Як громадам заробляти на землі, яку обробляють аграрії, але не платять податки

Як громадам заробляти на землі, яку обробляють аграрії, але не платять податки

У Луцькій районній раді презентували електронну систему управління земельними ресурсами. У ній – детальна інформація про кожну земельну ділянку, форму власності, її орендаря чи власника або ж користувача.  Простіше кажучи, завдяки цій системі стане відомо, хто сплачує податки за користування сільськогосподарськими землями, а хто ні.

Як розповів геоінформатик інформаційно-аналітичного центру «Infolight» Назарій Поліщук, система управління земельними ресурсами вже інтегрована у 13 територіальних громадах Рівненщини та у Тернополі, – інформують на сайті Луцької райради.

«Наприклад, у Млинівській ТГ є близько 25 тисяч земельних ділянок. По кожній із цих ділянок є інформація: площа, цільове призначення, власник, чи в оренді, тип оренди, момент реєстрації права власності… Це потрібно, щоб приймати управлінські рішення. Приміром, тоді, коли в ТГ не надходять податки від оренди паїв, тому що сільгоспвиробники їх обробляють, але оренду не сплачують. Завдяки цій системі все видно, тому ті, хто обробляє, або будуть сплачувати податки, або ж знайдуться інші орендарі. Агровиробник не має права працювати на землі, якщо він не сплачує податки», - наголосив Назарій Поліщук.

Він також розповів, що у 13 громадах Рівненщини є інформація про понад 10 тисяч земельних ділянок, які не просто вільні, а знаходяться в одному масиві і можуть бути потенційно цікавими для агровиробника, який хоче працювати прозоро.

Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук зауважив: якщо таки знімуть мораторій на продаж землі, то ніхто у громадах не володіє повноцінною інформацією про земельні ділянки.

«Виходить, що після 1 липня відкриваються можливості на ринку землі, а громади знаходяться у кам’яному віці, адже немає зведеної інформації по земельних ділянках», - сказав голова райради.

Читайте також: Затурці хочуть приєднатися до Луцького району


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Яка ситуація із заповненістю у «ковідному» шпиталі в Боголюбах
Наступна новина Вихованці дитячої театральної студії з Луцька перемогли на Всеукраїнських фестивалях
Останні новини
Схожі новини