Як не стати жертвою фейків та дезінформації у мережі?

Як не стати жертвою фейків та дезінформації у мережі?

Коли ми чуємо слова «фейк» та «дезінформація», у нас одразу виникає асоціація з інформаційною війною, яку вже довгі роки розгортає росія проти нашої країни, а після 24 лютого 2022 року вона стала в рази активнішою.

При цьому також існують шахраї та багато інших факторів, що призводять до створення фейків. Щоб не стати жертвою дезінформації, потрібно знати, як розпізнати фейк та відрізнити його від реальної інформації.

Способи перевірки інформації на фейки

Зіткнутися з дезінформацією можна в різних місцях, починаючи від сайтів новин і закінчуючи месенджерами, тому пропонуємо ознайомитися з базовими правилами інформаційної гігієни, яких ми рекомендуємо дотримуватися.

Перевіряємо першоджерело

Будь-яка інформація поширюється з певної вихідної точки, тому якщо ви читаєте новину на кшталт «Верховна рада ухвалила закон, який зобов'язує українців сплачувати податок за своїх тварин», то насамперед варто відвідати офіційний сайт ВРУ та подивитися, чи справді був ухвалений такий закон.

У всіх ключових державних інстанцій є свої сайти, на яких потрібно перепровіряти прочитану інформацію.

Черговий спосіб пошуку першоджерела – копіювати один із абзаців у рядок пошукової системи та натиснути «знайти». Ви одразу побачите, на якому сайті новина була опублікована першою – цілком можливо, їй уже не один рік, а журналісти подають її як нову.

Перевіряємо зображення

Іноді з викриттям фейку може допомогти зображення – зробити це можна за допомогою пошуку Google за картинками. Після завантаження картинки з новини ви зможете подивитися, якими джерелами вона була використана раніше та зрозуміти, наскільки актуальним є фото.

Вибираємо сайти, яким можна довіряти

Для «споживання» інформації вибирайте ті сайти, які існують вже не перший рік і дорожать своєю репутацією. Їх штат складається з кваліфікованих журналістів, які точно не псуватимуть свій імідж.

Сьогодні є досить популярними канали в месенджерах, де оперативно публікується інформація, що часто супроводжується смайликом блискавки. Однак не завжди варто довіряти таким публікаціям – краще все ж таки чекати виходу новин у перевірених ЗМІ.

Слідкуємо за емоційним рівнем

Один із основних прийомів дезінформаторів полягає в «емоційному ударі». Завдання фейкових новин – викликати в людини певні почуття, найчастіше негативні. Професійні журналісти, у свою чергу, висвітлюють події об'єктивно та не дають волю емоціям.

Перевіряємо доменне ім'я сайту

Доменне ім'я може сказати багато про сайт. Для отримання такої інформації варто лише перевірити домен в одному з безкоштовних сервісів. Ось додаткова інформація, яка допоможе більше знати про домени:

  • Наприклад, для реєстрації національного домену .UA необхідно мати відповідну торгову марку. Багатьом відомий сайт hromadske.ua, яким володіє громадська організація Громадське телебачення. Щодо доменів другого рівня (com.ua, net.ua) або міських, вони можуть бути зареєстровані будь-якою приватною особою з будь-якої держави.
  • Для розміщення сайтів держустанов використовується закритий домен GOV.UA, який може бути зареєстрований виключно державною організацією.
  • Не ставтеся серйозно до сайтів новин, для розміщення яких використовуються безкоштовні домени або домени інших країн – найчастіше шахраї цікавляться саме такими доменними іменами.

Що потрібно знати про кіберсквотинг

Необхідно максимально відповідально підходити до перевірки домену. Наприклад, якщо ви читаєте новини на сайті censor.net, то через неуважність можете зайти на шахрайський censorr.net, де поширюється дезінформація. Будь-яка відмінність у доменному імені говорить про те, що воно належить іншому власнику.

Перевіряємо країну походження сайту по домену

Багато українських та російських сайтів досить легко ідентифікуються за доменом – наші ресурси супроводжуються .ua, їхні - .ru. При цьому варто також знати про міжнародні домени, якими неможливо зрозуміти країну розміщення ресурсу. Йдеться про .com, .biz, .info, .org тощо.

Добре, що реєстратора доменного імені завжди можна перевірити – для цього передбачено безкоштовний сервіс Whois.

Після введення імені та перевірки з'явиться інформація та технічні характеристики, які можуть багато сказати про домен. Як приклад візьмемо сайт zaxid.net – його зареєстрували в Україні, а домен було надано реєстратором imena.ua.

Тепер перевіримо ura.news. Цей сайт є російським, а домен був наданий реєстратором та хостинг-провайдером RU-CENTER.

Поряд з abuse вказані контакти, за якими можна написати скаргу, якщо ви вважаєте, що сайт здійснює неправомірну діяльність, наприклад, займається поширенням дезінформації.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині троє чоловіків намагались перетнути кордон з підробленими документами
Наступна новина «Найгірше – коли привожу передачу, а її уже немає кому віддати», – волонтерка-журналістка із Луцька
Останні новини
Схожі новини