Волиняни, який робить унікальні іграшки, створив музей у рідному селі

Волиняни, який робить унікальні іграшки, створив музей у рідному селі
Андрій Бондарук (фото - Ukraїner)

Андрій Бондарук із села Княгининок Луцького району відроджує й популяризує традиційну українську іграшку. Він не лише вивчає її історію, а й майструє вироби самотужки у маленькій майстерні в гаражі.

Про це – у лонгріді Ukraїner.

Читати також: Волинянин виготовляє з дерева унікальні іграшки

Спочатку він виготовляв іграшки лише для друзів, але згодом почав робити їх і на продаж.

Разом із дружиною Іриною започаткували проєкт «Українська іграшка», в межах якого команда ділиться історією української іграшки, організовує майстер-класи, знайомить аудиторію з роботами дослідників-етнографів, а також представляє Україну за кордоном.

Також Андрій Бондарук очолює музей історії села Княгининок. Серед його експонатів – іграшки, яким понад сто років, і зразки середини ХХ століття. Найдавніша іграшка – брязкальце – датована 1894 роком.

Експонати Андрій знаходить у різний спосіб. Щось купує в Інтернеті, деякі речі приносять односельці, інші позичає

З-поміж експонатів представлені й вироби Андрія. Для їх виготовлення він чоловік використовує нове обладнання, проте техніка виготовлення залишається незмінною.

Андрій працює у звичайному гаражі. У планах – повноцінна майстерня з «усіма прибамбасами».

Усі інструменти у майстерні здебільшого сучасні, хоча є й старовинні. 

Один із головних процесів у виготовленні іграшки – це точіння. Шаблони Андрій використовує тільки для серійного виготовлення сувенірів, а от іграшки виточує на око. Так, каже, вони виходять цікавішими й оригінальнішими.

«Іграшки, які точать десь у Китаї і привозять [в Україну], всі однакові, виготовлені на копірові, тобто не мають оцієї своєї індивідуальності. А коли брати дещо різні заготовки – ніби одинакова іграшка, але одна трішки довша, там ручки більші-менші, і від того іграшка стає цікавішою», – розповів майстер.

«Зараз дерев’яна іграшка є модною. Ця мода йде з Європи, з Америки. Такі класичні іграшки – ті самі коники, тракторці, машинки – вони до сих пір по всьому світі. Може, не в такій кількості, як в давнину, но все одно дерев’яна іграшка лишається незмінною для багатьох», – додав Андрій Бондарук.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Росії покажуть серіал «Слуга народу»
Наступна новина Фахівці розповіли, чому тепла зима
Останні новини
Схожі новини