Як у школах Волині проводять «лісові» уроки

Як у школах Волині проводять «лісові» уроки

Волинських школярів навчають по-іншому подивитись на ліс. Показують їм, що ліс – це не просто дерева. Це – домівка для безлічі тваринок, в яку постійно втручаються люди.

Такі уроки лісівники проводять у різних школах. Традиційно називають їх «лісовими». 

«Перший» побував на кількох відкритих уроках у Маневицькому районі та побачив, як усе відбувається.

В Оконській школі урок проводила директорка Лісівничого молодіжного центру Валентина Юхимчук, а в Старочорторийській та Маневицькій школі № 2 до неї долучились також представники Поліського лісгоспу – інженерка лісових культур Наталія Падалюк та прес-секретарка Яна Шпота.

Валентина Юхимчук розповіла дітям про Лісівничий молодіжний центр, що діє у так званій Волинській Швейцарії, а також про те, хто його відвідує та які заходи там відбуваються.

Діти дізнались зокрема про школи лікаря, садівника та мисливця, про уроки, які проводять у Воротневі просто неба, про пленери для юних художників, екскурсії тощо.

Також вона показала дітям ролики про мешканців лісу та шкоду, яку спричинюють їм дії людей.

«Люди просто приходять у їхню домівку, залишають там сміття, палять вогнища. А коли через необережність виникає пожежа, гинуть тваринки, які живуть у норах та гніздах, – наголосила Валентина Юхимчук, звернувшись до школярів. – Діти, якщо ми нічого не робимо, аби запобігти цим проблемам, значить ми несвідомі. Будьте мислячими».

Вона також закликала дітлахів розказувати про все, що дізнались, своїм батькам. Мовляв, найбільше страждань лісу завдають саме дорослі, а достукатись до них можуть тільки діти.

Тим паче, що школярів часто долучають до прибирання лісосмуг та узбіч доріг, тож вони вже навчились не смітити.

Наталія Падалюк у свою чергу повідомляла цікаві факти про ліс, а також про те, чому не можна спалювати суху траву, що робити, коли побачили боєприпаси, як боротись зі стихійними сміттєзвалищами.

«Скоро розпочнуться літні канікули і діти будуть більше часу проводити в лісі. Літо – період підвищеної пожежонебезпеки в лісах, тому важливо розповідати дітям про це», – наголосила Наталія.

«Це непоодинокі уроки. Вони відбуваються по всій області. Листи про потребу таких навчань управління лісового господарства надіслало в управління освіти, аби залучити до цього більше шкіл, – додала Валентина Юхимчук. – Дітям найбільше подобається відеоролики. Бо коли розповідаєш, дехто може не дуже уважно слухати, бешкетувати. А коли бачать відео пожежі, то замовкають усі. Тоді вже не дуже весело».

Від управління ВОУЛМГ у школах також роздавали буклети про шкоду пожеж.

До слова, школярів залучають до різних акцій – з прибирання та садіння лісу, збору насіння, вішання годівничок тощо.

Старочорторийська школа

Оконська школа

Маневицька школа № 2

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина  Компанія Modern-Expo обладнала магазин під Парижем
Наступна новина Епіфанію на Волині вручили шеврон, а він дав Савченку грамоту
Останні новини
Схожі новини