Все, що відомо про пожежу у Луцькому військовому госпіталі: причини і збитки

Все, що відомо про пожежу у Луцькому військовому госпіталі: причини і збитки

У ніч із 19 на 20 вересня у Луцьку горів військовий госпіталь. Вогонь знищив дах та пошкодив верхній поверх будівлі. «Перший» зібрав все, що відомо про цю подію та її наслідки. 


Коли і що сталося?

О 2:25 рятувальники отримали повідомлення про пожежу в Луцькому госпіталі. За інформацією УДСНС у Волинській області, її ліквідовано о 5:00.

Керівництво ліквідацією пожежі здійснював начальник управління ДСНС у Волинській області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук. На місці події працював 41 рятувальник, залучено 12 одиниць спеціальної основної та допоміжної техінки з міст Луцька, Ківерці, Рожище. 

ДИТИСЯ ТАКОЖ: Як виглядає луцький госпіталь після масштабної пожежі

Куди і як вивозили пацієнтів?

З будівлі під час пожежі евакуйовано 91 людину, ніхто не постраждав. До евакуації пацієнтів Луцького військового гарнізонного госпіталю залучили вільні бригади «швидкої». 

На допомогу рятувальникам і медикам несподівано прийшли таксисти. Близько 20 водіїв не лише розвозили хворих по інших лікарнях, а й виносили їх з палаючої будівлі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Найтяжчих виносили на простирадлах». Пацієнтів палаючого госпіталю рятували таксисти

Таксист служби «Оптимальне таксі 579» Дмитро Дятлов розповів «Першому», що відбувалось тієї ночі. Він з товаришем викликав колег – відгукнулись близько 20. Чоловіки взялись розвозити пацієнтів по інших лікарнях. Кожен зробив по кілька поїздок. Безкоштовно. Не припиняли їздити до 6 ранку, аж поки навіть лікарів не завезли додому.

Як повідомив радник міського голови Ігор Поліщук, 21 пацієнт госпіталю переведений в міську клінічну лікарню, 18  -в обласну клінічну лікарню, 13 – в інфекційну, 6 – в районну лікарню, 6  - госпіталь ветеранів війни. Військовослужбовцям, які на момент пожежі лікувалися у госпіталі надають допомогу і лікарі, і волонтери, і влада. 

Що відомо про причини пожежі?

Як повідомили у військовій прокуратурі Західного регіону України, за попередньою версією, ймовірною причиною пожежі є замикання проводів електропостачання.

Слідство триває. Причина загоряння та збитки встановлюються.Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюється прокурорами військової прокуратури Луцького гарнізону, а досудове розслідування – слідчими Луцького відділу поліції ГУ НП у Волинській області.

Під час брифінгу, що відбувся 20 вересня, начальник УДСНС у Волинській області Володимир Грушовінчук повідомив, що точну причину пожежі встановлять протягом двох днів. За його словами, ймовірні причини згорання – необроблена деревина покрівлі спецзасобами, паління, коротке замикання.

Що пошкодив вогонь?

Пожежа завдала значних збитків. Знищено дах будівлі та пошкоджено верхній поверх. За словами рятувальників, вогонь у будівлю не потрапив. Чимало збитків приміщенню госпіталю завдала вода. Загальна площа пожежі – більше 500 квадратних метрів.

Чому ця будівля – унікальна? 

Монастир тринітаріїв на вулиці Сенаторки Левчанівської, 4 (а тепер це приміщення Луцького військового гарнізонного госпіталю)  - пам’ятка архітектури національного значення.

Монастир і костел, який раніше був поруч, збудували у 1729 році. Раніше на цьому місці була Михайлівська церква.

У приміщенні монастиря під набілом повинні зберегтися фрескові розписи Йозефа Прехтля.

Під час франко-російської війни 1812 року у величезному двоповерховому приміщенні облаштували  госпіталь для військових. Хотіли навіть зробити перебудови, але ніхто не брався за роботу, тому ці плани облишили.

Згодом костел занепав і його розібрали, залишилася тільки будівля монастиря. У 1880 році будівлю трохи переобладнали і розмістили в ньому окружний суд. Гарнізонний госпіталь у 2016-му відзначав 75-річчя свого перебування у цих стінах.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинський шахтар добу сидить під землею
Наступна новина На Волині безкоштовно навчають на фермерів і перукарів
Останні новини
Схожі новини