Вчені розкрили вікову загадку мумій «двох братів» зі Стародавнього Єгипту

Вчені розкрили вікову загадку мумій «двох братів» зі Стародавнього Єгипту

Вчені змогли розгадати загадку двох давньоєгипетських мумій, які були знайдені на околицях Каїра на початку 20-го століття.

Знамениті мумії двох братів, Хнум-Нахта і Нахт-анха, були знайдені в 1907 році командою британських археологів і робітників, які проводили розкопки на давньоєгипетському кладовищі часів 12 династії фараонів, розташованому в селі Дейр-Ріфех в двох сотнях кілометрів від Каїра, – пише Інфотаб.

Саркофаги цих мумій були покриті ієрогліфами, що свідчили про те, що обидва були високопоставленими сановниками, “дітьми губернатора” і жерцями бога Хнума. Судячи з тих же написів, їхньою матір’ю була одна і та ж жінка на ім’я Хнум-аа, що змусило першовідкривачів гробниці зробити висновок, що вони були братами.

Після того, як саркофаги були перевезені в Манчестер і розкриті, вчені виявили, що скелети мумій були мало в чому схожі один на одного. Це змусило багатьох єгиптологів вважати, що Хнум-нахт і Нахт-анх були названими, а не кровними братами, один з яких міг бути усиновлений ​​або прийнятий в сім’ю якимось іншим шляхом. Ця ідея добре поєднувалася з тим фактом, що один з “братів” був на 20 років старшим другого.

Костянтина Дрос з Манчестерського університету і її колеги змогли кардинально вплинути на вікову загадку, відновивши повну мітохондріальну ДНК цих мумій – невелику частину генома, яка міститься в мітохондріях, клітинних енергостанцій, і передається від матері до її дітям.

Для отримання цієї ДНК вчені вирізали невеликі фрагменти кісткової тканини з тих частин зубів цих мумій, куди не проникали бактерії і сліди ДНК археологів, котрі працювали з муміями, та витягнули з них обривки генома і розмножили їх. Після цього вчені спробували витягти з цих же зразків іншу частину генома, “чоловічу” Y-хромосому, яка передається від батька до його синів.

Як показав цей аналіз, Хнум-нахт і Нахт-анх дійсно були братами по материнській лінії – вони належали до однієї і тієї ж гаплогрупи М1А1, і мали приблизно однаковий набір дрібних мутацій в мтДНК. Сьогодні нащадки цієї гаплогрупи живуть на території країн східної і південної Азії, а також Близького Сходу.

З іншого боку, як припускають вчені, власники мумій були нащадками різних батьків. На користь цього говорять серйозні розбіжності в структурі окремих уривків Y-хромосоми, чию структуру їм так і не вдалося повністю відновити. Тому, як зазначають дослідники, можливі два варіанти їх спорідненості – вони можуть бути як єдиноутробними, так і двоюрідними братами по материнській лінії.

Це, вкупі з написами на їхніх саркофагах, говорить про одну цікаву річ – за часів 12 династії соціальний статус матері міг грати не менш важливу роль, ніж становище батька. Як припускають вчені, стать людини грала для єгиптян менш істотну роль, ніж їхнє соціальне становище і приналежність до тієї чи іншої сім’ї. Аналіз ДНК інших мумій, як сподіваються генетики, допоможе розкрити й інші таємниці з повсякденного життя стародавніх єгиптян.

«Нам довелося пройти довгий і тернистий шлях на шляху до вирішення цієї загадки, і тільки зараз ми змогли дати відповідь на це питання, яке мучило єгиптологів понад сто років. Я дуже вдячна, що мені вдалося внести навіть невеликий внесок в розгадку цієї таємниці, і я впевнена, що брати оцінили б наші зусилля», – заявила Костянтина Дрос.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Учені попередили про зникнення людства внаслідок кліматичних змін
Наступна новина Саакашвілі можуть позбавити легальних підстав перебувати в Україні
Останні новини
Схожі новини