Вітаміни увесь рік. У Луцьку відкрився магазин заморожених продуктів HoReCa

Вітаміни увесь рік. У Луцьку відкрився магазин заморожених продуктів HoReCa

У Луцьку відкрився магазин, який точно вподобають кулінари і гурмани. HoReCa – це перша на Волині крамниця заморожених продуктів і напівфабрикатів, які віднині будуть доступні мешканцям обласного центру весь рік.

Так, в асортименті – великий вибір грибів, ягоди, овочі та фрукти. Загалом – більше 60 позицій.

Екскурсію у світ HoReCa для видання Перший провів співвласник магазину Володимир Халик. Магазин розташований на проспекті Грушевського, 14 – одразу навпроти обласної клінічної лікарні.

Магазин заморожених продуктів HoReCa у Луцьку розташований на проспекті Грушевського

Володимир Халик розповів, що понад 90% продукції – волинського виробництва.

«У нас є партнери, які займаються заготівлею ягід, грибів, овочів та фруктів. Вони мають мережу з 350 заготівельних пунктів у Волинській і частково Львівській та Рівненській областях. Тож майже вся наша продукція вітчизняна, адже вирощена тут, на наших землях, зібрана у поліських лісах і заготовлена до продажу на наших власних потужностях у Горохові.

Раніше наші партнери займалися великим оптом. Частково працюють з іноземними фірмами, для яких спеціально заготовляють не лише чорницю чи малину, а навіть лісового равлика. Окрім того, що з нами співпрацюють місцеві агропідприємства, які постачають свіжу продукцію оптовими партіями, наші партнери також приймають ягоди, гриби овочі та фрукти від населення. Та нещодавно ми вирішили відкрити перший спеціалізований магазин заморожених продуктів під назвою HoReCa», - розповідає Володимир Халик.

За словами власника, назва не випадкова і походить від перших літер слів Hotel, Restaurant та
Café – тих закладів, з якими працює вся компанія заготівельників. HoReCa не перший рік постачає продукти найвідомішим рестораціям, кафе та піцеріям Луцька та Волині.

Щодо самого асортименту, то він вражає своїм різноманіттям. Зокрема, окрім звичних заморожених продуктів, які продаються у більшості місцевих супермаркетів (горошок, шпинат, вишня і овочеві суміші), тут гурмани можуть знайти броколі двох видів, заморожений кизил, обліпиху, добірну ожину, малину, сливи, дитячу моркву, кукурудзу, перці кількох видів і ще безліч овочів та фруктів.

Та ще більше на вітринах привертає увагу великий асортимент заморожених грибів – відбірні польські гриби в цілому вигляді та шматочками, красноголовці, маслюки, а також кілька видів білих грибів.

«Найбільш популярні позиції – це білий гриб, вишня, чорниця, смородина, броколі, шпинат і овочеві суміші. Це те, що зараз популярне і максимально використовується, як у кафе чи піцерії, так і в домашній кухні. Якщо взяти асортимент заморожених грибів, овочів, ягід та фруктів у роздрібних торгових мережах Луцька чи супермаркетах, то максимальна кількість позицій - не більше 10. У нас в магазині HoReCa – це близько 60 позицій лише по заморожених продуктах», – каже Володимир Халик.

«Плюс – вже розпочинається сезон на свіжі ягоди і фрукти, тож незабаром окрім заморожених ми будемо продавати в магазині і свіжу продукцію. Зокрема, полуницю, чорницю та малину», - розповідає співвласник магазину.

Разом з тим, бізнесмен зауважив, що декілька найменувань продукції завозять з-за кордону. Зокрема, це сортова броколі, вишня і картопля фрі. Володимир Халик зауважує: вітчизняну броколі теж реалізують, та волинські заклади харчування здебільшого замовляють імпортну, яка має гарніший вигляд і колір. Те ж стосується і вишні.

Попри те, що волинський край багатий на урожаї цих ягід – її ще не навчились заготовляти у таких масштабах, як, наприклад, у сусідній Польщі, де процес дрилювання кісточок – переважно автоматизований. Тому закордонна вишня користується більшим попитом у замовників, адже має дуже гарний вигляд і цілісну структуру.

Що ж до картоплі-фрі, то скільки б не говорили «Волинь – картопляний край», а певних сортів, які ідеально підходять для приготування цієї популярної страви, вирощувати в Україні ще не навчились. Однак Володимир Халик не бачить у цьому нічого дивного. Більше того, запевняє, що якістю така продукція не поступається вітчизняній.

«Справа в тім, що за кордоном розвинутіша аграрна галузь, бо дедалі більше використовуються новітні технології і процеси вирощування, збору та заготівлі автоматизуються по максимуму.

У нас в магазині HoReCa наявна закордонна продукція, і по правді – деякі позиції  коштують дешевше, ніж вітчизняного виробництва.

От вишню ми закуповуємо тільки тому, що якість української не задовольняє замовників у ресторанах. Вона не завжди має такий привабливий вигляд, як закордонна», - зауважує Володимир Халик.

Перший зауважив, що ціни у магазині HoReCa досить лояльні, та й у крамниці запевнили – орієнтуються на середньостатистичного покупця.

Овочеві суміші продаються від 34 гривень, найдорожча – 69 гривень. Якщо болгарський перець у магазині взимку коштує близько 150 гривень, то в магазині заморожених продуктів – 58, а суміш перців взагалі 49 гривень. Також приємно здивувала ціна на кукурудзу: якщо баночка консервованої кукурудзи в супермаркеті вартує близько 20 гривень, то у магазині HoReCa – 37 гривень за кілограм.

За словами співвласника магазину, встановити такі демократичні ціни вдалось завдяки тому, що партнери HoReCa працюють напряму з заготівельниками.

Як йшлося вище, фактичну заготівлю і обробку для тривалого зберігання ягоди, фрукти, гриби та овочі проходять вже у Горохові. Саме там розташовані виробничі потужності підприємства – великий холодильник на 200 тонн і камера шокової заморозки на 20 тонн. Та окрім цього, підприємство має власний сушильний цех. А тому – на полицях магазинів присутній великий асортимент сушених овочів, ягід і звісно – запашних грибів.

Ми маємо близько 20 найменувань такої продукції. Це і сушені гриби – білий гриб і лисички, овочі – цукіні і помідори, які дозволяють урізноманітнити раціон харчування.

Ну і звісно ягоди – суниця, полуниця та малина. Вони у нас вже розфасовані. Ціна за упаковку невисока – всього 15 гривень. Уся ця продукція приготована не за типовим процесом сушки, вона сублімована –  виморожена і висушена при низькій температурі. Процес сушки більш затяжний, а сублімація проходить швидше і користі від неї більше. Саме за рахунок сублімації – овочі і ягоди зберігають  більше вітамінів. Те ж саме стосується і шокової заморозки.

Завдяки такій технології вдається зберегти близько 90% природних вітамінів.

До прикладу, якщо яблучко покласти в холодильник і зберігати його 3 тижні – то вітамінів у ньому буде менше, ніж у тому, яке ми заморозимо на другий день після того, як зірвали», - пояснює співвласник магазину HoReCa.

Родзинкою усього асортименту заморожених та сушених фруктів і ягід є чаї, які в магазині представлені під назвою «Atonis». Володимир Халик називає ці фітосуміші – живильними напоями, адже у його складі лише сушені ягоди і фрукти, які мають багато вітамінів та поживних речовин.

«Це не зовсім чай, а більше живильний напій. Він виготовляється методом сублімації – низькотемпературним виморожуванням ягід, тому вона зберігається ціла. На порцію використовується 10 ягід – заливаєш окропом і п’єш. Напій має непрозорий колір, він з м’якоттю, бо при температурі ягоди розкриваються і віддають всі поживні речовини. Трав там немає – тільки ягоди. В продажі наш чай коштує 46 гривень», - зауважує Володимир Халик.

Щодо якості продукції, то часто можна почути, що покупці мають сумніви відносно того, чи натуральні фрукти і овочі потрапляють на заморозку. 

«Я хотів би побачити чорниці, які десь вирощувалися б у теплиці,  в той час, як Волинська область є одним з лідерів із заготівлі лісової чорниці в сезон збору ягід. Чорниця - дикоросла. Обліпихових господарств у нас теж немає на Волині, але обліпиху ми заготовляємо досить непогано. Смородину теж від населення приймаємо  - вона культивована, ожина теж відбірна, сортова не лісова. Все - волинське, вітчизняне, немає якоїсь екзотики. Відповідно, у нас є сертифікати на всю заморожену і сушену продукцію, яку ми реалізовуємо. Ми зробили усі документи на ДП «Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», в яких зазначається найменування продукції, додається протокол випробування на вміст токсичних елементів і пестицидів. У нас - все в нормі по кожному найменуванню продукції», - запевняє співвласник магазину HoReCa.

Володимир Халик зауважує, що покупців чекають приємні ціни.

«Ми відкрилися перед початком сезону, а тому, якщо на сьогодні заморожена вишня коштує у продажі 100 гривень, то вже через місяць вона буде коштувати в межах 25 гривень. Тому вартість буде мінятися і вже на осінь-зиму в нас буде свіжа заморозка з більш лояльними цінами. Ще зауважу, що на різні продукти є свій термін зберігання, як у свіжому так і в замороженому та сушеному виді.  Більшість продукції, згідно нормативно-технічної документації українського законодавства, може зберігатись від 1 до 2-х років», - зазначає Володимир Халик.


Працює магазин HoReCa з 9:00 до 20:00, 6 днів на тиждень, окрім неділі.

Адреса: м.Луцьк, проспект Президента Грушевського, 14


Тож кожен бажаючий має змогу завітати у магазин HoReCa і придбати заморожену продукцію, яка не лише урізноманітнить меню, а й збагатить ваш раціон поживними речовинами.

 

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку питання відпочинку хворих на діабет дітей лишилося відкритим
Наступна новина Бив, кидався бруківкою і розірвав форму – засудили лучанина, який чинив спротив поліцейським
Останні новини
Схожі новини