Унікальна сосна на Волині отримала статус ботанічної пам’ятки

Унікальна сосна на Волині отримала статус ботанічної пам’ятки

Сосна віком понад 160 років, що росте у Чорторийському лісництві ДП «Поліське ЛГ» (Маневицький р-н) на Волині, віднедавна має статус ботанічної пам’ятки природи.

У народі дерево давно отримало назву «Царська сосна». І недаремно, повідомляють у прес-службі Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Сосна має вигляд масивного дерева з окружністю стовбура 4 м. На висоті 5-6 м розгалужується на три окремих стовбури з окружністю 1 м. Два з трьох на різних висотах розділяються іще раз. Проекція крона має діаметр 20 м. Висота сосни ─ 26 м. Дерево величне, вражає природною силою та могутністю.

20 грудня 2018 року Волинська обласна рада затвердила створення ботанічної пам’ятки природи «Сосна звичайна» площею 0,1 га в межах користування ДП «Поліське ЛГ».

Таке рішення стало можливим в результаті злагодженої роботи Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, ДП «Поліський ЛГ» та Черемського природного заповідника. Фахівцями було проведено обстеження могутнього дерева.

Цікаво, що гілки та загальний стовбур сосни мають нерівну поверхню, внаслідок обламаних гілок в минулі роки. На розгалужених соснових гілках розміщені дупла – різні за будовою та розмірами, де можливе гніздування кажанів та білок.

В результаті обстеження було підготовлено науковий звіт, який згодом був погоджений на науково-технічній раді Черемського природного заповідника. Учасниками засідання були: Микола Клименко – д.с.-г.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності та Української екологічної академії наук України, директор навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне); Володимир Титар – к.б.н., старший науковий співробітник інституту зоології ім. Шмальгаузена (м. Київ); Борис Бабеляс – начальник відділу лісового господарства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (м. Луцьк); Василь Войтюк – к.с.-г.н., доцент кафедри лісового та садово-паркового господарства Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (м. Луцьк); Анатолій Гетьманчук  – к.с.-г.н., член-кореспондент лісівничої академії України, заслужений лісівник України, доцент кафедри лісового та садово-паркового господарства Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (м. Луцьк); Алла Прищепа – к.с.-г.н., професор кафедри екології Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне); Іван Данилик – д.б.н., провідний науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України (м. Львів); а також голова Прилісненської громади Ігор Терещенко (с. Прилісне).

Всю роботу координувало Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, фахівці якого і подавало на заключному етапі відповідне рішення на розгляд сесії Волинської обласної ради.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Співак з Луцька Монатик показав зворушливе фото зі своїми синами. ФОТО
Наступна новина «Спілкуйся на рівні»: як особливі дітки Волині вчилися малювати море. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини