В центрі Чумацького шляху виявлено десятки чорних дір

В центрі Чумацького шляху виявлено десятки чорних дір

Це відкриття підтвердило теорію, що надмасивні чорні діри, які утворюють ядра більшості галактик оточені меншими чорними дірами.

Досі усі дослідження, пов’язані з Чумацьким шляхом не могли її підтвердити, пише BBC Ukraine.

Вчений Чарльз Гейлі з Колумбійського університету у Нью-Йорку та його колеги вивчали архіви даних космічної рентгенівської лабораторії НАСА «Чандра» та дійшли висновку, що в центрі нашої галактики - багато чорних дір.

Вони кажуть, що виявили не менше 12 маломасивних бінарних систем, в яких зірка крутиться навколо невидимого об'єкту - чорної діри.

Надмасивна чорна діра в центрі Чумацького шляху, відома як "Стрілець А" (Sgr A*), оточена гарячою радіовипромінювальною газовою хмарою, що створює ідеальні умови для виникнення масивних зірок.

Ці зірки зароджуються та вмирають у такій хмарі, вони можуть перетворюватися в чорні діри.

Крім того, чорні діри за межами цієї газової хмари, наскільки відомо, в процесі втрати своєї енергії можуть потрапити під вплив Sgr A* та відчувати її гравітаційний вплив.

Деякі з них потім створюють бінарні системи з найближчою зіркою.

Коли вони підходять до Sgr A* дуже близько, сила тяжіння чорної діри розриває їх на частини, створюючи потужні спалахи світла.

На думку вченого, оскільки відома кількість чорних дір в центрі типової галактики, то можна краще спрогнозувати поведінку пов'язаних з ними гравітаційних хвиль.

Фото: ілюстративне


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Щоб схуднути, необхідно щодня пити шампанське, – дієтологи
Наступна новина Чим відрізняється мозок фінансово успішних людей – дослідження
Останні новини
Схожі новини