Україна заборонила імпорт електроенергії з Білорусі та Росії до жовтня цього року

Україна заборонила імпорт електроенергії з Білорусі та Росії до жовтня цього року
Фото ілюстративне

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заборонила до 1 жовтня імпорт електроенергії з держав, які не є членами Енергетичного Співтовариства — тобто Росії та Білорусі.

Про це повідомив під час засідання голова регуляторного органу Валерій Тарасюк, пише Громадське.

За його словами, таке рішення ухвалили з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка. Тарасюк не виключив, що Нацкомісія продовжить заборону на імпорт і після 1 жовтня. За словами очільника НКРЕКП, під час ухвалення рішення регуляторний орган керувався балансом інтересів держави, споживачів та ліцензіатів.

«Теоретично, припинення імпорту як ринкового механізму може призводити до зловживань і маніпуляцій на ринку. А з технічної точки зору разом з "Укренерго" та Міненергетики ми дійшли думки, що маємо спільно моніторити стан підготовки до осінньо-зимового періоду, стан накопичення вугілля. Як бачимо на прикладі цієї зими, імпорт був необхідний», — зазначив Тарасюк.

Що передувало?

У січні 2021 року Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі, а в лютому почала закуповувати її й у Росії. В «Укренерго» раніше пояснювали, що законних підстав для обмеження імпорту електроенергії з РФ немає.

Голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус тоді заявляв, що за допомогою імпорту електроенергії Україна зможе пережити лютневі морози без серйозних ризиків віялових відключень.

12 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо імплементації так званого Третього енергопакета ЄС. Він передбачає створення умов для приєднання України до ENTSO-E, а отже, й заборону імпорту електрики з РФ та Білорусі.

Зараз же комісія анулювала результати річних аукціонів, за якими компанії постачали електроенергію з Росії та Білорусі. Регулятор також доручив відшкодувати переможцям аукціонів кошти, сплачені за пропускну здатність.

Читайте також: Білоруська авіакомпанія заборонила польоти в Україну


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Хто відповідатиме за смерті вдома?». Луцькі депутати просять не закривати ковідні госпіталі
Наступна новина На Волині батько 5 дітей вчинив самогубство
Останні новини
Схожі новини