Волинянка у свої 85 років пече просфори. ФОТО

Волинянка у свої 85 років пече просфори. ФОТО

На Волині жінка у своїй 85 років, попри свій поважний вік, пече просфори для Свято-Миколаївської церкви села Пульмо.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав настоятель храму Олександр Черевко.

Анна Яківна, зазначає священик, несе послух просфорниці вже майже 30 років.

«Незважаючи на свій поважний вік, 85 років, вона і досі вносить часточку своєї любові для Церкви Христової, щоб ми мали можливість звершувати святу Євхаристію.

Безмежно вдячні Вам, дорога наша трудівнице, за вашу неоціненну працю для нашої громади, адже у Церкві послух просфорника вважається одним із найголовніших, тому що Літургія у Божому храмі не може бути без просфор, а без Літургії не житиме Церква», – пише отець Олександр.

Довідково. Просфора – це добровільна жертва давніх християн для Літургії та спільної трапези по богослужінню.

Просфорою (з грецької ) в давнину називали приношення християн, частина якого служила для Літургії, а залишки – для агапе, звичаю давньої Церкви, згідно з яким всі члени місцевої спільноти (вільні і раби) збиралися разом на спільну трапезу, під час якої завжди здійснювалася Євхаристія. Агапе таким чином відтворювала Тайну Вечерю.

Просфора складається з двох частин, які виготовляють з тіста окремо одна від одної і потім з’єднують разом. На верхній частині ставлять печатку, що зображає чотирикінцевий рівносторонній хрест із написами над поперечиною хреста IС і ХС (Ісус Христос), під поперечиною NI КА (грецькою перемога).

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині знайшли польського голуба, - соцмережі
Наступна новина У Луцьку автомобіль збив двох дівчат
Останні новини
Схожі новини