Як купити авто і не помилитись. 5 найважливіших порад

Як купити авто і не помилитись. 5 найважливіших порад

Автомобілі купують не щодня. Це – дорога покупка, яку обирають лише кілька разів за життя. Тому, звісно, до такого вибору необхідно підходити з особливою ретельністю. Тим більше, якщо мова йде про покупку «з рук»: продавці вживаних автівок зацікавлені продати якнайдорожче і не завжди розповідають усю правду.

«Автомобіль – для багатьох людей це часто мрія. А мрію не можна псувати. Тому важливо продумати все до деталей», – каже менеджер з продажу автомобілів компанії WEST AUTO HUB Артем Балецький.

Ми розпитали у нього та в його колеги Артура Больчука, яких правил потрібно дотримуватися, щоб не помилитися при покупці автомобіля.

1. Чітко зрозуміти, яким має бути авто

Десятки марок, сотні моделей, тисячі комплектацій… на сучасному ринку автомобілів – чимало пропозицій, і заплутатися – нескладно. Ще гірше, якщо зрештою виявиться, що куплена автівка зовсім не підходить для тих цілей, які задумувалися початково.

Тому перед тим, як братися за вибір автомобіля, треба скласти чіткий перелік вимог. Скількох людей має перевозити авто? Будете користуватись ним тільки для власних потреб, чи для службових теж, і, приміром, доведеться перевозити вантажі? Або ж полюбляєте відпочинок на природі, тому автівка повинна легко їздити не лише заасфальтованими дорогами? Відповіді на подібні запитання допоможуть чітко зрозуміти, яке саме авто найкраще підійде до вашого стилю життя.

Менеджер з продажу автомобілів компанії WEST AUTO HUB Артем Балецький
Менеджер з продажу автомобілів компанії WEST AUTO HUB Артур Больчук

2. Підключити «колективний розум»

«Одна голова – добре, а дві – краще» – правило, яке дуже влучно підходить до покупки автомобіля. Аби не зробити імпульсивний вибір, до справи краще долучити не лише дружину/чоловіка чи інших родичів, а й кількох друзів. Обговорити, послухати про їхній досвід, отримати поради.

На кожному з етапів – від переговорів із продавцем до перевірки авто, тест-драйву та передачі грошей – радять бути не наодинці. Найкраще – з людиною, яка фахово розбирається в автомобілях.

3. Поставити сотню запитань

Щоб бути впевненим в стані автомобіля, найкраще купувати його у власника. Проте бувші на ходу автомобілі пропонують й перекупщики, які поняття не мають про те, як насправді експлуатувалося авто, але ніколи в цьому не зізнаються.

Як перевірити? Спеціалісти радять поставити якомога більше запитань.

«Якщо запитаєте в продавця, яку деталь замінювали і коли автомобіль ремонтувався, в принципі на такі питання будь-хто легко придумає відповідь. Тому запитання мають бути максимально чіткими. Яку деталь замінювали? А де її купували? А скільки коштувала? А зберігся чек? Скільки часу зайняв ремонт? На якому сервісі це робили? Маєте телефон механіка?.. і так далі. На п’ятому-шостому запитанні уже стає зрозуміло, чи маєш справу дійсно з власником автомобіля, чи насправді людина, яка його продає, вас обманює. Завдання у перекупщиків одне – максимально заробити, нажитися на некомпетентності людей», – розповідає Артур Больчук.

Відтак, спеціалісти компанії WEST AUTO HUB радять уже перед першою розмовою із продавцем автомобіля скласти перелік запитань з уточненнями.

4. Перевірити пробіг та «історію»

Один із параметрів, який впливає на вартість автомобіля – пробіг. На жаль, найчастіше на вторинному ринку продають автівки зі «скрученим» пробігом, і виявити це може не кожна діагностика.

Для того, щоб визначити справжній вік транспорту, потрібне «набите око». Насправді фахівець із досвідом здатен зрозуміти, скільки часу автівка на ходу, навіть за такими дрібницями, як стан керма та подушок сидінь, плями на оббивці і за тим, наскільки хороша фіксація у ременях безпеки.

Стан автомобіля також можна перевірити завдяки спеціальному приладу – товщиноміру лакового покриття. Якщо автівка не потрапляла в ДТП, метал не зазнавав корозії чи інших пошкоджень, то шар фарби на автівці буде усюди рівномірним.

Втім,  товщиномір – не панацея. Адже інколи після удару в машині просто пошкоджену деталь замінюють деталь на нову. Тому тут покупці без допомоги досвідченого спеціаліста ризикують купити биту машину. Той знає, на що звернути увагу, й інколи «вираховує» обман навіть за найменшою подряпиною на зворотній стороні капоту.

Загалом треба провести повну діагностику автомобіля. Експерти радять: не погоджуйтесь це робити на СТО, яку обирає сам продавець. Адже у нього може бути домовленість із станцією про «специфічний огляд».

Найоптимальніше діагностику проводити в офіційного дилера тієї марки автомобіля, яку ви купуєте.

«Перевірку на СТО пройти важливо, але цього мало. Ми завжди перед покупкою проводимо тест-драйв автомобіля. Був якось випадок, коли зовнішній огляд автомобіля і технічна перевірка повністю відповідали тому, що розповів продавець. Але щойно я сів за кермо, автівка випала в аварійний режим – відмовила коробка передач. Продавець тільки знизав плечима, мовляв: ну, що ж – побачили. А міг хтось купити і так, якби належно не перевірили», – розповів Артем Балецький.

5. Перевірити ціни

Запропоновану продавцем ціну обов’язково потрібно перевірити, порівнявши з іншими пропозиціями на автомобілі з такими ж параметрами. Найпростіший варіант – переглянути ціни на спеціалізованих сайтах. При цьому треба враховувати комплектацію автомобіля: якщо є індивідуальні речі, наприклад, мультикермо чи підігрів сидінь, то ціна, звісно, буде більшою.

Є загальна формула, за якою вираховують приблизну ціну автомобіля: після першого року експлуатації втрачається близько 20% вартості від початкової ціни, за наступний рік – ще 15%, і за кожен наступний – по 10%.

* * *

Поради, описані вище – основні, яких треба дотримуватись при виборі автівки. Проте нюансів, на які потрібно звертати увагу – в рази більше. Врахувати усі дрібниці, які в майбутньому можуть обернутись справжнім розчаруванням, здатні спеціалісти – люди, які здійснюють подібні операції щодня.

Компанія WEST AUTO HUB надає послуги із купівлі автомобілів «під ключ», а також – допомагають продати транспорт.

За детальнішою інформацією звертайтеся:

0 800 21 20 30

вул. Рівненська, 74, с. Струмівка, Луцький район

[email protected]

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скандал через торговий центр Башкаленка зірвав сесію Луцькради
Наступна новина Деревина лежить і гниє, але вивозити - не можна. Лісівники розповіли про проблеми галузі
Останні новини
Схожі новини