Волинському онкодиспансеру - 70!

Волинському онкодиспансеру - 70!

Сьогодні колектив лікарні відзначав ювілей урочистим заходом у Палаці культури міста Луцька.

У залі зібралися всі працівники медзакладу, які були вільні від роботи цього святкового дня, ветерани онкологічної служби Волині та представники влади, які прийшли сказати слова вдячності за відповідальність персоналу однієї з найскладніших лікарень області.

Символічно, що святкування з нагоди ювілею онкодиспансеру відбувалися у день, коли християни вшановують пам'ять великомученика та цілителя Пантеймона, за допомогою до якого частенько звертаються й лікарі.

Власне, почалося свято з благословіння духовних отців. "Ви - особливі лікарі! Просимо в Бога благословення на ваші руки та серця. Пацієнт до операції та пацієнт після операції - це одна велика операція, яку вам також доводиться витримувати. Просимо в Господа сил для того, щоб ви витримали усі ці випробування", - мовив, вітаючи колектив, священик Михайло. Він вручив головному лікарю клініки ікону Божої Матері.

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко побажав працівникам диспансеру здоров'я та оптимізму, а пацієнтам - терпіння. Він пообіцяв, що після того, коли для Волині запрацює перинатальний центр з  оновленим неонатальним центром, можна буде звернути більше уваги на онкодиспансер та його потреби.

Головний лікар Юрій Малімон каже, що на стосунки з владою  не скаржиться. Він нагадав, що в цьому році з обласного бюджету було виділено до 8 млн грн для придбання  обладнання для онкодиспансеру та його обслуговування. "Маємо й інші потреби. Насамперед, веду мову про потребу в розширенні нашого закладу. Не перший рік про це говоримо. Цього разу проблемою перейнялися депутати обласної ради. Майже половина з них приїздили в наш  заклад, аби виввчити ситуацію. До кінця року очікуємо, що наші площі збільшаться на тисячу квадратних метрів", - висловив задоволення від співпраці з представницькою владою Юрій Малімон.

Від обласної ради колектив привітали зі святом радник голови Вячеслав Рубльов та голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Людмила Тимощук.

"Я вірю, що спільно з вами нам багато чого під силу. Ми, депутати обласної ради обіцяємо підтримку вам, а від вас очікуємо відданої роботи для громади", - сказав пан Рубльов. Він також передав вітання від голови обласної ради Ігоря Палиці.

Для голови профільної комісії, лікаря за фахом  Людмили Тимощук онкодиспансер - особливий заклад. "Саме тут мені вручили скальпель", - не без хвилювання пригадала пані Людмила. Вона побажала своїм колегам вдячності за їхню нелегку працю та нових здобутків.

У день ювілею онкодиспансеру чимало працівників отримали високі нагороди від влади та святковий конценрт, який підготували волинські артисти.

Довідково: (за матеріалами офіційного сайту Волинського онкодиспансеру)

Згідно до наказу МОЗ УРСР №592 від 28.08.1948р. при Волинській обласній лікарні був створений обласний онкологічний диспансер, головним лікарем якого призначено Козіну Вікторію Сергіївну. Також був організований онкологічний пункт в м. Луцьку.

Листопад 1948р. – головним лікарем диспансеру призначено лікаря-гінеколога Налінча Георгія Степановича.

1952р. – придбано рентгендіагностичний апарат та збудоване приміщення для нього, що дозволило запровадити рентгендіагностичні дослідження в диспансері.

1953р. – збудоване приміщення для рентгентерапевтичних установок, де розміщено 2 установки глибокофокусної рентгентерапії і розпочате променеве лікування злоякісних новоутворів.

1954р. – розгорнуто пансіонат на 30 ліжок, який фактично використовувався в ролі стаціонару. Також впроваджено гістологічне дослідження біопсійного матеріалу і збудоване приміщення моргу.

1956р. – збудований корпус хірургічного відділення на 30 ліжок, а в пансіонаті розгорнуто ще 20 стаціонарних ліжок. Загальний ліжковий фонд онкодиспансеру на той час вже становив 50 ліжок. Одночасно запроваджене променеве лікування злоякісних новоутворів з допомогою твердих радіоізотопів. Диспансерові присвоєно третя категорія онкоустанови.

1958р. – головним лікарем облонкодиспансеру призначена заслужений лікар УРСР Яковенко Ганна Михайлівна. В той час ліжковий фонд диспансеру становив уже 60 ліжок. Присвоєна друга категорія онкоустанови.

1962р. – на території сучасного облонкодиспансеру збудоване приміщення радіологічного відділення на 40 ліжок. Ліжковий фонд збільшився до 100 ліжок. Диспансерові присвоєна перша категорія онкоустанови.

1968р. – головним лікарем облонкодиспансеру призначено онкохірурга Баласа Олександра Миколайовича. Розпочате будівництво нових приміщень диспансеру за типовими проектами 50-х років.

1972р. – розгорнуто 200 ліжок (140 онкологічних та 60 радіологічних), розміщені поліклініка, адмінгосподарські служби, цитологічна, клінічно-біохімічна та радіоізотопна лабораторії, рентгендіагностичне відділення, операційний блок, патоморфологічне відділення. Радіологічне відділення поповнилося дистанційними телегаммаустановками та рентгентерапевтичними апаратами, радіоізотопна лабораторія – комплексом діагностичних установок.

З метою удосконалення умов праці впроваджено диктофонний центр, радіозв’язок для спілкування післяопераційних хворих з відвідувачами, централізована подача кисню до палат та операційного блоку, централізовані автоклавна та стерилізаційна шприців, сигнальний зв’язок хворих з черговим персоналом.

1974р. – при онкодиспансері створене обласне наукове товариство онкологів, яке в тому ж році провело республіканську науково-практичну конференцію з актуальних питань онкології, присвячену 25-річчю функціонування.

1983р. – головним лікарем облонкодиспансеру призначено головного патанатома області Костюка Анатолія Степановича, який очолював диспансер до 2002р. За цей період на площі хірургічного відділення організовано позабюджетне реанімаційне відділення на 6 ліжок, замінена ротаційна гамма-установка на конвергентно-ротаційну, впроваджена мамографія, замінені радіоактивні джерела в гамма-установках, придбано додаткову шлангову гамма-установку, розпочато реконструктивний ремонт радіологічного корпусу. Організовано комп’ютерний популяційний канцер-реєстр.

2002р. – під лікарню "Хоспіс" вилучено терапевтичний корпус онкодиспансеру на 80 ліжок, у зв’язку з чим ліжковий фонд скоротився від 240 ліжок до 180 (125 онкологічних та 55 радіологічних).
Головним лікарем облонкодиспансеру призначено онкохірурга та організатора охорони здоров’я Андрусенка Ореста Петровича
Андрусенко Орест Петрович
.

2016р. – головним лікарем онкодиспансеру призначено хіміотерапевта та організатора охорони здоров’я Бубенову Людмилу Степанівну
Бубенова Людмила Степанівна
, яка до того працювала заступником головного лікаря по медчастині.

Грудень 2017р. – головним лікарем обласного онкодиспансеру призначено мамолога та організатора охорони здоров’я вищої кваліфікаційної категорії Малімона Юрія Івановича
Малімон Юрій Іванович
, який до того працював на посаді завідувача мамологічним відділенням.

31 грудня 2017р. – Волинський онкодиспансер припинив співпрацю з благодійним фондом «СтопРак». Для подальшого адміністрування благодійних внесків від пацієнтів та спонсорів було створено власний благодійний фонд «Здоров'я».

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Найпопулярніші моделі нових авто серед українців
Наступна новина У «Садибі на джерелах» обіцяють відшкодувати постраждалим «понесені витрати»
Останні новини
Схожі новини