В Україні з'явиться нова монета номіналом у 10 гривень

В Україні з'явиться нова монета номіналом у 10 гривень

Національний банк України планує створити нову серію монет із недорогоцінних металів. Перша партія вийде номіналом у 10 гривень в кількості 1 мільйон монет.

Про це з посиланням на телеграму НБУ №50-0027/5210 повідомляє 24 канал з посиланням на UBR.uа.

На 2018 рік Нацбанк анонсував три спецвипуски монет із серії "Збройні Сили України": "Захисникам Донецького аеропорту"; "День українського добровольця"; "100-річчя створення Українського військово-морського флоту".

Перша монета – "Захисникам Донецького аеропорту" – згідно даних НБУ буде запущена в грошовий оборот країни 30 січня. Вона отримає номінал 10 гривень.

Монета буде присвячена вшануванню мужності та героїзму захисників Донецького аеропорту – "кіборгам", які обороняли його протягом 242 днів, що стало символом самовідданої боротьби за територіальну цілісність України, – йдеться в телеграмі НБУ.

Ескіз монети не публікується. Однак у Нацбанку дали детальний опис нового виробу. Там повідомили, що на аверсі монети розміщено: угорі ліворуч – напис УКРАЇНА (півколом), під якою рік карбування монети (2018) і малий Державний Герб України. У центрі – стилізована композиція: дві чоловічі руки зі зброєю різних епох, що символізує захисників України різних часів.

На дзеркальному тлі розташовані написи: ЗА ЧЕСТЬ! ЗА СЛАВУ! ЗА НАРОД! А внизу зліва – номінал 10 гривень на стилізованому фрагменті щита. Праворуч – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку.

На реверсі монети розміщено стилізовану композицію із зображенням захисника аеропорту на тлі напівзруйнованої вежі, над якою майорить український прапор. Праворуч – прострелена арматура із вертикальними написами: кіборг.UA / 26 • 05 • 2014/21 • 01 • 2015.

Монета стане масовою, оскільки її заявлений тираж склав 1 мільйон примірників. Її реалізацією займуться нацбанкові підрозділи в регіонах, а також два держбанки –"Ощадбанк" й "Укргазбанк".


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Євробачення-2018: стало відомо, коли виступить Україна
Наступна новина Ексклюзивне інтерв'ю Дмитра Комарова для «Першого». ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини