На низькому старті: як працюють волинські штаби кандидатів у президенти

На низькому старті: як працюють волинські штаби кандидатів у президенти

Хоча виборча кампанія напередодні президентських виборів офіційно розпочалася 31 грудня 2018-го, чимало із ймовірних кандидатів розпочали виборчу кампанію вже давно. Натомість команди інших ще навіть не сформували виборчі штаби. І навіть на основі цього можна робити висновки про серйозність намірів.

Більше того, дату офіційного старту кампанії справді активні штаби просто «не помітили». Для них це лише умовна межа, після якої офіційно потрібно фінансувати друк та розміщення більшості агітації за кошти з виборчого фонду.

«Перший» подивився уважніше, що робиться у штабах «майже-кандидатів» на Волині.

Довідка: 
Станом на 8 січня ЦВК зареєструвала кандидатами в президенти 
- лідера «Соціал-демократичної партії» Сергія Капліна,
- лідера «Суспільно-політичного руху «Справедливість» Валентина Наливайченка,
- лідера «Самопомочі» Андрія Садового,
- самовисуванця Віталія Скоцика
- екс-міністра екології Ігоря Шевченка.
Окрім того, документи на реєстрацію кандидатом себе у ЦВК подав нардеп Віталій КупрійТакож партія «Громадянська позиція» висунула кандидатом Анатолія Гриценка.
 

Фальстарт чи розрахунок?

Лідери рейтингів відповідно до численних соцопитувань Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Володимир Зеленський, Анатолій Гриценко розпочали активну агітаційну кампанію ще у 2018-у.

Наприклад, за даними Громадянської мережі "Опора" у вже грудні на Волині розміщували агітацію 13 різних політиків, які можуть балотуватися в президенти. Йдеться про Ольгу Богомолець, Юрія Бойка, Петра Порошенка, Юлію Тимошенко, Руслана Кошулинського, Дмитра Добродомова, Сергія Капліна, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка, Андрія Садового, Олександра Шевченка, Володимира Зеленського.

Проте лише частина цієї активності безпосередньо стосуються волинських штабів. Відповідно до типових в Україні методів ведення виборчих кампаній друк та розміщення білбордів у регіонах замовляють центральні штаби політичних сил прямо зі столиці. 

Натомість на місцевих представників партії покладений обов'язок перевіряти якість розміщення зовнішньої реклами, поширювати партійну пресу або листівки, замовляти рекламу і «джинсу» у місцевих медіа, готувати все для візитів кандидатів, шукати агітаторів, довірених осіб та потенційних членів ДВК.

На планування роботи впливає також і те, що цьогоріч Україні належить пережити два виборчих процеси – президентський навесні і парламентський восени. Відтак розкручувати треба буде і кандидата, і партію. І для кожної політичної сили тут – свої пріоритети.

Петро Порошенко і «Солідарність»

У волинській «Солідарності» заявляють, що вони готові до будь-яких виборчих кампаній, «особливо президентської». Проте, за словами очільника волинського осередку Івана Мирки, поки невідомо, чи Петро Порошенко точно буде балотуватися від партії, чи все ж самовисуванцем.

Мирка пояснив, що партійці зможуть долучатися до кампанії «за власним бажанням».

Тим не менш, на виборах у волинських громадах 23 грудня «Солідарність» мобілізувала мережу агітаторів, місцевих прихильників та «дружніх» структур на Волині і показала здатність забезпечувати непогані результати. Тож, ймовірно,  їх ресурси таки будуть залучені на виборах Президента незалежно від того, в якому статусі той буде балотуватися.

Агітацію за Петра Порошенка вже розміщують без емблеми його ж партії «Солідарність»

Юлія Тимошенко і ВО «Батьківщина»

За словами лідера обласного осередку "Батьківщини" Валерія Бондарука, штаб майбутнього кандидата Юлії Тимошенко базуватиметься там же, де й обласний осередок «Батьківщини» – на Набережній, 2 у Луцьку.  Очолюватиме його Валерій Бондарук.

Він каже, що місцеві штабісти не мають прямого стосунку до численних білбордів щодо "Нового курсу" чи привітання із Різдвяними святами від Юлії Тимошенко. Мовляв, це робота київських колег.

Натомість партія-штаб займається поширенням газет з матеріалами про Юлію Тимошенко, організацією зустрічей із виборцями для місцевих і столичних політиків, а також прийомом виборців. 

У листопаді на Волинь мала заїхати Юлія Тимошенко в рамках презентації "Нового курсу" на Рівненщині, проте цей візит скасували. Коли буде наступний, поки невідомо.

За інформацією джерел видання «Українська правда», волинська «Батьківщина» просила гроші на вибори у нардепа Степана Івахіва. Мовляв, центральний штаб зобов'язав регіональні організації залучати кошти на вибори від майбутніх кандидатів-мажоритарників. Оскільки Івахів - один із таких мажоритарників по округу №21 та можливо буде балотуватися ще раз, звернулися і до нього.

До слова, міський голова Ковеля Олег Кіндер, який підтримує «Батьківщину», також активно співпрацює із Степаном Івахівим – нардепом від ковельського мажоритарного округу. Зокрема, фонд Степана Івахіва підтримує багато проектів у Ковелі, а міський голова публічно висловлює вдячність та підтримку депутату-мажоритарнику.

Агітація в Камені-Каширському

Руслан Кошулинський і ВО «Свобода»

Лідер волинської «Свободи» Анатолій Вітів теж пояснив, що їх партійний осередок стане і штабом майбутнього кандидата Руслана Кошулинського.

Волинський осередок «Свободи» практикує взагалі не припиняти агітаційну роботу – каже Вітів Саме тому їх агітаційні намети працюють навіть тоді, коли немає офіційних виборчих кампаній.

Зокрема таку агітацію депутати від «Свободи» проводили у  центрі Луцька 4 січня, чим активно хвалилися в соцмережах.

Волинський та луцький штаби партії, за словами Анатолія Вітіва, традиційно працюють у Луцьку на проспекті Волі, 5.

У грудні 2018-го волинські «свободівці» організовували візит майбутнього кандидата Руслана Кошулинського у Ківерці та Стару Вижівку, де той агітував за висуванців партії на виборах в ОТГ.

"Свободівські" депутати особисто агітували в центрі Луцька

Андрій Садовий і «Самопоміч»

Волинські «самопомочівці» уже мають фактичного керівника штабу кандидата Андрія Садового. Це –місцевий підприємець, колишній головний маркетолог компанії «Аванта» Андрій Лігун. У коментарі "Першому" він відзначив, що жодних розпоряджень для роботи виборчого штабу на Волині з Києва досі не надходило.

В той же час на Волині вже давно працює централізована агітація за Садового через зовнішню рекламу із гаслом «Наступний» або «наступ». А також таргетована реклама у соцмережах із різними молодіжними мемами про цього політика. 

Волинський штаб Садового працює у Луцьку на Парковій, 5.  А вже у січні 2019-го вони встигли організувати візит на Волинь лідера парламентської фракції «Самопомочі» Олега Березюка, який в тому числі агітував за Садового. 

Новий офіс "Самопомочі" у Луцьку

Дмитро Добродомов і «Народний контроль»!

Офіційно роботу ще не розпочав волинський виборчий штаб «Народного контролю», який працюватиме на Дмитра Добродомова. За словами лідера «народноконтролівців» Павла Данильчука, роботу на Волині розпочнуть в середині другої декади січня. 

Попри це, 21 грудня Добродомов працював «віп-агітатором» для кандидатів від «Народного контролю» на виборах у Ківерцівській ОТГ.

Дмитро Добродомов приїхав агітувати на Волинь

Андрій Білецький і «Національний корпус»

За словами лідера «Національного корпусу» на Волині Андрія Д'яченка, вони «ще не вирішили», чи будуть  висувати в президенти свого лідера Андрія Білецького. Вирішувати це будуть 25 січня, коли відбудеться з’їзд партії. 

А нинішня агітаційна кампанія, зокрема намети, газети та листівки - просто для популяризації партійного бренду, запевняє Д’яченко.

До слова, у «Нацкорпусу» – неофіційне змагання зі «Свободою» за неформальний статус головного кандидата-націоналіста. 

"Національний корпус" популяризує бренд на вулицях Луцька

Володимир Зеленський і «Слуга народу»

Публічної активності не проявляє волинський штаб коміка Володимира Зеленського. За інформацією журналіста Святослава Зелінського, цей штаб фактично очолює місцевий шоумен, колишній кавеенщик Валерій Стернійчук.

«Штаби такий ще не зовсім офіційний, але люди ним вже займаються колишні кавеенщики, яких тепер називають лігосмішниками» – запевняє Зелінський.

«Цікаву політику взагалі веде партія «Слуга народу». Вони дають бренд і пропонують усім бажаючим зайнятися ним. Для того, щоб взяти участь у проекті «Слуга народу», треба не мало не багато – зробити внесок у розмірі півмільйона гривень. І тоді тобі дають можливість очолити тут штаб і працювати. Ну звичано це неофіційна інформація» – розповів Святослав Зелінський.

«Ці хлопці-лігосмішники уже близько двох місяців ведуть активні переговори з серйозними бізнесменами тут на місці. І приблизно пропонують їм такі умови» – каже Зелінський.

«Першому» не вдалося отримати коментар від Валерія Стернійчука. Невідома особа від імені сторінки команди Зеленського у Фейсбуці повідомила, що офіційний представник їх команди у Луцьку зможе поспілкуватися з журналістом не раніше 14 січня.

Проте у себе у Facebook Стернійчук активно поширює агітацію за Зеленського. Вистачає на Волині і біл-бордів з рекламою «Слуги народу».

Анатолій Гриценко і «Громадянська позиція»

Уже фактично працює волинський «штаб з підготовки до виборів» майбутнього кандидата Анатолія Гриценка. Він розгорнувся на проспекті Волі, 35. Серед агітаційних активностей волинян - розміщення реклами кандидата в медіа та робота агітаційних наметів у містах області.

Штаб «з підготовки до виборів» Анатолія Гриценка на Волині очолює Олександр Кралюк. Цікаво, партійна структура має на Волині іншого очільника – Сергія Чурікова

У Луцьку ще восени відкрили штаб Гриценка

Нині штаб активно займається залученням волонтерів до кампанії. Також представники «Громадянської позиції» у соцмережах закликають волинян перераховувати гроші на завдаток для реєстрації Гриценка кандидатом (2,5 мільйона гривень). 

У жовтні 2018-го Анатолій Гриценко також був на Волині і виступав перед активом партії та підприємцями як фактичний кандидат зі своєю програмою "Чесних більше".

Олег Ляшко і «Радикальна партія»

Волинський осередок "Радикальної партії Олега Ляшка" також вже давно працює для популяризації політика, незважаючи на рамки офіційних кампаній. Зокрема у соцмережах вони звітують про активне залучення нових членів партії, розміщення реклами в медіа, агітацію в наметах та підготовку регіональних випусків газети "Слово Ляшка".

А ще з листопада на телеканалі "Аверс" транслюють фактичну агітацію за Ляшка у програмі "Час справедливості".

Сам же "ймовірний" кандидат бував на Волині у жовтні. Тоді Ляшко відвідав геріатричний пансіонат, де роздавав квіти пенсіонерам. 

У Любомлі доносять "Слово Ляшка" до виборців

Антон Бугайчук (для "Першого")


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На вихідних Волинь замете снігом
Наступна новина Літак, який знімався у бойовику зі Сталоне, прибув у Рівне. ФОТО
Останні новини
Схожі новини