«Я так і не зрозумів, для чого існує районна рада», - Василь Дудка. ДЕПУТАТИ В ТЕМІ

«Я так і не зрозумів, для чого існує районна рада», - Василь Дудка. ДЕПУТАТИ В ТЕМІ

Проблеми міст на Волині, незалежно від їхнього розташування, практично однакові. Все ті ж дороги, сміття, транспорт, соціалка… Ковель тому не виключення.

Про основні проблеми міста залізничників «Перший» поспілкувався із депутатом Ковельської міської ради, головою фракції ВО «Батьківщина» Василем Дудкою.

 Василе Федоровичу, знаємо, що ви тривалий час займаєтесь бізнесом. Чому пішли в політику, нащо вам ця справа?

– Мій бізнес – продаж мобільних телефонів. А з політикою у мене давні стосунки. Все почалося у 2004 році, в часи Помаранчевої революції. Я почав цікавитися політикою, брав участь у виборчій кампанії. У 2006 році вперше балотувався до Ковельської районної ради, куди і пройшов. Мені сподобалася робота депутата, згодом мене обрали до Ковельської міської ради.

В Ковельську районну раду балотувався від партії СДПУ(о), яка потім ввійшла до складу «Батьківщини», в лавах якої я перебуваю досі.

 Яка різниця між депутатською роботою в районній та міській радах?

– Будучи депутатом районної ради, я так і не зрозумів, для чого вона взагалі існує (сміється, - авт.).

Вона нічого немає – ні фінансів, ні землі, ні майна… Це більше такий політичний орган. Раз на рік затвердити бюджет… Але для мене це була школа депутатства.

Міська рада і районна – то небо і земля. В міській більше господарських питань.

 Партійну приписку не хотіли змінити?

– Я прихильник того, щоб не змінювати «коней на переправі». Щоб не бути як окремі депутати – куди дує політичний вітер, туди вони і переходять.

Команда «батьківщинівців» у Ковелі – дуже хороша, що мені імпонує. У попередній каденції в міській раді було 19 депутатів від «Батьківщини», зараз – 9, але це не заважає нам працювати злагоджено, тим більше що міський голова є нашим однопартійцем. Ми представляємо владу в міській раді, хоч нас і мало, щоб називатися більшістю.

Зрештою міська рада - це не Верховна Рада, ми розглядає здебільшого господарські фінансові питання. Коли трапляються якісь політичні рішення, тоді намагаємось домовитися та шукати компроміси.

– Як ставитесь до людей, які часто змінюють партії?

– На все є певні причини. Якщо політик змінює партії перед кожними виборами, зважаючи на її популярність, то негативно ставлюся до цього. Але якщо це виважене, добре обмірковане рішення – то позитивно.

 Зараз Юлія Тимошенко проводить активну передвиборчу кампанію. Як оцінюєте її шанси?

– У неї великі шанси перемогти та стати президентом України. За перший тур я навіть не переживаю – вона точно пройде, усе найгарячіше – в другому турі.

 В Луцькій міській раді найбільше суперечок виникає навколо земельних питань. У Ковелі «дерибанять» землю?

– У нас з цим простіше, бо практично усі вільні земельні ділянки ми віддаємо атовцям. Для цього створена спеціальна комісія, існує черга серед бійців АТО.

 Які питання вважаєте пріоритетними для себе в міській раді?

– Господарські – комуналка, освіта… Десь вулицю підсипати треба, десь світло, десь заасфальтувати. У місті завжди є що робити.

 Однією з проблем Ковеля є підтоплення. На скільки ця проблема критична для мешканців тих районів, які підтоплює?

– Підтоплює саме житловий приватний сектор в «другому Ковелі». Але питання там у тому, що його будували на болотистій місцевості.

Знаю, що на вулиці Купріна – на «перевалці», будуть вестися роботи із водовідведення. Їх топить добряче і проблема мені відома, бо я живу там і це округ, від якого я балотувався в міську раду. Пам’ятаю, коли ще ходив у школу, то на місці, де зараз стоять будинки, було болотце… Якось люди замостили те місце, але ж вода то продовжує збиратися…

– А що це за поділ такий: Ковель та «другий Ковель»?

– (сміється, - авт.). Й сам не знаю, звідки пішов цей поділ. Все, що за вокзалом знаходиться, ми називаємо «другий Ковель», який в свою чергу ще ділиться на дві частини – Ковель-2  і «Перевалка» (сміється, - авт.). Якщо їхати з Луцька на Ковель, то праворуч від висячого мосту зараз знаходяться склади, а раніше там «перевалювали» вантажі: перекидали вугілля, крани гули… Через це така назва…

 Ветсанзавод вже не становить загрози для ковельчан?

– Ой, цей завод для Ковеля був надзвичайно складною проблемою. Скільки себе пам’ятаю, стільки ветсанзавод був і «дуже приємно» пахнув.

Ми займалися ним ще з 2010 року. Скільки звернень прийняли до прем’єрів, Кабінету Міністрів, але все лишалося без дій. Приходили відписки.

Добре, що часи змінилися і радикальними методами таки вдалося добитися його закриття. Хоча для міського бюджету це вартувало великих грошей. Моя думка така, що ми не мали витрачати гроші, адже це державне підприємство і саме держава мала повністю профінансувати усі витрати з утилізацією рештків та закриттям заводу. Якщо мені не зраджує пам’ять, то ми з бюджету міста виділили близько 13 мільйонів гривень.

 Як ставитеся до медичної реформи?

– Для людей завжди щось нове важко дається. Час покаже, на скільки вдалою вона буде. Звісно, що є певні нюанси. Я знаю лікарів, які негативно ставляться до змін, є й такі, що не дуже вітають медичну реформу. Час покаже.

 Ваш виборчий округ, як ви вже сказали, – район «Перевалка». З якими проблемами звертаються мешканці до вас як депутата?

– Підтоплення. Освітлення. Добудувався новий мікрорайон, до якого треба ще провести освітлення…

Дороги на окрузі – ще більш-менш. Щебенем їх трохи повисипали, по деяких грейдером пройшлися.

Є проблема із вулицею Лисенка, яка терміново потребує ремонту дороги. Сподіваюся, що наступного року ми зробимо хоча б ямковий ремонт.

– Яким би ви хотіли бачити Ковель через кілька років?

– Відремонтованим та процвітаючим! Провести ремонт дороги на вулиці Заводської, яку не ремонтували ще з часу її створення. Проект вже є. Кошторис складає 21 мільйон гривень.  Якщо вдасться її відремонтувати – буде краса.

Радує те, що у Ковелі почали будувати багатоповерхівки. Не пам’ятаю, щоб таке було раніше! Але якщо з’являються новобудови, то це показник економічного зростання міста. Отже, люди мають гроші, щоб купувати квартири.

Читайте також: Серед перших - ріелтор з Ковеля Інна Тимофєєва: «Мої продажі розпочинаються зі слова «ні»

В ідеалі було б добре провести каналізування приватного сектора. На це треба багато коштів.

Ковель думає над об’єднанням з прилеглими селами?

– Щодо децентралізації, то я поки не маю єдиної думки. Теоретично Ковель міг би об’єднатися з Довгоносами та ще кількома прилеглими селами.

Мене насторожує інфраструктура тих сіл, точніше її відсутність. Знаю, що сільські голови не в захваті від перспективи об’єднання...

– Чому?

– Є свої нюанси. Бо якщо мова йде про кілька сіл, які об’єднують в одну громаду з центром в потужнішому селі, - то одна справа. А коли об’єднують місто з частиною сіл – тут уже виникає багато запитань.

 Цього року почав діяти закон про роздільний збір сміття. Чи сортують його ковельчани?

– Поки ні. У нас, на жаль, є важливіша проблема – вивіз сміття, бо з фірмою, яка виграла тендер, ми розірвали договір через неналежне виконання покладених на неї обов’язків. Зараз сміття вивозять ЖЕКи, а новий тендер провести не можемо, бо та фірма пише скарги.

Сортувати треба починати, але, думаю, це буде важко.

 А Ви могли б сортувати сміття у себе вдома?

– Я живу в приватному будинку, то мені це легше зробити. Папір, скло можна окремо складати. Органічні відходи носити до компостної ями.

А от ковельчанам, які живуть в квартирах, припускаю, важко буде це робити.

 Знаємо, що Ковель теж має проблему із міським полігоном твердих побутових відходів…

– Так, наш полігон знаходиться за містом, як їхати на Володимир-Волинський. Ще років два і його вже треба закривати. Потрібно шукати місце для нового полігону.

Кілька років тому були пропозиції від інвесторів, щоб збудувати завод з переробки твердих побутових відходів неподалік сміттєзвалища, навіть відвели землю та проект зробили. Але в кінці кінців збудувати його нам не вдалося, бо місцеві мешканці збурилися, в результаті інвестори відмовились. Нинішній заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук був першим, хто виступив проти будівництва і завдяки йому у нас немає заводу.

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку просять відновити маршрут
Наступна новина У волейбольного клубу «Олюртранс» з’явилась резервна команда. ФОТО
Останні новини
Схожі новини