативний ПЛР-тест, зроблений протягом останніх 72 годин.

Власники громадських закладів можуть обирати: працювати з обмеженнями й не перевіряти вакцинацію і тести — або перевіряти й працювати без обмежень.

Читайте також: «За добу хворі видихали 1,8 тонни кисню». Яка ситуація у «ковідному» госпіталі в Боголюбах

Як перевірятимуть вакцинацію проти COVID-19?

Для цього в Україні запровадили внутрішні COVID-сертифікати, які можна отримати через додаток «Дія». Вони будуть двох типів — «жовті» (видаються після введення однієї дози вакцини) і «зелені» (видаються через 14 днів після повної вакцинації).

Наразі вам достатньо мати «жовтий» COVID-сертифікат, щоб не виконувати обмеження «жовтої» зони. Але тільки в разі, якщо на це погоджується власник закладу.

За наявності «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію людина може не проходити самоізоляцію після перетину кордону. Це саме стосується й тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій.

Окрім COVID-сертифікату, ваш статус вакцинації можуть підтвердити міжнародне свідоцтво про вакцинацію і довідка 063-О (карта профілактичних щеплень). А негативний тест на коронавірус підтверджується чинною довідкою (виданою не раніш як за 72 години).

Термін дії внутрішніх COVID-сертифікатів становитиме 365 днів.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку маршрутка збила п'яного пішохода
Наступна новина «Мріє про підписників в інстаграмі». 13-річний волинянин, якому пересадили серце, вже став на ноги
Останні новини
Схожі новини