Як розпізнати інсульт і запобігти йому? Поради луцької лікарки

Як розпізнати інсульт і запобігти йому? Поради луцької лікарки
Фото ілюстративне

Лікарі-невропатологи Луцької міської клінічної лікарні розповіли про причини виникнення інсульту та як діагностувати цю хворобу неспеціалісту.

Про це – у сюжеті Сфери-ТВ з нагоди міжнародного Дня боротьби з інсультом.

Згідно з офіційною статистикою, щороку в Україні орієнтовно 120 тисяч осіб вперше переносять мозковий інсульт, що значно перевищує середній показник у країнах Європи. Крім того, близько третини хворих – люди працездатного віку. 

«Інсульт може трапитись в будь-якому віці, навіть у будь-якому місці, ніхто від цього не застрахований. Традиційно вважають, що інсульт може уражати людей віком старших 65 років. Але згідно з останніми статистичними даними, інсульт трапляється у молоді і навіть дітей», – розповіла лікарка-невропатологиня Луцької міської клінічної лікарні Анастасія Гайова.

За її словами, не обов’язково бути профільним спеціалістом у медицині, аби розпізнати інсульт.

«Можна скористатись простим і швидким тестом, який можна назвати одним словом «Мозок», – повідомила лікарка. 

Абревіатура МОЗОК означає: М – мовлення, порушення мовленнєвої діяльності людини, О – очі, порушення зору на одне або ж обидва ока, двоїння, З – запаморочення, порушення координації рухів, О – обличчя, проявляється асиметрія обличчя, опускання кутиків рота, К – кінцівки, слабкість або ж оніміння рук чи ніг. 

Причин такого захворювання є чимало.

«Це гіпертонічна хвороба, це неконтрольований артеріальний тиск, це дисліпідемія, тобто підвищений рівень холестерину у крові, це ожиріння, неправильне харчування, шкідливі звички (вживання алкоголю, тютюнопаління), це гіподинамія, тобто сидячий спосіб життя», – повідомила Анастасія Гайова.

Щоб запобігти інсульту, каже вона, треба контролювати рівень холестерину, стежити за харчуванням, достатньо рухатися.

«Має бути обмеження тваринних жирів, обмеження солі. Повинна бути присутня фізична активність, дуже важливими є вправи динамічні: швидка ходьба, плавання, велосипед», – стверджує лікарка.
 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зливи спиртзаводу перевіряли, коли він не працював. ДОКУМЕНТИ
Наступна новина «Для Волині це важливо». Луцькі депутати також проти призначення Погуляйка головою ОДА
Останні новини
Схожі новини