Вирощування рододендронів: правила посадки і догляду

Вирощування рододендронів: правила посадки і догляду
Фото ілюстративне

Рододендрони — одні з найкрасивіших садових рослин. Всупереч загальноприйнятій думці, рододендрони можна вирощувати і в кліматі з суворими зимами.

Багато сучасних сортів і видів, особливо якщо мова йде про зимостійкі рослини, спокійно переносять навіть дуже сильні морози. Більшість сортів впорається з нашими зимовими холодами при відповідному укритті.

Чимало саджанців рододендрона різних сортів можна придбати в інтернет-магазині domicad.com.ua.

Вибір місця посадки

Вирішальним фактором для успішного вирощування рододендронів є правильний вибір місця посадки. Ці пишні рослини не зможуть рости в місцях, де скупчується холодне повітря і застоюються поверхневі води, на яскравому сонці й на занадто вітряних ділянках.

Палюче сонце здатні витримати тільки листопадні види рододендронів, але й вони в період цвітіння потребуватимуть тіні.

Посадка саджанців рододендрона

Для посадки саджанців рододендрона зазвичай викопують неглибоку (до 40 см) ямку, яка  повинна бути завширшки біля 70 см. Якщо ґрунт на обраній ділянці важкий, глиняний, то глибину ямки зменшують до 15–20 см і розширюють до метра.

Як тільки ямка буде готова, встановлюють рослину разом із земляною грудкою в простору ємність з водою для насичення вологою. Потрібно залищити саджанець у воді доти, поки ґрунт повністю не просочиться нею, і на поверхні перестануть виступати повітряні бульбашки.

Саджанці рододендронів встановлюють в посадкову ямку і стежать, щоб верхня частина земляного кома навколо коренів розташувалася на одному рівні з поверхнею ґрунту. Це роблять за допомогою покладеної на ямку рівної планки.

Уважно перевіряють рівень заглиблення саджанця з усіх боків, адже допущена помилка призведе не тільки до погіршення цвітіння, але і до поступової загибелі рослини.

Заповнювати ямку після установки саджанця слід не вийнятою з неї землею, а спеціальним кислим субстратом з додаванням мінерального добрива і сірки (на кожен квадратний метр ґрунту треба взяти 150 г повного міндобрива і 50 г сірки).

Потрібно простежити за тим, щоб посадкова ямка добре заповнилася ґрунтом і потім злегка утрамбувати долонею засипаний ґрунт. Навколо ямки обов’язково треба зробити захисний земляний валик, який допоможе утримувати вологу навколо рослини.

Як тільки саджанець буде висаджено в ґрунт, обов’язково треба полити його. Земляний валик навколо рослини не дозволить волозі розтектися і посприяє її проникненню вглиб ґрунту.

Адаптаційний період після посадки, під час якого рослину не слід турбувати, повинен скласти від одного до двох тижнів. Після закінчення цього терміну земляний валик слід розрівняти, залишивши невеликий ухил ґрунту в бік рослини.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Гроші за м'ясо: у Польщі скандал з  інвестиціями Мартиняка
Наступна новина У МОЗ оновили список країн «червоної» та «зеленої» зон
Останні новини
Схожі новини