Версія про те, що вакцина БЦЖ захищає від зараження коронавірусом, не підтвердилася

Версія про те, що вакцина БЦЖ захищає від зараження коронавірусом, не підтвердилася
Фото ілюстративне

Версія про те, що протитуберкульозна вакцина БЦЖ захищає від коронавірусної інфекції, не має підтвердження.

Велике дослідження ізраїльських вчених опублікували в авторитетному журналі Journal of American Medical Association, повідомляє 24 канал.

Вони перевіряли цю гіпотезу на основі наукових даних, порівнявши показники захворюваності коронавірусною інфекцією у БЦЖ-вакцинованих і невакцинованих людей.

В Ізраїлі національна програма імунізації включала обов'язкову вакцинацію БЦЖ усіх новонароджених в період з 1955 по 1982 роки. З 1982 року вакцина вводилася тільки іммігрантам із країн з високою поширеністю туберкульозу.

Ця зміна дозволила порівняти частоту і пропорції інфікування COVID-19 у двох аналогічних групах – в осіб, які народилися протягом трьох років до припинення дії програми вакцинації БЦЖ, і в осіб, що народилися протягом трьох років після.

Результати диференціювалися за роками народження пацієнтів, 1979-1981 рік (у віці 39-41 року), і 1983-1985 рік (у віці 35-37 років). Всього перевірили понад 72 000 осіб. 3064 з них були вакциновані, 2869 – невакциновані.

У кожній групі було зареєстровано по одному випадку важкого захворювання, що призвело до штучної вентиляції легенів або реанімації, летальних випадків не було. Через невелике число важких випадків неможливо зробити висновок про зв'язок між статусом БЦЖ і тяжкістю захворювання. Що ж стосується середньої важкості інфікованих, то в обох групах їх було приблизно порівну.

Таким чином, дослідження не підтвердило версію про те, що вакцинація БЦЖ в дитячому віці має захисний ефект проти COVID-19 в дорослому віці. Однак дослідження стосується тільки можливості БЦЖ захищати від зараження COVID-19. Воно не оцінює вплив цього щеплення на тяжкість перебігу хвороби.

Нагадаємо, версію про те, що в Україні люди масово не хворіють на коонавірус, бо більшість мають щеплення вакциною БЦЖ, висловлював відомий лікар-педіатр Євген Комаровський.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Через масштабну пожежу в гуртожитку у Рожищі 11 сімей залишися без даху над головою
Наступна новина В СНУ реформували кафедру образотворчого мистецтва. Оголосили про набір у магістратуру художників
Останні новини
Схожі новини