«Він тільки 4 дні президент – а вже хрєново». Що говорили про Зеленського на «Протилежному погляді»

«Він тільки 4 дні президент – а вже хрєново». Що говорили про Зеленського на «Протилежному погляді»

У суспільно-політичному ток-шоу «Протилежний погляд» говорили про нового президента і останні гучні політичні події у країні. Участь у розмові брали політолог Михайло Наход, голова Луцької РДА Тарас Яковлев, депутат Волинської обласної ради Анатолій Вітів та член луцького виконкому Ігор Алексеєв.

Наводимо найцікавіше зі сказаного ними.

Про інавгурацію президента Зеленського

Алексєєв: Дуже оригінально, нестандартно і обнадійливо.

Наход: Зеленський ще не встиг набули рис політика і позбавитися рис актора.

Вітів: Популізм в стилі «95 кварталу». Президент України мусив сказати інше: про ставлення до Росії, зокрема про зовнішню політику. Там були не тільки українські політики. А й закордонні гості. Вони хотіли це почути

Яковлев: Промова була продовженням його передвиборчої кампанії. Нічого не сказав про безпосередні обов’язки президента – вектор зовнішньої політики, зокрема.

Про розпуск парламенту

Алексеєв: Все, що міг зробити президент з тою величезною квотою довіри, яку отримав – це прийти і розпустити парламент. Адже більшість людей, як ненавиділи Порошенка, так само зараз ненавидять Верховну Раду.

Наход: Низький рейтинг будь-якого вищого органу державної влади наприкінці своєї каденції – це властиво для України. І ця Верховна Рада – не виняток. Вона нічим не гірша за попередні парламенти.

Чому депутати погодилися на розпуск? Це компроміс. Політики зрозуміли, що два місяці суттєвої ролі не грає. І не захотіли протиставляти себе 73 % виборців.

Вітів: Коли парламент у середу, 22 травня, не взяв до розгляду законопроект Зеленського про вибори повністю по закритих списках – він відігрався за кривляння і насмішки над Парубієм і іншими політиками, які дозволяв собі «95 квартал».

Яковлев:  Розпуск парламенту наблизив вибори всього на три місяці. Цей парламент міг спокійно допрацювати свій термін. Але президент, розпускаючи парламент, керувався не суспільним запитом на зміни, а своїми меркантильними інтересами: провести вибори, доки в нього високий рейтинг.

Алексеєв: Треба говорити про те, як допомогти цій людині змінити країну. Чоловік 4 дні президент. І вже все хрєново. Вже збираємо петицію... За що петицію???  Та просто… Приходить людина. Каже: я наведу лад у цій країні. Яка реакція тої братви, яка грабувала країну? «А давай скинемося і помножимо цього хлопця на ноль!» Що і відбувається.

Про виборчу систему, відкриті і закриті списки

Вітів: Коаліція у цій Верховній Раді брала на себе зобов’язання впровадити новий закон про вибори за відкритими партійними списками. Не прийняли.  А має бути пропорційна система з відкритими списками. І мажоритарка, і закриті списки – це корупційні схеми.

Наход: Я займався виборчими системами, як науковець. Змішана система, яка є у нас («мажоритарна» + «пропорційка» з закритими списками) має багато недоліків. У парламенті лежить проект виборчого кодексу, який передбачає пропорційну систему з відкритими списками. Це більш-менш нормальний варіант. Але швидко його не впровадити. Принаймні до осені б не встигли. Або створили б хаос.  Тому краще вже позачергові вибори провести за діючою системою.

Сподіваюся, Зеленський після цих виборів дотримається обіцянки і одним з перших внесе у новий парламент новий закон про вибори. Сподіваюся,  у нього на це вистачить пам’яті і мужності.

Алексеєв: Більшості українців абсолютно все одно, за якою виборчою системою пройдуть вибори. У світі таких систем – 12. В США повністю мажоритарна, але там не засівають гречкою округи.  А в Україні –  безпредєл. Держава потонула в корупції в договорняках. Навіть найбільш ідеальну конструкцію виборів спаплюжать і почнуть використовувати на свою користь політики.

Як вибори пройдуть на Волині? Хто буде балотуватися на мажоритарних округах? Хто представлятиме Луцьк?

Яковлев: На п’яти волинських округах на п’ять мандатів боротимуться 100-150 чоловік.

Наход: На кожному з округів буде від двох до чотирьох кандидатів, які реально боротимуться за перемогу. Решта вирішуватиме інші цілі.

Вітів: У нас в партії великий список людей, які можуть балотуватися, в тому числі і від Луцька. Це і Микола Федік, і Сергій Кудрявцев, і Олександр Пирожик. Прийматиме рішення з’їзд партії.

Алексеєв:  Я би спочатку оцінив роботу діючих нардепів. Наприклад, позитивно ставлюся до Ігоря Гузя. Якщо говоримо про Луцьк, то діючого депутата треба змінювати. Он навіть коли заговорили про нього, Анатолій Вітів запитав: «А хто це?». Від Луцька достойні балотуватися або Ігор Поліщук, або Григорій Недопад.

Про відставку уряду Гройсмана

Наход: Гройсман зробив емоційну заяву, що йде у відставку. Але думаю, цей уряд допрацює до закінчення виборів. Бо навряд чи збереться Верховна Рада, аби відправити Кабмін у відставку.  

Наскільки ефективно працюватиме при цьому Гройсман – інше питання. Думаю, він більше займатиметься виборами, адже збирається вести на них свою політичну силу.

Вітів: Гройсман іде у відставку, бо йому на вибори краще йти не як представнику влади. Думаю, парламент ще може зібратися, аби відправити його у відставку.  

Алексеєв: Якщо уряд Гройсмана піде у відставку, країна цього навіть не помітить.

Про референдум щодо перемовин з Росією

Алексеєв: Не бачу в цьому нічого поганого. Проблема, коли кажуть, що Україна не повинна вести переговори з агресором, – надумана. Мінський процес – це теж процес переговорів і домовленостей з Росією. І Зеленський теж повинен вести переговори з Росією. Єдине, чого не можна в цих переговорах торкатися –  це питань перегляду території України і економічних поступок, які можуть послабити нашу суверенність.

Як би я сформулював питання на референдум? «Чи готові ви делегувати одній людині – президентові України – під час переговорів з Росією право приймати будь-які рішення, які не порушують територіальної цілісності і економічної несвободи України?»

Наход: Богдан сказав дурницю, не розібравшись. Або він спеціально це закинув, щоб побачити реакцію. Адже пізніше Зеленський сказав що результати референдуму не повинні набути законної сили.

Зеленському не потрібен референдум – він і так має усі повноваження. Але треба розуміти, що проблему на Донбасі можна вирішити тільки тоді, коли Росія ослабне або коли там зміниться президент. А до цього часу треба діяти дипломатичними методами і нарощувати військову потужність країни.

Вітів: Така заява – кричуща некомпетентність людини,  яка це сказала. Бо увести референдум в час війни – це абсурд. Всі хочуть миру, так. Але що таке мир? Це виграна війна.

Яковлев:  Президента обирали не для того, аби він питав у народу, що йому робити. Він повинен сам приймати рішення і брати на себе відповідальність.

Зауважимо, голова Адміністрації президента Андрій Богдан заявив, що допускає можливість проведення референдуму щодо переговорів з Росією.

«Кінцеве рішення, якщо воно буде неоднозначно сприйняте суспільством, якщо там будуть точки, проблемні для сприйняття тими чи іншими, може бути винесене на референдум, щоби не якийсь політик приймав рішення, яке розколює суспільство, а щоб сам народ, саме суспільство прийняло таке рішення чи підходять ті, чи інші домовленості», – сказав посадовець.

Про майбутнє Волинської ОДА і її нових керівників

Алексеєв: Реформа самоврядування – чи не єдина реформа, яку можна визнати більш-менш долугою –  показала що облдержадміністрації непотрібні.

Наход: Діючих сьогодні голів ОДА і РДА змінити буде не так просто. Звільнити президент їх може, а от призначити нових можливо тільки після погодження з Кабміном. А уряд фактично у відставці.Тому швидше за все голови ОДА працюватимуть доти, поки не з’явиться новий уряд, сформований новим парламентом.

Яковлев:  Хто б міг очолити нашу ОДА?  Ну от, наприклад, Ігор Алексеєв. Бо він чи не єдиний публічний прихильник нового президента на Волині.

Алексеєв:  Верховна Рада, Гройсман і решта колишніх у владі зробили так, аби зробити відповідальним за наслідки своїх дій нового президента. Через це і зважаючи на високий ступінь довіри народу до нього, тільки він, Володимир Зеленський, буде вирішувати, хто на Волині буде головою ОДА.

Якби я вибирав між «більш професійним» і «більш надійним»–  вибрав би швидше надійного, ніж професійного. Треба йти ва-банк. Тому я думаю, що на голову Волинської ОДА може бути призначена зовсім несподівана людина.

Наход: Президент задекларував за нові підходи і нові обличчя. Як тільки він на голову ОДА призначить когось «не того» - його підтримка почне падати. Тому він буле довго думати, аби ця людина не дискредитувала його.

Про очікування від перших 100 днів президента Зеленського

Наход: Не очікую чуда, знаю що буде важко. Не очікую виконання обіцянок – для цього 100 днів мало. Хочу побачити відверте спілкування з суспільством і нові підходи в політиці. Тобто зміну у тих речах, за які Зеленський критикував Порошенка.

Алексеєв: Хочу побачити 100 днів реальних намагань. Хочу побачити, що ця людина дійсно впряглася і намагається тягти, а не просто робить вигляд цього.

Вітів:  Хочу побачити, що Україна не змінила курс в Європу і НАТО. 

Яковлев: Як неприхильник Зеленського і критик його слів і дій, дуже сильно хочу за сто днів зрозуміти, що я помилявся.

Записав Юрій РИЧУК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Екс-нардеп з Волині шукає роботу
Наступна новина У Луцьку запрацював річковий порт: як покататись і скільки це коштує
Останні новини
Схожі новини