Волинян просять не збирати й не купувати черемшу

Волинян просять не збирати й не купувати черемшу
Черемша, або ведмежа цибуля

Екологи закликають волинян не знищувати черемшу, або ведмежу цибулю, оскільки цю рослину збирати заборонено, адже вона занесена в Червону книгу України.

Про це йдеться на сторінці Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» у Facebook.

У повідомленні зазначається, що у Волинській області є хоч і нечисленні, але великі природні плантації черемші, куди прямують збирачі. 

На продуктових ринках уже можна зустріти продавців з пучками цієї рідкісної рослини

У «Цуманській пущі» наголошують, що самовільне збирання черемші карається штрафами від 510 до 1700 гривень, окрім того – 62 гривні за одну рослину (!) з конфіскацією рослин.

І додають: бути пійманими на незаконному промислі дуже легко, адже всі місця зростання черемші добре відомі і знаходяться під наглядом природоохоронних служб.

Тим часом збирачів рідкісної рослини жодні санкції не зупиняють, оскільки черемша в цю пору – дуже ходовий товар, що дає непоганий прибуток. Хитрі ділки навіть наймають «сезонних працівників» із числа місцевих жителів, ведмежу цибулю вивозять сумками і цілими мікроавтобусами, а потім фасують і продають на ринках.

«Тому не купуйте черемшу, навіть, якщо її продають діти чи бабусі. Придбавши, ви стаєте причетними до браконьєрства! Допоможемо нашій матінці-природі і врятуймо рідкісні види для наступних поколінь!» – закликають екологи.

Довідково

Цибуля ведмежа (Allium ursinum) – багаторічна трав'яниста рослина родини цибулевих, відома також під народними назвами левурда, леверда, дикий часник, черемша.

Росте на більшій частині Європи. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України та кількох інших сусідніх країнах (Білорусь, Литва тощо).

Харчова, лікарська, медоносна та декоративна культура.

Молоді листки містять вітамін С, їх вживають у їжу навесні як овоч чи приправу до різних страв, салатів тощо.

Як і всі види цибулі, черемша має фітонцидні властивості: пари розтертої цибулі вбивають хвороботворні бактерії і навіть туберкульозну паличку.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Де на Волині найбільше хворих на туберкульоз
Наступна новина «Боявся, щоб сміттєві баки не покрали на клітки нутріям», - голова Голобської громади. ІНТЕРВ’Ю
Останні новини
Схожі новини