«Приємно знати, що цей ліс створював ти». Як садили дерева у Промені під Луцьком. ФОТО

«Приємно знати, що цей ліс створював ти». Як садили дерева у Промені під Луцьком. ФОТО

У селі Промінь Луцького району відбулась акція, ініційована місцевою громадою за підтримки Боратинської сільської ради. У вівторок, 2 квітня вчителі місцевих шкіл разом із школярами, лісівниками Ківерцівського лісового господарства та небайдужими мешканцями громади посадили гектар лісу. 

«5 тисяч саджанців від лісівників»

Як розповіла староста сіл Боратинської громади Вікторія Косарук, спочатку санджанці хотіли придбати власними силами. Звернулись за допомогою до лісівників Торчинського лісництва з проханням позичити інвентар та проконсультувати. Але ті вирішили допомогти – подарували громаді п’ять тисяч саджанців сосни.

«Це, звісно, дуже велика допомога для нас. Але ми вирішили, що це буде не тільки сосновий ліс. Напередодні школярі ще накопали саджанців дубу. А модрину ми вже закупили своїми силами у насіннєвому центрі в Гаразджі», – розповідає Вікторія Косарук.

Загалом назбиралося близько семи тисяч саджанців дерев. Їх вирішили висадити на полі площею один гектар поблизу ставка у Промені.

Напередодні школярі накопали саджанців дубів

Працювали і діти, і дорослі

Від того, наскільки правильно посаджене дерево, залежить, як добре воно прийметься. Тож перед початком роботи лісівники провели невеликий майстер-клас. Працівники лісництва пояснили дітям, як саме потрібно викопувати ямку на саджанці, як притискати корінець.

Загалом у акції взяли участь учні від п’ятого до дев’ятого класу трьох шкіл громади: із села Промінь, Боратин та Мстишин. Школярі взялись за справу з ентузіазмом.

«Мені подобається садити дерева, – розповідає п’ятикласник Ігор, паралельно прикопуючи деревце. – І люблю я це не тільки за те, що не треба на уроках сидіти. Це ж приємно потім побачити лісок і зрозуміти, що це ти його створив».

Допомагали дітям вчителі та лісівники. У акції взяв участь і голова Боратинської громади Сергій Яручик. Спочатку допомагав вирішити, на яких рядках будуть садити модрину та дуби, а потім і сам активно взявся до роботи. Каже – такі акції дуже об’єднують жителів громади.

«Я думаю, це лише перший етап такої плідної співпраці громади та лісгоспу. Об’єднались також жителі громади, і я вважаю, що це дуже корисно. Але на цьому ми зупинятись не будемо. У п’ятницю в селі Цеперів дві школи також будуть садити ліс», – розповів він.

Окрім цього, ще два гектари поля біля цього ж ставка у Промені планують засадити деревами. 

Голова громади Сергій Яручик теж взявся за лопату

«Між лісництвами і громадами має бути взаєморозуміння і допомога. Такі акції її посилюють»

Лісівники контролювали, наскільки добросовісно діти виконували роботу. Після акції лісничий Торчинського лісництва ДП Ківерцівське ЛГ Михайло Затовканюк запевнив: роботою команди задоволений. 

«Думаю, не менше 75 % цього лісу прийметься. Вже за п’ять років деревця суттєво підростуть, висотою будуть десь вище пояса. Буде видно, що тут маленький лісочок», – каже він.

Також, за його словами, дуже важливо, аби жителі громади цінували свої надбання.

«А ми – завжди раді долучитись до такого роду ініціатив. Нині лісництва області активно насаджують нові ліси у рамках акції «Майбутнє лісу – в наших руках». Взаєморозуміння між громадою і лісівниками повинне бути, бо ми дуже багато справ вирішуємо разом», – підсумував він.

Після завершення робіт школярі влаштували флешмоб: вишикувались так, аби утворити фігуру дерева. По тому ласували печивом, чаєм та цукерками.

Останні настанови перед роботою)
Стас та Ігор кажуть, що їм дуже подобається садити ліс

 

Лісівники разом із небайдужими мешканцями Боратинської громади
Лісівники не тільки підказували, як правильно садити дерева, а й самі допомагали
Вже за п’ять років на місці цих саджанців буде маленький лісок 
Школярі вишикувались так, щоб утворити фігуру деревця

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В центрі Луцька ремонтують вулицю. Демонтовують шашку Трилінського. ФОТО
Наступна новина Забули про черги: як у Ратному працює сучасний дитячий садок. ФОТО
Останні новини
Схожі новини