Управління земельними ресурсами має здійснюватися на місцях, – Рабошук

Управління земельними ресурсами має здійснюватися на місцях, – Рабошук

Директор Аналітичного центру, заступник виконавчого директора АМУ Ярослав Рабошук взяв участь у прямому ефірі телеканалу NewsOne, де прокоментував ініціативу Уряду щодо передачі землі поза межами населених пунктів у власність об'єднаним територіальним громадам.

Він, зокрема, розповів які існують загрози для громад через неможливість управляти землями та які переваги вони отримають після передачі повноважень із управління землями за межами населених пунктів на місця.

Висловлюючи позицію Асоціації міст України, він сказав: «Ми відстоювали і будемо відстоювати ту позицію, що ті повноваження, які можуть здійснюватися органами місцевого самоврядування, територіальними громадами, повинні бути передані на рівень територіальних громад. Управління земельними ресурсами – це саме ті повноваження, які мають здійснюватися на місцях. По-перше, територіальні громади зацікавлені у своєму розвитку, вони найкраще знають як планувати його і для цього їм потрібна територія. І по-друге, територіальні громади зацікавлені у надходженнях до своїх бюджетів, за рахунок яких вони розвиватимуть свою інфраструктуру – дороги, площі, парки, дитячі садочки, школи. Для цього потрібен ресурс. Цей ресурс можна отримати за рахунок плати за землю. Саме тоді територіальна громада, правильно спланувавши свою територію, облікувавши всіх землекористувачів, взявши відповідну плату за землю, зможе впливати на розвиток інвестицій».

Довідка: Торі у вересні Кабінет міністрів ухвалив законопроект про передачу в управління об'єднаним територіальним громадам землі за межами населених пунктів. Закон передбачає зміни до Земельного кодексу, законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про оренду землі», надаючи додаткові повноваження сільським, селищним, міським радам ОТГ.

Серед таких повноважень – право розпоряджатися землями державної власності, передачі таких ділянок у користування та власність громадян та юридичних осіб, зміна цільового призначення ділянок приватної власності, розташованих на території об'єднаних територіальних громад.

Окрім того, законопроект визначає перелік земель державної власності, які не можна передавати у комунальну власність, і визначає термін «територія територіальної громади».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Повідомили подробиці ДТП на Волині за участю службового авто патрульних
Наступна новина Ігор Палиця – сьогодні в ефірі телеканалу «1+1»
Останні новини
Схожі новини