В Україні скасують медичні довідки для водіїв

В Україні скасують медичні довідки для водіїв
фото ілюстративне, джерело: https://auto.24tv.uа

Зараз для отримання водійського посвідчення будь-якої категорії, або при його заміні кожен водій зобов’язаний пред’явити довідку про стан здоров’я.

Подібна практика є в багатьох країнах, але в Україні вона є виключно корупційною. Довідки форми 083/о зараз просто продаються за 200-400 гривень, – пише Авто 24.

Інтернет рясніє такими оголошеннями. Ні про яку перевірку стану здоров’я не йдеться.

«Я знаю про цю ситуацію», – каже Начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

«Але видача довідок про стан здоров’я – це компетенція медичних установ, які курирує міністерство охорони здоров’я», – говорить він.

Зараз водійська медкомісія включає проходження окуліста, невропатолога, отоларинголога, хірурга, гінеколога (для жінок). На завершальному етапі необхідно відвідати терапевта. Крім цього, необхідно здати аналізи крові і сечі.

«Для непрофесійних категорій (легкові авто та мотоцикли) слід значно спростити процедуру», – вважає Владислав Криклій. 

«В ідеалі у сервісних центрів МВС повинен бути доступ до медичної базі даних. Якщо людина перебуває на обліку у сімейного лікаря, то інформація про стан його здоров’я є в цій базі», – каже Владислав Криклій.

За словами Владислава Криклія, така система дозволить виключити медичну довідку з переліку необхідних для отримання або заміни водійських прав документів.

Схоже, що впровадження електронних баз даних підтримує і виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Наприклад, база даних санітарних книжок вже створена.

«З вересня 2018 дані про професійні медичні огляди будуть зберігатися в єдиній електронній базі. Це означає, що неможливо буде використовувати підроблену довідку або санітарну книжку», – пише вона на свій сторінці у Facebook. 

Ймовірно, що шанси на скасування корупційної системи отримання медичних довідок для водіїв є. Ось тільки терміни введення електронної бази поки визначити складно.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У луцькій гімназії незабаром відремонтують басейн. ФОТО
Наступна новина На Волині зменшилась кількість безробітних
Останні новини
Схожі новини