Як рятували історичну бруківку у центрі Луцька

Як рятували історичну бруківку у центрі Луцька

Під час ремонту вулиці Кривий Вал у Луцьку під шаром асфальту виявили мощення «польських» часів: так звану шашку Терлінського. По-новому її вклали завдяки зусиллям спеціалістів компанії «Бетон брук сервіс», яка проводила роботи.  

Про це розповів головний інженер компанії «Бетон брук сервіс» Сергій Ярмолюк.

Під час демонтажу старого асфальтного покриття на Кривому Валу виявили шашку Трилінського – вид мощення, яким покривали луцькі дороги у 30-х роках минулого століття.

«Історики дали команду використати її - бо ж ідеться про територію Старого міста, історичну частину Луцька. Хоча у проекті цього спочатку передбачено не було» - розповів Сергій Ярмолюк.

«Ми цю «терлінку» демонтували, зачистили і по мірі можливості вимостили нею частину вулиці» - додав головний інженер компанії.

«Різні ситуації були. Приходили до нас активісти і казали: «А ви неправильно робите, бо цю бруківку треба заливати силіконом». Мотивували це тим, що в інтернеті прочитали... » – дивується Сергій Ярмолюк.

Втім, додає спеціаліст, роботу зробили вчасно і якісно. Загалом, додає він, проект реконструкції вулиці Кривий Вал був доволі цікавий і складний водночас.

Замовник - Луцька міська рада - обрав комбіноване мощення. Термін виконання робіт склав 3 місяці, працювали від весни до осені. Це, запевняє Сергій Ярмолюк, найкращий період для мощення бруківки, адже, згідно з технічними нормами, працювати з землею при мінусових температурах заборонено.  

У Луцькраді захотіли не просто сіру бруківку, а «розбавити» чорною. Загалом «Бетон Брук Сервіс» виготовляє близько десяти різних форм бруківки. Щодо кольорів, то їх асортимент теж доволі широкий: є базові, які користуються попитом, – сірий, коричневий, чорний, оливковий, червоний. Рідко трапляються замовники, які хочуть нестандартні кольори бруківки. До екстракольорів відносять зелений, жовтий, білий, синій.

За словами Ярмолюка, компанія користується німецькими барвниками, а не китайськими, тож бруківка довго не втрачає кольору. Проте вона може дещо втратити яскравість – через пил, який забиває мікропори. Після дощу колір знову стає насиченим.

З кожної виготовленої партії бруківки відбираються лабораторні зразки, над якими проводяться випробування. Бруківку тестують на вологопоглинання, морозостійкість, стирання та чи відповідає вона стандартам ДСТУ

Крім того, бруківку час від часу треба мити від пилу. Адже пил забиває її мікропори, що з часом призводить до втрати кольору.

Луцьк, вул. Кривий Вал


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучани просять покласти бруківку на проспекті Грушевського
Наступна новина У селі під Луцьком продовжили шкільні канікули
Останні новини
Схожі новини