«Волиньгаз» не несе відповідальність за труби і прилади всередині будинків. Треба укладати договори

«Волиньгаз» не несе відповідальність за труби і прилади всередині будинків. Треба укладати договори

Із травня 2019 року послуга з обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж стала ринковою. Тепер власники і балансоутримувачі можуть самостійно вибрати собі ліцензовану компанію, яка буде здійснювати обслуговування газових приладів і елементів системи газопостачання будинку.

Із 2019 року відповідальність за стан газових мереж всередині будівель покладено на власників, ОСББ або керуючих. Це передбачено низкою законодавчих і нормативно-правових актів (Закон України «Про житлово-комунальні послуги», Накази Міненерго №250 від 10 травня 2018 р. і №190 від 27 липня 2018 р., Правила безпеки систем газопостачання та Кодекс газорозподільних систем).

На сьогодні АТ «Волиньгаз»  підписало 18,6 тис актів балансової  належності  у приватних будинках (20%) та уклало  41 договір  на  технічне обслуговування  (в Луцькому районі – 33, Горохівському районі – 8),  а також 145 актів балансової  належності  на багатоквартирні  будинки (5%) та 31 договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж (в Луцькому районі – 11  і Ківерцівському районі – 20).

«Починаючи з минулого року ми неодноразово зверталися до споживачів газу, керуючим, органам місцевого самоврядування з роз'ясненнями про необхідність підписання актів і договорів, як того вимагає чинне законодавство. Низький рівень укладання договорів свідчить про те, що багато балансоутримувачів намагаються піти від відповідальності за стан мереж у будинку. І тим самим продовжують нехтувати власною безпекою і безпекою своїх мешканців», - розповідає директор технічний АТ «Волиньгаз» Павло Козюк.

До послуг із технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових систем входять обслуговування відключаючих пристроїв, перевірка щільності з'єднань, випробування на щільність мереж, технічний огляд ввідного газопроводу, діагностика справності газових приладів і обладнання тощо.

У компанії нагадують, що відсутність регулярного технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж призводить до погіршення їх стану. А це, в свою чергу, може привести до непередбачених аварійних ситуацій і навіть нещасних випадків.

Тому «Волиньгаз» наполегливо рекомендує споживачам газу Волинської області якомога швидше врегулювати питання щодо укладення договорів, щоб увійти в опалювальний сезон безпечно та безаварійно.

Довідка про компанію: АТ «Волиньгаз» – єдина на території області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. Підприємство експлуатує 10 396 км газопроводів. Щорічний обсяг розподілу природного газу становить майже 500 млн. куб. м газу. Загальний рівень газифікації Волинської області – 68%. АТ «Волиньгаз» забезпечує природним газом 10 міст, 16 селищ міського типу та 637 сіл області. Клієнтами компанії є понад 246 154 сімей Волинської області, а також 4357 підприємств, установ і організацій. АТ «Волиньгаз» входить в десятку кращих платників податків області. За 2018 рік підприємство перерахувало податків до бюджетів різних рівнів близько 50 млн. гривень.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Завершують ремонтувати бібліотеку-студію у Луцьку. Такої в Україні поки немає
Наступна новина 180 видів декоративних рослин вирощують у Гаразджі. Як їх купити?
Останні новини
Схожі новини