«Відкрита влада» - цитатник. Про медичну реформу

«Відкрита влада» - цитатник. Про медичну реформу

Найголовніші висловлювання про медичну реформу в програмі "Відкрита влада. Область" на тему "Дитяче здоров'я - майбутнє нації".

Відео

Собі мама хай обере сімейного лікаря, а дитині - педіатра...

 Людмила Тимощук - голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства

"Батькам потрібно заключати декларації. Як на мене потрібно поєднувати сімейного  лікаря та педіатра. Собі мама хай обере сімейного лікаря, а дитині - педіатра".

 "Після виписки жінок з немовлятами з пологових стаціонарів повідомляється відповідна педіатрична служба та сімейні лікарі, які працюють в  сільській медицині. Лікарям варто зважати на соціальне становище сімей. Якщо родина менше забезпечена і не має змоги часто навідуватися до  лікаря, то в такі сім'ї потрібно приходити частіше".

 

На перспективу людям потрібно дбати про здоров'я...

 Людмила Рожко - головний спеціаліст з педіатрії управління охорони здоров’я ОДА

"Будь-яка реформа позитивно впливає на будь-яку ситуацію, а надто, якщо це стосується здоров'я дітей. Очікую позитиву".

"Батькам потрібно заключити декларації з педіатрами. Гасло звучить: Обери свого педіатра". Якщо сім'я хоче повністю  обслуговуватися у  сімейного лікаря, то він може працювати і з дітьми. Але є можливість заключити договір з лікарем-педіатром. У містах таких можливостей, звісно, більше. Жителям сільської місцевості варто зупинити вибір на сімейному лікареві, хоча в райцентрах є педіатри. На сьогодні на Волині з педіатрами  підписано 54 тисячі декларацій".

" Маєте право змінити лікаря незалежно від зміни місця проживання".

"Чи буде приходити лікар додому? Звичайно, питання турбує всіх. Але,   ми рухаємося до таких стандартів , що потрібно, аби пацієнт йшов до лікаря. Обслуговування "на дому" ніхто не відміняв, тим паче, зважаючи на особливості нашого менталітету".

"Право на допомогу мають і ті жителі, які ще визначаються і не заключили договір".

"Суть змін в тому, щоб люди мали доступ до допомоги".

 "Чи зобов'язаний лікар прийти до дитини, в якої висока температура і мама не має можливості привезти дитину на огляд?  У декларації написані ваші відносини та контакти з лікарем. А сьогодні лікар встає вночі і їде до вас? Ще ніхто не відміняв екстрену медичну допомогу. І я не думаю, що лікар відмовить вам в консультації. Виклики додому ніхто не відмінить і лікарі ще довго будуть з острахом відноситися до цього питання. Якщо лікар вважає, що йому потрібно відвідати пацієнта вдома, то він це зробить. Бо це -- його відповідальність".
"На перспективу людям потрібно дбати про здоров'я".

 "Декларація означає, що пацієнт має і права, і обов'язки, є комунікації з лікарем, тобто можливості зв'язатися телефоном".

"Я знаю кожного педіатра в кожному районі. В нас нема таких районів, де нема педіатрів. Але частина з них - пенсійного віку, або глибоко пенсійного віку. Вони залишаються, бо інших немає".

 

Чим краще працюватиме первинка, тим менше йтимуть до нас...

 Сергій Ляшенко - головний лікар Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання

 "Чим краще працюватиме первинка, тим менше йтимуть до нас. Дитяче лікування буде коштувати менше і діти будуть швидше видужувати. З одної сторони для нас це - не комерційно, але це -правильно".
 

До кінця реформа не продумана...

Сергій Сівак -  заступник голови   постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства 

"В області проживає 240 тисяч дітей, а декларації підписали тільки 54 тисячі. У нас багато людей консервативних за складом характеру, яких важко зрушити з місця. Я прогнозую, що невелика кількість батьків погодиться укласти декларацію".

"Я вважаю, що поки   люди не довіряють сімейній медицині. До кінця реформа не продумана. Громадяни їй не довіряють до кінця".

"Порівняно з усією Україною, Волинь - благополучна область. У нас немає кадрових дефіцитів. Нещодавно ми були на парламентських слуханнях у Верховній Раді. Моя знайома, лікар-інфекціоніст наводила жахливі дані. В Одеській області є медичний виш, але кілька районів області не мають лікарів-педіатрів".

"Сімейний лікар - це наше майбутнє. Це людина, яка має поєднати в собі навички кардіолога, педіатра, неонатолога, гастроентеролога. Це - універсальний лікар".

"Як на мене педіатрична служба в систему реформування медицини не вписується. Вона - зайва у тій задумці,яка спущена до нас від пані Уляни Супрун. Моя особиста позиція - педіатричну службу потрібно зберегти".

   "Статистика - абсолютно вперта річ. Вона говорить нам , що на тисячу діток були проведені соціологічні та медичні обстеження. Виявляється, що на тисячу діток, є тисяча двісті  захворювань. У нас немає абсолютно здорових дітей. Діти, які поступають в перший клас до школи здорові на 16% .  Випускники 11 класу здорові тільки на 4%. На мій розсуд, система, яка будується,  не є оптимальною. В Америці 70% звернень до лікаря - це звернення до педіатрів".

 

Багато залежить від кваліфікації сімейного лікаря та педіатра...
 Михайло Бегаль - депутат обласної ради

"З реформою все відбувається нормально".

"Багато залежить від кваліфікації сімейного лікаря та педіатра. Якщо адекватний сімейний лікар і він чогось не розуміє, то   відразу направить до кваліфікованого педіатра. В чому проблема?  Немає різниці, де живе  кваліфікований педіатр в Луцьку, чи поруч - у селі".

"Чи ходитиме лікар додому. Чи потрібно піднімати це питання? А можливо краще батькам подумати і краще прийти в поліклініку, де  можна проконсультувати ще хтось, де зроблять аналізи. Не лінуватися. Нема важкої ситуації з транспортом. Хоча є всякі моменти. У віддалених селах є ФАПи. Це важливе питання, як вони функціонуватимуть, адже рішення приймати громадам. В цьому плані я погоджуюся з добродієм Сіваком, що питання - не врегульоване. А хто опікуватиметься дитиною сімейний лікар, чи педіатр не важливо, аби відповідально ставилися до дитини і робили все фахово".
 


Це - імітація реформи...
 Володимир Кучер - депутат обласної ради

"Все добре, як каже пан Бегаль. Але мене цікавить таке болюче питання. Реформа реформою, але ж лікарі не змінилися і залишилися ті самі. Можливо, нашим дітям буде надаватися безкоштовна послуга на якійсь суперсучасній апаратурі? А може безкоштовні ліки? Ви прекрасно  знаєте, коли дитина попадає до лікарні , то є такі випадки, що батьки продають помешкання".

"Це - фікція, а не реформа. Це - механізм зміни допомоги, от і все. Більше нічого не змінюється. Це - імітація реформи. В Конституції записано, що життя і здоров'я людини - найбільша цінність держави. В нормальній цивілізованій країні над дітьми трусяться, бо це -  найбільше багатство".

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Самоврядців Волині вчили, як бути при грошах. ФОТО
Наступна новина Ковельчанка виграла сертифікат на 1000 гривень від «Паркового кварталу»
Останні новини
Схожі новини