«Я занадто сильна, щоб здатися», – легкоатлетка Ірина Климець

«Я занадто сильна, щоб здатися», – легкоатлетка Ірина Климець

Попри свій вік, ця красива дівчина справедливо є спортивною візитівкою Волині не тільки з легкої атлетики.

Ірині вдалося стати майстромспорту України міжнародного класу, бронзовою призеркою командних кубків Європи з метань (2016, 2017), учасницею 31 Олімпійських ігор та фіналісткою Чемпіонату Європи.

Зовсім нещодавно наша метальниця молота зуміла виграти домашній Чемпіонат України в Луцьку та пробилася до фіналу європейської першості в Берліні.

«Перший» поспілкувався з Іриною Климець про процес змагання-тренування, мотивацію, відпочинок та мрії.

  Ірино, ти довго йшла до перемоги в Луцьку, де тебе підтримували рідні, журналісти та вболівальники. Де легше перемагати – вдома чи перед чужою публікою?

 Виступати вдома на рідному стадіоні «Авангард» перед знайомими та рідними дуже важко насамперед емоційно. Тому особисто для мене легше виступати перед чужою публікою. Вдома ж постійно відчувається внутрішній тиск та відповідальність, що дуже відчувається в секторі.

 Кожен кидок – це така собі нірвана, в яку поринає атлет. Завжди було цікаво – що ти думаєш під час виконання спроби?

 – Якщо відверто, то вже під час виконання самого кидка  на змаганнях думок немає. На тренуваннях так – думаю, що маю зробити в цей момент  у плані техніки. На змаганнях же перед кидком – що і як потрібно зробити в кидку і, звісно, слова тренера.

 Кожен людський організм має обмежені ресурси. Не бувало такого, що здавалося «Все, більше не можу, кидаю»?

 – Професійний спорт дуже важкий, ти постійно маєш чимось жертвувати заради нього. Ти віддаєш всі свої сили на тренуваннях та змаганнях. Метання молота є дуже складним технічним і координаційним видом спорту. Напевно, третина тренувань закінчується зі сльозами й думками на кшталт «все, більше не можу». Часто такі думки виникають після невдалих змагань.

 Для глядачів успіх – це гарна картинка на екрані, а в спортсмена йому передують тонни поту та тисячі зірваних мозолів. Що тебе спонукає не зупинятися?

 Я сама собі мотиватор, який не дозволяє опустити руки в будь-якій ситуації. Постійно думаю, що занадто сильна, щоб здатися, що вже дуже багато чого пройшла, щоб зупинитись на півдорозі, і що я ще не реалізувалася в спорті.

 Як налаштувати себе боротися до останньої спроби, знаючи, що твій найкращий результат сезону 71, а суперниця щойно метнула на 74?

 Все залежить від того, які це змагання. Коли ти приїжджаєш лідером, то звичайно налаштовуюсь на перемогу та технічно правильно виконаний кидок. Згадую всі настанови та слова тренера як і що зробити в кидку.

 Твій танець у Берліні після проходження до фіналу облетів усі країни світу. Так Ірина Климець танцює на дискотеках?

 Цей танець був для подруг по команді, які перебували на трибунах та підтримували мене на змаганнях. На дискотеці буваю дуже рідко. І без таких танців.

  А взагалі як релаксуєш та відновлюєшся після виснажливих стартів? Улюблений вид та місце відпочинку? Як часто буваєш удома?

 Насамперед, це масаж та сауна. Після  закінчення сезону люблю поїхати до батьків, оскільки протягом року дуже рідко вдається вирватися зі зборів та змагань.

 Хоча у тебе й легка атлетика, проте вид спорту доволі жорсткий, який не терпить розслабленості. Однак ти на більшості змагань випромінюєш красу,  посмішку та радість. У чому секрет гарного настрою?

 Для мене гарний настрій – це 80% вдалих тренувань і змагань. Просто люблю по життю посміхатися та жартувати.

 Яка в тебе мрія?

 Мрій є багато. Всіх відкривати не буду. Як досягну та здійсняться, то тоді обов’язково розкажу. А на цей час всі свої сили покладаю до здобуття олімпійської нагороди.

Текст: Андрій СОБУЦЬКИЙ.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Дмитро Монатік показав свій незвичний талант. ВІДЕО
Наступна новина У соцмережі опублікували старі світлини костелу Петра і Павла з Олики. ФОТО
Останні новини
Схожі новини