Волинський хакер продавав доступ до «зламаних» серверів із 170 країн світу

Волинський хакер продавав доступ до «зламаних» серверів із 170 країн світу
Фото ілюстративне

Волинянин у складі хакерської групи створив найвідоміший у Darknet ресурс «xDedic» та підтримував його діяльність. Зловмисники встигли продати більше 70 тисяч паролів та логінів віддаленого доступу до серверів із 170 країн світу.

Окрім волинянина, у складі хакерської групи ще по одному жителю з Києва та Львова, – повідомляє ІА Волинські Новини.

У четвер, 24 січня, міжнародна спільна група, до складу якої входили співробітники Генпрокуратури України, Нацполіції та Федерального підрозділу по боротьбі із комп’ютерною злочинністю (FCCU) Бельгії, за сприяння Європолу, Федерального бюро розслідувань США (FBI) та Служби внутрішніх доходів США (IRS) у м. Тампа (штат Флорида) провели обшуки у дев’яти локаціях в Україні. Зокрема, у рамках розслідування проводилися обшуки у селі Світязь Шацького району.

Під час обшуків конфісковано декілька ІТ-систем. Також допитано трьох підозрюваних.

Вказані обшуки проведено в рамках розслідування кримінальних проваджень щодо незаконного онлайн магазину «xDedic», на якому пропонувався до продажу доступ до десятків тисяч компрометованих (зламаних) серверів потерпілих (компаній та приватних осіб). Доступ до вказаного онлайн магазину можна було отримати через домени як у відкритій мережі, так і в Dark Web.

Хакерська діяльність проводилася шляхом злому доступу через протокол віддаленого робочого столу (RDP). Покупці та продавці здійснювали торгівлю такими RDP серверами на цій платформі. Вартість кожного серверу складала від шести до понад десяти тисяч доларів США.

Американське розслідування злочинної групи онлайн магазину «xDedic» здійснювалося Прокуратурою США Середнього округу штату Флорида. У четвер, 24 січня 2019 року доступ до «xDedic» було припинено відповідно до рішень американського суду, а складові кримінальної інфраструктури були конфісковані. Користувачі, які намагатимуться отримати доступ до домену «xDedic», будуть перенаправлятися на урядову сторінку, на якій міститься пояснення, що цей онлайн магазин перейшов в режим оф-лайн. Поліцейськими органами Німеччини було також надано допомогу у конфіскації та блокуванні доступу.

Федеральна прокуратура Бельгії розпочала розслідування щодо «xDedic» у червні 2016 року. Використання спеціальних методів розслідування дозволило Федеральному підрозділу по боротьбі із комп’ютерною злочинністю (FCCU) візуалізувати злочинну інфраструктуру «xDedic» та отримати цифрові копії її найбільш важливих серверів. Ретельний аналіз змісту цих серверів, під час здійснення якого Європол та Департамент кіберполіції Національної поліції України надали важливу підтримку, й дозволив ідентифікувати адміністраторів в Україні.

Розслідування цієї справи в Україні, Бельгії та США досі триває.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині двоє хуліганів побили поліцейського
Наступна новина «Якось з'їв мої стрази». Історія Яни та Баді. 4LAPI
Останні новини
Схожі новини