Під Луцьком готують лікарню для найтяжчих хворих на коронавірус. Фоторепортаж

Під Луцьком готують лікарню для найтяжчих хворих на коронавірус. Фоторепортаж

Другий корпус Волинської обласної клінічної лікарні, що у селі Тарасове (раніше це була територія села Боголюби) за кілька кілометрів від Луцька, активно готують до розпалу епідемії коронавірусу. Сюди, за планом, звозитимуть хворих з найтяжчими ускладненнями.

Як все працюватиме та чи готовий заклад до навали пацієнтів, у середу, 25 березня, перевіряли журналісти.

Хто потрапить у цю лікарню

Медичний директор з лікувальної роботи Волинської обласної клінічної лікарні Микола Юрко каже, що просто «з вулиці» потрапити сюди буде неможливо. У цей корпус лікарні привозитимуть хворих вже з встановленим діагнозом коронавірус та ускладненнями у вигляді тяжких пневмоній – запалень легень.

Попередньо алгоритм виглядає так – хворий, який підозрює у себе коронавірус, радиться з сімейним лікарем та викликає «швидку допомогу». Та доставляє його в інфекційну лікарню, де роблять аналіз на коронавірус. Якщо він підтверджений і є ускладнення, автомобілем «швидкої» пацієнта доправляють в корпус №2 обласної лікарні.

«Дуже важливо, щоб сюди не привезли хворого з пневмонією, викликаною, наприклад, грипом, бо тоді він може заразитись ще й коронавірусом і стане тільки гірше», - пояснює медик.

Попередньо усіх пацієнтів звідси виписали або перевели в основний корпус обласної лікарні. Наразі тут немає жодного хворого – лікарня готується до прийому пацієнтів з коронавірусом.

Лікарню інтенсивно готують до епідемії коронавірусу. Звідси вже виписали усіх пацієнтів
Для хворих на коронавірус розгортають 150 ліжок
На першому поверсі у розпалі ремонт. Кажуть, пов’язаний не з коронавірусом, а з вимогами пожежної безпеки

В яких умовах лікуватимуть «найтяжчих»

На шести поверхах медзакладу розгорнуть 150 ліжок для дорослих пацієнтів. Зокрема, на останньому, шостому поверсі, буде реанімація з 25 ліжками та апаратами для штучної вентиляції легень. Для кисневої апаратури вже зробили нову проводку.

Самі апарати та нові ліжка обіцяють доставити до кінця дня, 25 березня. Ліжка замінюють, бо раніше тут стояли дерев’яні, які важко дезінфікувати. Натомість вирішили купити металеві.

За словами Миколи Юрка, після цього основний етап підготовки закладу можна буде вважати завершеним.

Втім, також тут повинна запрацювати власна лабораторія та новий комп’ютерний томограф.

В реанімаційних палатах попередньо розміщуватимуть по чотири пацієнта. 

Медичний директор обласної лікарні Микола Юрко
Частина апаратів для ШВЛ вже встановлена. Решту обіцяють довезти до кінця дня, 25 березня

Реанімаційна палата для 4 хворих

 

Антисептики, запевняють у лікарні, є
Нова проводка для кисневої апаратури
Операційні працюватимуть на випадок, якщо в когось з хворих будуть ускладнення, не пов’язані з вірусом

В яких умовах лікуватимуть решту хворих

На 2, 3, 4 та 5 поверхах медзакладу лікуватимуть тих, хто не потребуватиме реанімації та штучної вентиляції легень. Умови перебування журналістам показали на прикладі п’ятого поверху, де раніше працювало гінекологічне відділення.

Тут – двомісні палати з санвузлом всередині та балконом. Вони фактично виконуватимуть роль інфекційних боксів – виходити на коридор хворим не можна буде, усі процедури робитимуться всередині, а їжу приноситимуть.

Наразі лікарня отримала від благодійників глюкозу, фізрозчин, жарознижувальні препарати, різні види антибіотиків та антисептики. На скільки часу цього вистачить, кажуть, не рахували. Залежатиме від напливу хворих.

Якщо у пацієнтів будуть ускладнення, непов’язані з коронавірусом, їх лікуватимуть тут, на місці. Наприклад, якщо хворому знадобиться видалення апендициту.

Якщо ж пацієнтів буде так багато, що ліжок у Тарасовому не вистачить, звільнятимуть інші корпуси обласної лікарні.

Гінекологічне відділення перепрофільовують. Тепер тут будуть інфекційні бокси
Хворим виходити у коридор не можна буде

Санвузол у палаті

Палати тут двомісні

Як працюватимуть лікарі

До роботи з тяжкими хворими, за словами медичного директора, не залучатимуть медперсонал старший 65 років, з інвалідністю та жінок з дітьми. Тому «місцевих» медиків не вистачить – залучатимуть персонал з основного корпусу лікарні. Не лише епідеміологів та пульмонологів, а й лікарів інших профілів.

Працюватимуть вони добу через три. З цієї доби 12 годин медики проводитимуть безпосередньо з пацієнтами у захисному костюмі. Відпочивати вони зможуть у так званій «чистій зоні» на першому поверсі – тут хворих не буде.

Старша медична сестра Алла Івчина розповіла, що заклад отримав захисні комбінезони, високі бахіли, рукавички, нарукавники, окуляри, захисні екрани, маски та респіратори для персоналу. Змінювати їх доведеться кожні 4 години. Однак, на скільки часу їх вистачить, порахувати ще не встигли.

Також поки невідомо, скільки саме медиків працюватиме з хворими на коронавірус та як часто їх самих тестуватимуть на наявність інфікування.

Коли лікарня запрацює в новому режимі, прогнозувати не може ніхто – як тільки з’являться пацієнти зі складними пневмоніями.

«Але ми будемо сподіватись, що цього не трапиться. Тоді будемо вважати всі ці дії просто підсиленням нашої лікарні», - каже Микола Юрко.

Текст і фото: Віта Сахнік

Лікарня отримала першу партію благодійної допомоги. Це засоби захисту для лікарів та медикаменти

Старша медична сестра Алла Івчина каже, засоби захисту є, але на скільки їх вистачить, поки невідомо


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «В нас зараз безпечніше, ніж у магазинах». Пустовіта запрошують на екскурсію у «Модерн-Експо»
Наступна новина «Лобстери зараз дратують людей», - луцький маркетолог про доставку їжі під час карантину
Останні новини
Схожі новини