«Усі казали: нема молока – давай суміш!». Як лучанка стала консультанткою з грудного вигодовування

«Усі казали: нема молока – давай суміш!». Як лучанка стала консультанткою з грудного вигодовування

Лучанка Ольга Сірук 8 років працювала аналітиком в мережі супермаркетів, але після декрету вирішила - в офіс більше не повернеться. Ставши мамою, вона зіткнулась з труднощами, які часто змушують жінок махнути рукою на грудне вигодовування і почати годувати малюків з пляшечки. Свої проблеми Ольга вирішила, а тоді подумала - може допомогти й іншим. Жінка зрозуміла, що хоче здобути нову для Луцька професію - консультантки з грудного вигодовування.

Що це за професія

Консультант з грудного вигодовування допомагає зробити цей процес комфортним, і для мами, і для дитини.

Найчастіше до консультантів звертаються з такими проблемами: мало або взагалі немає молока, на грудях з’явились тріщини і вигодовування стало болісним, маля набирає мало або взагалі не набирає вагу. Більшість з них можна вирішити правильними техніками прикладання і зміною звичок сім’ї.

 “Раніше народжували дуже багато дітей. 8-10 на сім’ю було нормою. Інша справа, що не всі виживали. Але дівчина до 14 років няньчила стільки дітей, стільки разів бачила, як годують грудьми, що для неї цей процес був абсолютно очевидним і зрозумілим. 

Я ж вперше мала справу з малою дитиною в 31 рік і це був мій власний син. Я не знала і не могла знати, як його правильно до грудей прикласти, бо ніколи цього не бачила. І це при тому, що під час вагітності я перечитала купу літератури. Вже тоді з’явилась думка, що це може бути нелегко, якщо про грудне вигодовування стільки книг написали”, - каже Ольга Сірук.

Грудне молоко - ідеальна їжа для немовляти, - переконана жінка. Вона завжди під рукою, правильної температури, чиста, безплатна, свіжа, має антитіла до захворювань, як мами, так і дитини, склад змінюється, відповідно до віку. І за ці бонуси варто поборотись, - каже консультантка.

“На сьогодні наука каже про близько 500 різних речовин, що входять до складу грудного молока, більшість із яких неможливо відтворити штучно і які є вкрай важливими для дитини, в той час як суміш складається не більше, як з 50 компонентів. Хочеться, щоб ті, хто обирає штучне вигодовування, робили свідомий вибір, тому що часто люди не знають, наскільки велика різниця між молоком та сумішшю”, - переконана Ольга Сірук.

З її слів, Всесвітня організація охорони здоров‘я рекомендує виключно грудне вигодовування до 6 місяців, потім - із належним прикормом продовжувати грудне вигодовування до 2 років і більше, якщо це комфортно для мами і дитини.

Власний досвід показав: грудне вигодовування - це природний, але непростий процес

Після народження первістка Яреми жінка зрозуміла, наскільки все неочевидне в питанні грудного вигодовування.

“В пологовому відразу почали годувати сумішшю. Заливали в малого за раз по 30 мілілітрів, хоча в новонародженого шлунок розміром з виноградинку – йому вистачає кількох крапель молозива. Я знала, що так робити не варто, але персонал був дуже наполегливий, тиснув на те, що інакше дитина помре з голоду, казали, що я не зможу годувати, бо в мене груди якісь неправильні. І я здалась”, - пригадує Ольга.

“Після виписки я намагалась налагодити грудне вигодовування вдома. При цьому я зіткнулась з проявами післяпологової депресії - під впливом гормонів в мене був настільки пригнічений настрій, що я постійно плакала: зовсім не відчувала радості і навіть любові до дитини. Це вже потім прийшли почуття, а тоді я просто доглядала за ним, як книжка пише, переживала, щоб все було добре, але щастя не було. При цьому народження дитини було бажаним і свідомим. Добре, що я знала - так буває. Інакше почуття провини мене добило б”.

Період був непростий, але жінці здавалось, що хоча б з лактацією все добре. Видимих проблем не було, та через 3 тижні з’ясувалось, що малюк набрав дуже мало ваги:

“Коли я це почула, в мене від жаху все всередині похололо – здавалось, що волосся на потилиці заворушилось. Всі навколо почали казати годувати сумішшю, бо буде щось страшне, казали, що я немолочна, що не можна так часто прикладати. І я вже починала в це вірити - все-таки поради давали люди, в яких є власні діти, з якими все добре. Не здатись допомогла підтримка чоловіка. Він просто заспокоїв і сказав: я в тебе вірю”.

Тоді почалась боротьба за вигодовування власної дитини. Знову перечитування літератури, перегляд десятків відео та пошук фахівця, який підкаже, в чому ж проблема. Така людина знайшлась - лікарка-педіатр показала, як правильно прикладати дитину і молока практично одразу побільшало. Після цього лише за тиждень малюк набрав 400 грамів ваги.

“При цьому ми буквально трохи переклали дитину в іншу позицію. Візуально це навіть не помітно було - навряд чи я розібралась б з цим сама. Після цього жодних проблем з годуванням не було. Усі три роки це був кайф і для мене, і для дитини”, - каже жінка.

“Дуже шкода, що новоспеченим мамам не кажуть, що майже з усіма проблемами можна впоратись. Багатьом кажуть: “Не виходить? Ну значить суміш”. Часто навіть медики не надають цьому великого значення, хоча грудне вигодовування важливе для гармонійного розвитку дитини”. 

Як навчання грудному вигодовуванню стало роботою

До декретної відпустки Ольга працювала аналітиком у мережі супермаркетів. Класична офісна робота з 09:00 до 18:00, комп’ютер, безкінечні таблиці Excel.

“Але мені це подобалось, - несподівано каже вона. - Я люблю день сурка - коли дні схожі один на одний, все розмірено і розплановано. Навіть в декреті я налагодила такий режим”.

Попри те, що робота подобалась, Ольга вирішила, що не повернеться до неї, коли син підросте: не хотілось все життя провести в одному офісі. Хоча й чітких планів на майбутнє не було.

Коли ж розбиралась з власними проблемами з лактацією, зрозуміла, що ця тема їй близька і цікава.

“Бувало, що хтось каже: “В мене молоко згоріло”. А я кажу: “Та це неправда, так не буває”. Мені: “А ти хто така?” І я думала: “Справді, хто я, щоб так говорити?”

Тоді Ольга Сірук дізналась про організацію “Молочні ріки”, що пропагує грудне вигодовування, та їхні онлайн-курси консультантів. Навчання тривало 3 місяці і включало в себе 40 лекцій різних фахівців, в тому числі лікарів, практичні заняття (де треба було вирішити, як діяти при тій чи іншій проблемі з лактацією), екзамен. 

“Коли йшла на курси, думала, що вже все знаю, а в процесі виявилось, що ще вчитись і вчитись”, - зізнається жінка.

Після успішного іспиту вона офіційно стала консультанткою з грудного вигодовування і потрапила до бази фахівців “Молочних рік”.

Клієнток переважно знаходить через сарафанне радіо: комусь допомогла, а та порадила подрузі і так далі.

Ольга Сірук працює в двох форматах: телефонна розмова і виїзд додому.

Телефоном вона може порадити, що робити у випадку найчастішого запиту - раптом зникло молоко або мамі здається, що його замало. Також консультантка часто розвіює міфи про дієту годуючої мами (на її переконання, мамі можна їсти звичну їжу без обмежень. Хіба, не об’їдатись якимось одним продуктом) та спосіб життя у “декретній відпустці”: “У перші місяці головне завдання мами - бути поряд з дитиною, фактично доносити її четвертий триместр, а готування 5 страв і генеральне прибирання почекають, хай би як не тиснули родичі ”.

Виїзд додому потрібен, коли слід налагодити техніку прикладання. Тут без очного контакту не обійтись. Саме від того, як дитину прикладають до грудей, залежить, чи буде маля ефективно смоктати і, відповідно, чи буде достатньо молока, чи набиратиме воно вагу, чи буде процес комфортним для мами.

“Вдома також допомагаю з організацією простору. Буває, що сплять люди в одній кімнаті, а міняти підгузок бігають через коридор в іншу. Це дуже виснажує, особливо вночі. Або дитяче ліжечко ставлять на іншому кінці кімнати. Поки дійдеш до дитини, поки її погодуєш, покладеш назад – мине 40 хвилин. Так ніколи не виспишся, а це дуже важливо. Виспані люди рідше сваряться, а брак сну – прямий шлях до тривоги і депресії.

Тоді я кажу – беріть ліжечко, знімайте бортик з одного боку, приставляйте до свого ліжка, якщо боїтесь разом спати. Комфортне годування – це не тільки про здоров’я дитини, а й мами і всієї родини”, - розповідає Ольга Сірук.

Консультантка переконана - 98% жінок, окрім тих, які мають об’єктивні фізіологічні протипокази, можуть годувати своїх дітей грудним молоком. Однак вона не засуджує тих, хто обрав штучне вигодовування:

“Ми працюємо на вимогу. Якщо вам простіше годувати сумішшю, це ваше право. Я не можу сказати: не робіть цього. Але, якщо ви хочете і у вас не виходить годувати грудним молоком, я можу допомогти”.

Написати Ользі Сірук можна в Інстаграмі.

Текст: Віта Сахнік

Фото: Ірина Кабанова

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відкрився новий паб. Кухоль пива там коштує 26 гривень
Наступна новина В Україні за добу понад 1 200 випадків коронавірусу
Останні новини
Схожі новини