Уряд спростив отримання іпотеки під 7%. Кому її видаватимуть

Уряд спростив отримання іпотеки під 7%. Кому її видаватимуть

Уряд 15 лютого ухвалив зміни до механізму оформлення іпотеки під 7% та спростив критерії для тих, хто хоче її отримати.

Про це повідомили у Мінфіні, пише Громадське.

Так, раніше доступну іпотеку планували надавати лише людям, які перебувають на квартирному обліку, молодим сім’ям, внутрішньо переміщеним особам, науково-педагогічним працівникам, медикам чи працівникам бюджетної сфери. Тепер ці вимоги скасували.

Також тепер не обов'язково жити в гуртожитку чи старому будинку, а норма забезпечення житлом на одного члена сім'ї може перевищувати 13,65 м².

Хто зможе отримати іпотеку

Як переконують в уряді, на неї тепер можуть розраховувати будь-які громадяни. Але вони не повинні мати у власності чи власності сім’ї житла, інвестицій у його будівництво, а також майнових прав на об’єкти незавершеного будівництва житлової нерухомості, якщо їх загальна площа перевищує 50 м² на одну людину чи сім'ю з двох людей. Та також 20 м² на кожного наступного члена сім'ї.

Уряд зменшив максимально допустимий розмір середньомісячного сукупного чистого доходу позичальника та членів його сім’ї з 5-кратного до 10-кратного розміру місячної середньої зарплати у регіоні України, де розташований предмет іпотеки.

«Сподіваємося, що, відчувши державну підтримку, більшість банків найближчим часом відновлять або утворять нові власні продукти іпотечного кредитування для участі в програмі», — зазначає заступник міністра фінансів Юрій Драганчук.

Дешева іпотека від держави

У січні Кабмін затвердив створення механізмів та інструментів для запуску в Україні іпотеки під 7%. Нині її видають під 10%. Кредит на житло планують видавати на термін до 20 років. Мінімальний перший внесок — 15% від вартості житла.

Така програма працюватиме в межах видачі «Доступних кредитів 5-7-9%».

Компенсацію надаватимуть позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку. Скористатися нею зможуть як ті, хто хоче купити квартиру, так і ті, хто планує збудувати власний будинок. Водночас в іпотеку не можна буде придбати житло, побудоване до 2015 року.

Як ми вже зазначили, з 2020 року в Україні вже діє програма оформлення іпотеки під 10%. Водночас за пів року її існування видали тільки пів тисячі кредитів. Хоча, лише за даними асоціації будівельників, понад 6 мільйонів українців потребують власного житла.

Читайте також: 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина День закоханих для сімейних пар: у луцькому РАЦСі влаштували свято
Наступна новина У Луцьку поліція затримала злодіїв, які вдерлися до чужої квартири через вікно
Останні новини
Схожі новини