Як розпізнати хворобу вчасно, аби не втратити здоров'я?

Як розпізнати хворобу вчасно, аби не втратити здоров'я?
Праворуч - завідувач відділення загальної хірургії Луцької міської клінічної лікарні Володимир Лагода

Підступних та небезпечних для життя людини хвороб – чимало. Втім, якщо хворобу вчасно виявити,  забезпечити комплексне лікування та підтримувати певний спосіб життя – людина часто має змогу дожити до глибокої старості.

Одна з таких хвороб – облітеруючий атеросклероз. Це захворювання виникає тоді, коли внаслідок збільшення в організмі холестерину, жирів порушується кровообіг в судинах, в основному – в артеріях. Утворюються атеросклеротичні бляшки, які звужують судини або повністю закупорюють їх. Через це поступає менше крові до серця, головного мозку, нирок, кінцівок. Приток крові може взагалі припинитись. Це приводить до інсультів, інфарктів, гангрен.

Ще одна небезпечна хвороба - це цукровий діабет. У світі цю хворобу виявлено у понад 300 мільйонів людей. А є ще хворі, у яких діабет не діагностовано. І таких багато. Наприклад, пацієнти поступають у лікарню з некротичними змінами кінцівок (гангреною), а після обстеження їм ставиться діагноз «вперше виявлений нелікований цукровий діабет».

При цьому у 40% людей цукровий діабет різко провокує і стимулює розвиток атеросклерозу. Тому є ще й комбіновані пошкодження судин: і діабетом, і атеросклерозом. Діабет пошкоджує дрібні судини: на пальцях ніг, сітківку ока, нирок, а атеросклероз - великі.

Що робити, аби попередити чи зупинити хворобу?

Зазвичай, атеросклероз розвивається у людей після 40 років. При болях в серці, в ногах, головних болях треба звертатися до лікарів і ретельно обстежуватися. Те ж саме треба робити при проявах діабету: коли сухість в роті, вночі хочеться пити.

Чим раніше встановлений діагноз, тим раніше можна пояснити людині як себе поводити і жити з хворобою далі.

При підтриманні певних рекомендацій лікаря у харчуванні та профілактичному лікуванні 1-2 рази на рік хворі з облітеруючим атеросклерозом живуть довгий час без некротичних змін, без розвитку гангрен і відповідно без оперативних втручань.

Так само при ранньому виявленні діабету, при дотриманні дієти і рекомендацій з лікування, людина живе довго без трагічних наслідків.

Ваше здоров"я - у ваших руках. Бережіть себе і не хворійте!

Завідувач

відділення загальної хірургії

Луцької міської клінічної лікарні

Володимир ЛАГОДА

Довідково. В Україні з 6 по 13 квітня  триває Всеукраїнський тиждень громадського здоров’я. Це ще одна нагода для медиків нагадати людям про найцінніше, що у них є - це здоров’я. І кожна людина зобов’язана берегти своє здоров’я змолоду, бо тільки здорові люди формують сильну націю.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку рятувальникам подарували нову бойову форму та спецобладнання. ФОТО
Наступна новина У Зеленського хочуть дебатувати через відеозв'язок
Останні новини
Схожі новини