180 видів декоративних рослин вирощують у Гаразджі. Як їх купити?

180 видів декоративних рослин вирощують у Гаразджі. Як їх купити?

У ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» вирощують понад 180 видів декоративних рослин.

Фахівці, які вирощують їх і доглядають, запевняють: велика перевага у тому, що всі рослини акліматизовані. Це не привезені звідкілясь туї чи барбариси, які можна висадити у себе під офісом, а за деякий час ті пропадуть. Це – рослини, які вирощені на Волині, вони звикли до місцевих умов, клімату та грунтів. 

«Ми вирощуємо в основному лісоутворюючі породи, але  разом із тим і декоративні дерева та кущі. Всього тут маємо 180 видів декоративних рослин. Найменувань – 260. Наприклад, лише туй у нас росте 15 різних видів, ялівця – 25 видів. Основна перевага цих рослин у тому, що ми черенкуємо їх самі. Все вирощуємо на місці – від насінини, від черенка.  А тому ця продукція акліматизована і гарно приживається», – розповідає директорка центру Тетяна Неводнічик

Які рослини користуються попитом?

Серед рослин найбільшим попитом користується туя західна (смарагд). Вона має гарне забарвлення і стійка до всіх хвороб, добре приживається на Волині. У Гаразджі вирощують багато видів ялин, ялівцю, чотири види барбарисів (карликовий, колоновидний, жовтий та червоний), багато видів кипарисів, тощо. 

Гарно купують тут саджанці сосен. Є у центрі сосна звичайна, сосна кримська, сосна чорна. Останні теж зараз користуються чималим попитом, тому що чимало волинських господарів садять ці дерева, щоб мати на Новий рік гарну хвойну красуню під вікнами. Якщо у звичайної сосни хвоїнки довжиною до 5 см, то в сосни криміської чи чорної – вони 12 см. Тому таке дерево має розкішну хвою і дуже гарне взимку. 

«Є у нас і досить рідкісні види декоративних рослин. Для прикладу гінго дволопатеве. Це хвойне дерево, яке має листя, але його скидає. Належить до голонасінних. Фактично то реліктове дерево. Ми часто розказуємо дітям під час екскурсій, що його ще бачили динозаври. У нас воно росте, ми успішно його черенкуємо, а відтак кожен, хто хоче мати таку унікальну рослину у себе в дворі, може її тут купити. Ціна – від 240 до 480 грн», – розповідає Тетяна Неводнічик. 

Гінго дволопатеве

За рослинами у центрі доглядає шестеро працівників. Це фахівці, які професійно уміють вирощувати декоративні рослини. 

Для лісогосподарських підприємств у Гаразджі вирощують і лісоутворюючі породи дерев. Роблять це у буквальному сенсі з насінини. Фахівці центру вміють професійно заготувати насіння майбутнього лісу. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Мікродерева. Ми бачили, як росте ліс з насінини

Як доїхати?

Підприємство розташоване всього за 6 км від Луцька. Їхати у напрямку села Гаразджа Луцького району (рівненська траса). Наприкінці Струмівки повернути направо безпосередньо у село Гаразджа. Проїхати ще 2,5 км.

Державне підприємство «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» знаходиться безпосередньо в лісі. Тут і адмінприміщення установи, і теплиці та поля, де працівники центру вирощують рослини. 

Чи можна купити ці рослини на ринку?

Селекційно-насіннєвий центр намагається вивозити свою продукцію на місцеві ринки. Зокрема, найчастіше придбати декоративні рослини, вирощені лісівниками у гаразджі, можна на ринку в місті Ківерці. 

Періодично ці рослини можна знайти і на луцьких ярмарках. 

 

Ціни та акції

Ціни на декоративні рослини у селекційно-насіннєвому центрі – демократичні. 

«Ми не стараємося ціни піднімати. Стежимо, щоб вони не були більшими, як у наших конкурентів. Але вони мусять бути достатніми для того, щоб державне підприємство могло сплачувати всі необхідні податки. Продаємо рослини як населенню, так і юридичним особам», – каже директорка центру.

Періодично підприємство проводить і різні акції на той чи інший товар. Наразі діють акційні знижки на дерева, які мають висоту від 1,5 до 2 метрів. Це туя західна звичайна, туя західна колоновид, ялина звичайна, тощо. Таким чином тую колоновидну висотою під 2 метри можна купити за 100-150 грн, коли її неакційна ціна сягає700 грн. Шаровидну тую висотою понад 1 м можна купити за ціною від 60 до 90 грн. Неакційна вартість такого декоративного дерева – в межах 600 грн. 

Тут їх розпродують, бо мають багато зачеренкованих рослин, які треба висаджувати у грунт, а відповідно – і звільнити площі. 

Контакти

Село Гаразджа, Луцький район, вул. Селекційна, 3.

Тел. 067 361 32 64 або 25-10-16 – щодня, крім неділі,

Фото: Ірина КАБАНОВА. 


Переглянути види декоративних рослин, які продають у селекційно-насіннєвому центрі, можна ТУТ :

Декоративні рослини у Волинському лісовому селекційно-насіннєвому центрі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Волиньгаз» не несе відповідальність за труби і прилади всередині будинків. Треба укладати договори
Наступна новина Приватна школа ThinkGlobal  у Луцьку запрошує на День відкритих дверей
Останні новини
Схожі новини