«Найбільша проблема АПК сьогодні – збереження кадрів», – Віталій Заремба. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

«Найбільша проблема АПК сьогодні – збереження кадрів», – Віталій Заремба. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ
Віталій Заремба

Про мораторій на продаж землі, проблеми із фінансуванням агросектору та труднощі з освоєнням коштів, а також результати роботи постійної комісії облради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин «Першому» розповів голова комісії Віталій Заремба. 


– На сесію тричі виносили звернення до центральної влади про те, щоб продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Чи задоволені ви тим, як державна влада відреагувала на звернення волинських депутатів?

– Реакція ніби була, але це був наш голос, голос комісії, який трансформувався в рішення і в підтримку звернення обласної ради.

Ми вплели свій голос і своє бачення у вирішення цього питання рік тому. Ми задоволені, бо насправді були готові до чогось іншого.

Воєнний стан не сприятиме тому, щоб якась гаряча голова ставила питання про зняття мораторію чи в 2019 році розпочався розгляд питання продажу земель.

Я не бачу ні одного реального законодавчого документу, який працював би в плані майбутнього продажу земель.

Думаю, що ми не будемо учасниками цього питання найближчим часом, тому що жодних передумов для продажу земель сільськогосподарського призначення сьогодні нема.

Мені можуть дорікнути, що я свого часу ратував (керуючись чисто економічними питаннями), що земля має стати товаром. Це так, сьогодні це питання теоретично залишається відкритим, але на практиці все значно складніше.

Я сподіваюсь, що ми стабілізуємо ситуацію в державі, досягнемо стабільного розвитку економіки і росту виробництва внутрішнього валового продукту хоча б в межах 5 %. Тільки тоді можна розпочинати про це розмову.

Я говорив і твердо продовжую наполягати: у бідній країні, де йдуть військові дії, де розхитана політична ситуація, де нема єдності у Верховній Раді, як можна взагалі говорити про продаж землі – найціннішого, найдорожчого?

– Комісія рекомендувала проект про захист життя і здоров’я людей та тварин від ризиків, пов’язаних з хворобами тварин. Чи задоволені Ви тим, як вона реалізовується?

– Ми приймали це рішення тоді, коли ветеринарна служба фінансувалась із бюджету області, а сьогодні «вішати» це на бюджет області неприйнятно. Це завжди була державна справа.

Дуже важко було «пробивати» цей проект в облраді. Але депутати підтримали, бо інших варіантів просто бути не могло.

Це надзвичайної ваги питання. Без належного фінансового забезпечення неможливо забезпечити спокійну, розважливу епізоотичну ситуацію.

Це не просто якась формула, яка вимагає, щоб про неї говорили, це здоров’я людей і запобігання різним хворобам.

Волинська область є однією з найбільш благополучних у цьому плані.

На сьогодні дуже складне питання у цій системі – це питання кадрів, забезпечення і збереження кадрового потенціалу, який там залишився. Тому що молоді кадри не йдуть в цю сферу, отож потрібно зберегти тих, хто є.

– В області діє Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016 – 2020 роки. В цьому році з ініціативи комісії вносилися зміни до цього документу. З чим зміни пов’язані і чи достатньо фінансувалася програма?

– Цією програмою користуються, але виникла одна надзвичайно складна ситуація. Справа в тому, що її не можна запровадити натисканням кнопки в обласній чи районній раді.

Алгоритм її реалізації базується на співфінансуванні. Якщо в районі чи в ОТГ виділять кошти, тоді й обласна рада долучиться своїми коштами. Ми не маємо механізму, який допоміг би порозумітись із місцевими органами, щоб всі дружно вирішили це питання. В кінцевому результаті ця програма спрямована на підтримку фермерів.

Сьогодні райони не доходять до розгляду цього питання. Тут є політичний підтекст, тільки не партії переслідують його. На місцях повинні розуміти, що треба включатись в роботу.

– Вже прийняли Державний бюджет на 2019 рік. В ньому передбачили 5,9 млрд грн. на підтримку сільського господарства. Ця сума є меншою від видатків цього року. Як прокоментуєте цю ситуацію? На скільки доступним є державний ресурс для волинських аграріїв?

– Це рівно на мільярд менше, ніж минулого року. Нещодавно голова обласної державної організації Олександр Савченко проводив розширену селекторну нараду, де гостро критикував департамент агропромислового розвитку через освоєння коштів державної підтримки.

Я розумів, чому була така гостра критика голови: йому болить все, бо він за все відповідає.

Але ми мусили копнути глибше. Напередодні прийняття бюджету в Міністерстві аграрної політики та продовольства озвучили, що з виділеної державної підтримки у 6, 9 млрд грн.. освоїли 31, 3 %.

Складається таке враження, що або аграрії настільки недолугі, або їм ці кошти не потрібні.

За тим, як освоюються ці кошти на Волині, ми ще попереду усієї планети. Там така складна процедура отримання коштів, що практично їх неможливо отримати.

Міністерство аграрної політики завжди стояло на сторожі інтересів товаровиробників. Тепер ми констатуємо, що відношення, як у спостерігача.

Ми зробимо все, щоб ці кошти були освоєні на місцях.

– Чи задоволені ви результатами діяльності постійної комісії в цьому році? Чи не замало було засідань протягом року?

– Ми збирались стільки разів, скільки було потрібно. Робота організовується тоді, коли виникають питання. Це та робота, яка ніде не висвітлюється і не афішується.

Я уже кілька років говорю, що, можливо, варто цю комісію об’єднати з іншою. Наприклад, з екологічною.

Ми повинні обстоювати ті напрямки, які вже напрацювали, які працюють і повинні працювати ефективно. Думаю, ми будемо на цих позиціях стояти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Обласний бюджет-2019 менший на 1,6 мільярда. І це поразка», - Вячеслав Рубльов. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У селі під Луцьком позашляховик влетів у сніговий замет. ФОТО
Наступна новина В Україні заборонили три популярні препарати - від кашлю, виразки і для травлення
Останні новини
Схожі новини